Poliittinen Piraatti Nyt blogahtaa

Kirkko tekee ylet, kirkkovero kaikille

Yhteisöveron kirkon osuudesta luovutaan. Jos se tarkoittaa sitä että yritykset eivät enää ole niin kristillisiä että maksavat kirkolle veroja, on se hyvä asia, etenkin jos tosiaan yritysten kustannukset pienenevät.

 

Sitten päästään ongelmaan. Ylen kanssahan oli suuri ongelma että kaikki pakotetaan yleä rahoittamaan tv-maksun sijasta. Itsekin olen nyttemmin ruvennut kyllä yleä kuluttamaan, tuleehan sieltä asiallistakin ohjelmaa, enkä muuten saisi rahoille mitään vastinetta.

 

Mutta se uskonnonvapaus. Mitähän järkeä on taas pistää meitä jotka emme kirkkoon kuulu, maksamaan osa veroistamme kirkolle? Eiköhän olisi aika erottaa se kirkko valtiosta? Sekin hyötyisi siitä todennäköisesti ainakin opin puhtauden suhteen vaikka menettäisikin jäseniä, rahaa ja valtaa.

 

Jos tämmöinen muutos tehdään, niin sitten pitää kyllä vähintään tehostaa kirkon toimintaa ihan törkeästi. Ensimmäiseksi ehdotan että hautaus aletaan oletuksena suorittamaan polttohautauksena, sillä ei ole mitään järkeä pitää isoja maa-alueita hautaushommissa tyhjän panttina. Ainakin oletan että polttohautaus olisi halvempi, heitin tämmöisen mutuesimerkin.

 

KAIKKI lakisääteiset kirkon toiminnot pitää asettaa nyt kilpailutettavaksi! Jos kirkko sitten hoitaa ne halvimmalla ja voittaa kilpailun niin asia on OK, mutta ei voida tämmöistä monopolia pitää verorahoilla. Ja laskun kautta pitäisi maksaa eikä suoraan veroista.

 

Pitääkö sitä ruveta myyräksi ja lähteä ehdolle kirkkovaltuustoon erottamaan kirkkoa valtiosta sisältäpäin? Kun kerta verojakin pakotetaan maksamaan sille...

 

http://www.talouselama.fi/uutiset/se+on+nyt+selvaa+kirkollisverotus+mene...

 

Vapaa-ajattelijatkin antoivat lausuntonsa: http://vapaa-ajattelijat.fi/blog/2014/12/04/2033/

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän magi kuva
Marko Grönroos

Kirkollisverossa maksetaan lähinnä pappien palkat ja kirkkojen ylläpito. Kirkon lähetystyö ja "auttaminen" maksatetaan jo nyt suuressa osin veronmaksajilla. Ulkomaan lähetystyötä maksatetaan Ulkoasianministeriön jakamalla kehitysavulla ja niin edelleen.

Lisäksi seurakunnat ja diakonialaitokset ovat levittäytyneet sosiaalitoimen yksityistettyihin palveluihin.

Tästä oli esimerkiksi Helsingissä aika erikoinen tilanne, että diakonissalaitoksen johtaja siirtyi kaupungin sosiaalijohtajaksi ja tämän jälkeen sosiaalitoimi ulkoisti miljoonien toiminnot samaiselle diakonissalaitokselle. Kun näitä uskonnollisia yrityksiä pyöritetään yleishyödyllisinä säätiöinä, joille saadaan julkista tukea helpommin kuin yrityksille, vapaasta kilpailusta ei voida puhua.

Sosiaalialan kenttä on niin laaja, etten valitettavasti tiedä, kuinka laajasta ilmiöstä on kyse. Taitaa olla niin, ettei kukaan muukaan tiedä, paitsi kyseiset toimijat.

Näyttäisi, että uskonnollisten järjestöjen rahoitusta ollaan kirkon jäsenmaksujen hiipuessa siirtämässä veronmaksajille aivan uusin keinoin.

Pääkeinona tässä on "yksityistäminen" ja on ymmärrettävä, että yksityistämiseen liittyvä korruptio ei ole vain taloudellista omaan taskuun laittamista, vaan myös ideologisten järjestöjen tukemista. Vanhasen vaalirahoituskohussa esille tullut keskustalainen Nuorisosäätiö on esimerkki poliittisten järjestöjen rahoitustoiminnasta. Pahoin pelkään, että uskonnollisten järjestöjen rooli on vielä paljon merkittävämpi.

Käyttäjän ollimarkkanen kuva
Olli Markkanen

"Kirkollisverossa maksetaan lähinnä pappien palkat ja kirkkojen ylläpito."

Eikö se nimenomaan kuulu tuohon yhteisövero-osuuteen? "Historiallisesti arvokkaiden rakennusten säilyttäminen", vai onko se vain osa kustannuksista?

"Tästä oli esimerkiksi Helsingissä aika erikoinen tilanne, että diakonissalaitoksen johtaja siirtyi kaupungin sosiaalijohtajaksi ja tämän jälkeen sosiaalitoimi ulkoisti miljoonien toiminnot samaiselle diakonissalaitokselle."

Mit... Mutta... Eihän... *facepalm*

"Näyttäisi, että uskonnollisten järjestöjen rahoitusta ollaan kirkon jäsenmaksujen hiipuessa siirtämässä veronmaksajille aivan uusin keinoin."

Näinpä. Tai siis nimenomaan valtionkirkon. Ei satanisteilla tai spagettihirviöllä olla paljoa mahkua verotuloihin.

Mjoo enkä ole kyllä miettinyt tuota uskonnollisten järjestöjen roolia Keskustan tai yleensäkin poliitikkojen vaalirahajutussa. Vaaliraha ja puoluetukisysteemejä kuulemma uudistetaan taas kun edellinen oli susi?

Jori Halmekoski

Jos tällainen malli on tulossa ja yhteiksunta alkaa ihan virallisesti maksamaan kirkon toiminnan, niin tämä homokysymys lienee hyvin ajankohtainen. Jos kaikki pakotetaan maksamaan kirkon toiminta, se ei ainkaan silloin voi siitä kieltäytyä. Periaatteessa tämä heikentää kaikkia osapuolia; konservatiivit ovat tyytymättömiä, koska heidän kirkkonsa joutuu nöyrtymään, minä ja muut ateistit ovat vielä tyytymättömämpiä, koska joudumme maksaan sellaisen laitoksen toimintaa, jonka arvoja tai oppeja emme jaa, yms. Yksinkertaisesti; erotetaan se helvetin syöpäpesäke valtiosta vihdoin, valtio hoitakooon hautauksen ja muun, tämä rikkoo jo uskonvapautta. Kirkko harrastakoon oman sodomiansa siunaamista ja yliluonnollisia hautasmenojaan, mutta omalla maksullaan. Jos kirkko haluaa pitää omia hautausmaita, se maksakoon itselleen sellaiset, yms. Näyttää menevän aina vain huonompaan suuntaan tämä Suomen "demokratia". Kohta varmaan pastafarisminkin tunnustaminen uskoksi olisi ajankohtaista... Ja pian meidät pakotetaan maksamaan "ruokakauppaveroa" tuotteista, joita emme osta... Tämä on siis suomettunut ratkaisu kirkosta eroamiseen, kyllä ne on melkoisia talousneroja...

Toimituksen poiminnat