Poliittinen Piraatti Nyt blogahtaa

Päivitetään poliittinen järjestelmämme nykyaikaan

Kokoomus mainostaa että "politiikka on rikki" Kokoomus on kuitenkin väärässä. Ei politiikka ole rikki. Se on vain vanhanaikainen ja vaatii päivittämistä.

Piraatit päivittäisivät poliittisen järjestelmäme nykyaikaan.

Piraattipuolueella on useampia konkreettisia ehdotuksia järjestelmämme muuttamiseen nykyaikaisemmaksi.

 

Hallinnon avoimuus

Suljetut ovet on avattava ja kansalaisten sekä kansalaisjärjestöjen mielipiteitä kuullaan entistä paremmin jo lakien valmisteluvaiheessa.

Tässä kuulemisessa on ollut tunnetusti ongelmia. http://www.alli.fi/sitenews/view/-/nid/1066/ngid/29

Tekijänoikeuslakia säädettäessä ei perinteisesti kuunnella kansaa.

http://kasvi.org/index.php?223 - "Tekijänoikeuslain uudistus unohti muut osapuolet"

http://www.digitoday.fi/yhteiskunta/2014/10/01/tekijanoikeuslain-valmistelusta-kaksi-kantelua-oikeuskanslerille/201413600/66

Avoimuutta ja demokratiaa tarvitaan lisää sekä tänne, että Eurooppaan. Ikäviä esimerkkejä on monenlaiset vapaakauppasopimukset joissa on katastrofin aineksia, CETA, TTIP, joita tehdään suljettujen ovien takana eikä edes edustajille kerrota asioista. Kansa joutuu lukemaan tietonsa vuodetuista asiakirjoista.

Puolue- ja vaalirahoituksen avoimuus on myös taattava.

 

Byrokratian vähentäminen

Tarpeetonta byrokratiaa on vähennettävä ja jäljelle jäävää byrokratiaa selkeytettävä.

Liiallinen byrokratia vaikeuttaa järjestelmän ymmärtämistä sekä aiheuttaa yhteiskunnalle ja yksilölle taloudellisia tappioita. Järjestelmän toiminta ja avun saaminen on tärkeämpää kuin byrokraattinen valvonta ja väärinkäytösten ehkäisy. Julkishallinnon tulee lisätä selkokielen käyttöä viestinnässään.

 

Tasapuolinen demokratia

Äänioikeusikärajaa alennettaisiin 16 vuoteen. Meillä on äänioikeus terveydellisistä syistä vajaavaltaisillakin 18-vuotiailla, eikä 16-17-vuotiaiden kyky ymmärtää yhteiskunnallisia kysymyksiä ole tätä erityisryhmää heikompi. Uskon henkilökohtaisesti myös että kun nuoret pääsevät aikaisemmin osallistumaan politiikkaan, he myös innostuvat yhteiskunnallisista asioista enemmän ja juuri sitä me tarvitsemme.

Tärkeimmissä vaaleissamme tulisi siirtyä siirtoäänivaalitapaan, jossa äänestäjä voisi merkitä äänestyslippuun useampia ehdokkaita suosituimmuusjärjestyksessä. Tämä vähentäisi pelkoa siitä että ääni "menisi hukkaan", lisäisi äänestämisen mielekkyyttä ja parantaisi mahdollisuuksia vaikuttaa. http://fi.wikipedia.org/wiki/Siirto%C3%A4%C3%A4nivaalitapa

Tasavertaisuuden nimissä kaikille vaaleihin osallistuville ryhmille tulisi antaa rahallista tukea vaalijulisteisiin ja yleiseen vaalikampanjointiin.

Puoluetukea tulisi muuttaa äänimääriin perustuvaksi edustajapaikkojen sijasta. Näin äänet eivät menisi hukkaan ja taas äänestämisestä tulisi mielekkäämpää.

 

Osallistava demokratia

Kansalaisaloitteiden allekirjoitusten määrää alennettava kahteenkymmeneen tuhanteen ja sitä olisi porrastettava niin että se voisi edetä jossain muodossa vaikkei saisikaan täyttä kannattajamäärää. Esimerkiksi Puolassa aloite vaatii vain 0.3% äänioikeutetuista, mutta meillä Suomessa noin 1.2%.

Kansanäänestysaloite olisi uusi kansalaisaloitteen muoto, joka vaatisi enemmän ääniä, mutta velvottaisi järjestämään kansanäänestyksen aloitteessa esitetystä asiasta. Tämä vaatisi 50000 kansalaista.

Piraattipuolue ehdottaa kansalaiskysymystä, joka toimisi kuin kansanedustajan kirjallinen kysymys ja vaatisi 2000 allekirjoitusta.

Kuntatasolle halutaan vastaava kuntalaiskysymys.

 

Jos nyt ihmettelet sitä että piraateilla on muitakin mielipiteitä kuin tekijänoikeuskysymykset, ja pidät tästä löytämästäsi uudesta ulottuvuudesta, käy huviksesi tutkimassa tarkemmin puolueohjelmaa. http://piraattipuolue.fi/agenda/puolueohjelma Sieltä löytyy asiaa EU:sta, perustulosta, tekijänoikeuksista, yksilönvapauksista, asevelvollisuudesta, kauppojen aukioloajoista ja muistakin asioista.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän mikkommm kuva
Mikko Merikivi

Kansanäänestysaloite olisi kyllä parannusta, mutta sen tulisi johtaa sitovaan, ei neuvoa-antavaan kansanäänestykseen. Kansalaisilla olisi tällöin poliittinen vastuu päätöksestä ja isompi motiivi perehtyä aiheeseen. Se myös poistaa sen eettisen kysymyksen siitä, tuleeko kansanedustajien äänestää omantuntonsa mukaan vai kansan tahdon mukaan ja kuka huolehtii vähemmistöjen äänen kuuluvuudesta.

Mielestäni koko neuvoa-antava kansanäänestys (plebiskiitti) pitäisi poistaa laista, sillä se on lähinnä valtaapitäjien tapa pönkittää valtaansa. He päättävät, milloin ne järjestetään, mistä aiheesta, millaisilla tietopaketeilla, millaisella aikataululla, ja millaisella äänestyslapulla.

Toimituksen poiminnat