Poliittinen Piraatti Nyt blogahtaa

Internet-operaattorien mielivalta

Datakatot ovat päässeet taas uutisiin. Nykytilanne on suurelta osin se, että saat neljägeelläsi katsoa netflixiä niin paljon kuin sielu sietää pelkällä liittymän hinnalla. Kuulostaa reilulta.

Operaattorien silmissä tulevaisuus näyttää sellaiselta, että kun olet katsonut pari jaksoa Sinkkuelämää, joudut pulittamaan lisää, ja paljon.

Nousussa olevalla peliteollisuudellakin saattaisi olla sanansa sanottavana. Nykyään pelit voivat viedä kymmeniä gigatavuja kiintolevytilaa, esimerkkinä suomalaisperäisen Max Payne sarjan uusin osa jota pitää Steamista ladata 30GB. Jos Datakatto olisi kymmenessä gigassa, ja jokaisesta ylimääräisestä gigasta pitäisi maksaa vaikka euro, tulisi Operaattoriveroa jo kalliiseen peliin kaksikymmentä euroa lisää.

On monia syitä miksi datakatot ovat huonoja, mutta tässä suurin niistä: operaattorit todennäköisesti valehtelevat niiden tarpeesta ja tahtovat vain asiakkaidensa kukkaroille.

Jos tilanne oikeasti olisi se että putket ovat tukossa, on hulluutta kuvitella että operaattorit eivät olisi nähneet sitä ennalta ja olleet rajoittamatta liittymiä jo ennalta. Päin vastoin, datakatot muistaakseni ovat olleet puhelinliittymissä varsin yleisiä joskus ja nyt ollaan aivan eri tilanteessa.

Älkää ottako väitteitäni totuutena sellaisenaan, vaan kuunnelkaa mitä asiasta sanotaan ulkomailla.

https://www.techdirt.com/articles/20130118/17425221736/cable-industry-fi...

http://www.dslreports.com/shownews/The-Bandwidth-Hog-is-a-Myth-117230

 

Muokkaus: Siirsin alun uutislinkit tähän.

http://www.iltasanomat.fi/digi/art-1288716641219.html
http://www.talouselama.fi/uutiset/suomalaisten+suosikkiliittyma+voi+kall...

*****************

Lopuksi vielä tarina omasta operaattoristani. Talossamme on ollut pitkään "10 megainen liittymä". Se on pitkään pätkinyt, jopa montakin kertaa päivässä ihan vain parin minuutin ajaksi. Yleensä siitä ei ole muuten ollut hirveätä haittaa, mutta verkkopelaamista se haittaa hirvittävästi.

Kyllästyin viimein pätkimiseen kunnolla ja yritin ottaa yhteyttä asiakaspalveluun. Totesivat logeista että joo pätkii se, ja yhdistivät tukimiehelle. Tämä kuuli murheeni ja hoksasi heti että joo siellä on se jakolaatikko jossain kolmen kilometrin päässä ja noilla nopeuksilla se on liian kaukana, voidaan koittaa hidastaa nettiä jos se auttaisi.

No, nettiä hidastettiin ja se pätkii vieläkin, mutta vähän harvemmin. Verkossa pelaan loistavan 4g-kännykkäyhteyteni ansiosta, joka on muutenkin 5 kertaa nopeampi kuin 10M seinäliittymämme. Ottaa vaan vähän päähän että ensinnäkään, ei ole ollut mitään puhetta liittymän halventumisesta kun nopeuttakin tiputettiin. Toiseksi se että uusin sopimus on ollut voimassa kohta 7kk ja olen maksanut täyttä hintaa liittymästä joka ei toimi kunnolla ja operaattorilla on ihmisiä jotka tiesivät tämän.

Miksi meille myydään nopeampaa nettiä kuin piuhat antavat myöten? Olen tässä miettinyt minkähänlaisia korvauksia sitä pyytäisi.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän JouniM kuva
Jouni Minkkinen

Kyllä nuo putket koetuksella ovat ja ongelmana on se että kapasiteettia joudutaan rakentamaan lisää tulojen laskiessa. Nyt nimittäin merkittävä osa käyttäjistä on luopunut erillisistä mobiililaajakaistaliittymistä ja korvannut sen ihan normi älypuhelimen nettijaolla. Seurauksena on se että asiakas tulee toimeen vain yhdellä liittymällä kun aikaisemin on tarvittu vähintään kaksi.

Seurauksena tulee olemaan se ainakin niin itse uskon ja alalla kahdekanvuotta toimineena että operaattorit tulevat rajoittamaan puheliittymien dataa mutta tarjoavat rinnalle rajoittamattomia puhtaita mobiililaajakaista liittymiä joissa ei ole puheominaisuutta. Toki oikein hintatietoiset voivat luopua puheliittymästä mutta sitten kun sen mummon pitäisi osata soittaa IP-puhelua niin homma tökkäsee ;) Ja monelle merkitsee se mummon antama joululahja satanen sen verran että haluaa pitää myös mummon langalla.

Sonerahan on koviten ajamassa datakattoa mutta saa nähdä, aika näyttää.

Käyttäjän ollimarkkanen kuva
Olli Markkanen

Kun vähän googlailin niin näytti siltä että Soneralla on vähän väliä ollutkin datakattoja mutta että tällä hetkellä ei olisi?

Entä jos vaan reilusti nostaisivat liittymien hintoja kattamaan kustannukset? Mitä mieltä olet noista ulkolaisista linkeistä missä väitetään että ongelmaa ei ole?

Käyttäjän Jukka Konttinen kuva
Jukka Konttinen

Netin pätkimistä ei saa sietää missään muodossa. Vähän sama kuin että auto pysähtelisi tien varteen 50-10 kilometrin välein. Itsekin reklamoin pitkään, kokemuksia tässä blogissa.
http://jukka-konttinen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/15...

Minulle ei sentään yritetty tarjota nopeuden hidastamista, vaan vaihtoivat reilusti talovahvistimen. Lähti pelittämään sen jälkeen ihan eri lailla.

Kyselin Elisalta myös salamien vaikutuksista. Kuulemma täysin salamavarmaksi laitteita ei saada millään. Epäilen, että salama oli vioittanut tuon talovahvistimenkin

Käyttäjän ollimarkkanen kuva
Olli Markkanen

Tottahan se on että netin täytyy toimia. Sitä vain on kärsivällisyyttä kai liikaa. Tai laiskuutta.

Käyttäjän KariLaitinen kuva
Kari Laitinen

Vaihdoin operaattoria kuukausi sitten puhelinmyyjän soitettua puhelimeeni ja mainostettua tuotteensa hyvyyttä. Ei tule sitä mitä luvataan. (Tämän seurauksena aion olla jatkossa tyly kaikille puhelinmyyjille!)

Yksi huomionarvoinen seikka on myös se, että firmat, jotka markkinoivat tuotettaan nopeilla yhteyksillä, omaavat kaikkein heikoimmat asiakaspalveluyhteydet. Siis yritäpä saada ihmistä kiinni näistä firmoista. Itse tykkään asioida puhelimella, siis puhua henkilön kanssa, joka osaa suoralta kädeltä neuvoa asioita ilman pitkällistä nettisivujen (jotka ovat usein turhan monimutkaisia, suorastaan sekavia) selaamista.

Jos haluat palvelua suomenkielellä, paina 1. Jos asiasi koskee laskutusta, paina 2 jne. Kun tästä rumbasta on päästy eteenpäin, alkaa jonottaminen, joka kestää... ja kestäää... ja kestäääähh...

Käyttäjän ollimarkkanen kuva
Olli Markkanen

Joo o, ensimmäinen blogaus, ihmettelinkin kun ei kommentteja ole, mutta ne piti hyväksyä vaikka mielestäni säädin että niitä saa tulla vapaasti... Anteeksi hyvät herrat.

edit: onko nyt näin, että jokainen kommentti pitää erikseen hyväksyä? Ei saa tulemaan kommentteja ilman ennakkotarkistusta?

Toimituksen poiminnat