Poliittinen Piraatti Nyt blogahtaa

Piraattipuolue pääsi käsiksi tekijänoikeuksiin EU:ssa

  • Piraattipuolue pääsi käsiksi tekijänoikeuksiin EU:ssa

Julia Reda, Saksan Piraattipuolueen europarlamentaarikko, sai tehtäväksi kirjoittaa raportin InfoSec tekijänoikeusdirektiivin toimivuudesta ja siitä miten tekijänoikeuslakia pitäisi kehittää Euroopassa seuraavaksi. Kyllä, piraattipuolueen edustaja kirjoittaa unionin virallisen arvioinnin tekijänoikeusmonopolin tilanteesta ja ehdottaa siihen muutoksia. Torrentfreakin uutisen mukaan näistä tullaan äänestämään huhtikuusta alkaen. Raportin 12-sivuinen luonnos on julkaistu ja se on varsin mielenkiintoinen.

Redan twiitti tiivistää olennaisen: "Vaikkakin direktiivin tarkoitus oli sovittaa tekijänoikeudet digiaikaan, todellisuudessa se nykyään rajoittaa tiedon ja kulttuurin vaihtamista rajojen yli."

 

Mitä raportissa halutaan muuttaa?

InfoSec direktiivin tarkoitus oli harmonisoida jäsenvaltioiden tekijänoikeuslakeja ja tehdä siitä paremmin digitaaliseen maailmaamme soveltuva. Raportti kertoo, että tässä on epäonnistuttu ja selvittää, miten tavoitteeseen päästään.

 

* Tekijänoikeuslaista on saatava selkeä. Raportin mukaan ymmärrettävyys on keskeistä lain hyväksymisen ja legitimiteetin kannalta, mutta on yleistä, että käytännössä direktiivistä johdettuja lakeja ei kyetä ymmärtämään. "Tekijänoikeuslaki on siihen eri syistä tehtyjen  lukuisten osittaismuutosten seurauksena muodostunut varsin mutkikkaaksi  ja vaikeaselkoiseksi, eikä käsiteltävänä oleva  lakiehdotus ole kaikin osin omiaan lisäämään  sääntelyn selkeyttä ja ymmärrettävyyttä.", todetaan myös Suomessa.

* Raportti kertoo että komissio ymmärtää EU:n tekijänoikeuslain olevan pirstoutunut ja läpinäkymätön, ja että komissio haluaa purkaa kansallista eriytymistä tässä. Direktiivi asetti erilaisia valinnaisia poikkeuksia ja rajoituksia tekijänoikeuteen. Tämä on lisännyt direktiivistä johdettujen lakien erilaisuutta jäsenvaltioissa, vastoin alkuperäistä tavoitetta. Raportin mukaan on erittäin tärkeää tehdä kaikista direktiivin sallimista tekijänoikeuden poikkeuksista ja rajoituksista pakollisia kaikissa jäsenvaltioissa yhtenäisyyden, selkeyden ja käyttäjäystävällisyyden vuoksi.

Täältä löytyy lista kyseisistä rajoituksista dokumentin kohdassa "poikkeukset ja rajoitukset". Listasta löytyy muunmuassa parodia, mikä ilmeisesti tulisi siis myös koko unionissa sallituksi. Suomessahan on vastikään Matti Nikki tuomittu "huonosta parodiasta".

* Tekijänoikeussuoja-ajan pituuden laskeminen pienimpiin Bernin sopimuksen sallimiin rajoihin. Direktiivi ei ota kantaa suoja-ajan pituuteen, minkä raportti sanoo todistettavasti tekevän laista vähemmän selkeän. Eri jäsenvaltioissa on järkyttävän eri mittaisia suoja-aikoja ja jotkut vaativat tietoa tekijän kuolinajasta tai jopa tämän perillisen kuolinajasta, mitä ei välttämättä ole saatavilla, kun pitäisi saada selvää teoksen suojan tilanteesta. Lisäksi uusimmat suoja-aikojen pidennykset euroopassa on tehty selkeästi vastoin komission teettämien akateemisten tutkimusten nimenomaista kehotusta, sillä suoja-ajan pidentämisen tiedetään huonontavan teosten saatavuutta.

* Aluerajoitusten poistaminen, viitaten internetin streamauspalveluihin. Raportin mukaan tämä on itsestäänselvää, kun ajetaan takaa yhtenäisiä digitaalisia sisämarkkinoita ja tämä myös auttaisi eurooppalaisten yritysten kilpailukykyä ja innovatiivisuutta.

* Tekijänoikeuslaista tulee tehdä teknologianeutraalimpi ja se pitää muotoilla paremmin ajan tasalla pysyväksi. Esimerkiksi kirjastojen sähkökirjalainauksissa on ollut ongelmia. Tämänkin direktiivin arviointi tapahtuu vasta nyt yli vuosikymmenen päästä sen toimeenpanosta. Tällä tavalla on mahdotonta pysyä teknologian perässä.

* Joitain kilpailua edistäviä toimenpiteitä, kuten verkkoneutraliteetti ja kannusteita avoimien tiedostomuotojen käyttöön alentaakseemme kynnystä tulla kilpailemaan markkinoille ja välttääksemme monopolien kehittymistä.

* Lainaamisen (quotation) tulisi toimia muissakin kuin tekstimuodoissa.

 

Tämänhetkinen tekijänoikeuslain tilanne on huono, minkä monet asiantuntijat myönsivät Järkeä Tekijänoikeuslakiin aloitteen aikana. Perinteisesti tekijänoikeuslakeihin ovat päässeet vaikuttamaan lähinnä tekijänoikeuksien haltijoiden edustajat. 

Toivotaan, että tekijänoikeustilanteen kurssia saadaan nyt korjattua nykyisestä karikosta tämän raportin myötä. Päivitetään tekijänoikeuslaki nykyaikaan!

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän markkupatynen kuva
Markku Patynen

Mielenkiintoista kuulla, mutta hieman kuitenkin malttia! Vaikka saksalaisen sisarpuolueenne edustaja onkin päässyt ko. dokumentin kirjoittajaksi, siinä esitettävät muutokset vaativat kuitenkin aikanaan normaalia lainsäädäntömenettelyä Brysselissä. Ja siinä onnistuttuaan sillä on vaikutusta kansallisiin säädöksiin.

Onko muuten tiedossa, miksi Julia Reda sai ko. tehtävän ? Onko se kovan lobbauksen tulos, halutaanko vaihteeksi kuulla muuta kuin tekijänoikeusjärjestöjen lobbareita vai ?

Pikaisella tarkastelulla ihan kiinnostavia ehdotuksia, vaikka niiden toteutuksesta ei vielä kannata unelmoida. Teknologianeutralius ja avoimien tiedostomuotojen suosiminen ovat ehdottomasti kannatettavia asioita. Samoin ainakin monilla alueilla suoja-aikojen lyhentäminen on siinä mielessä perusteltua, että sisältö vanhentuu tänä päivänä nopeasti - ainakin kehittyvillä alueilla. Toki Mitä ongelmia kirjastojen e-kirja-lainauksessa on ollut. Paitsi, että perustuvat järjestään yhden toimittajan proprietary -teknologiaan ?

Käyttäjän ollimarkkanen kuva
Olli Markkanen

No ihan varmasti ei kaikki ehdotukset mene läpi asti. :) Mutta digiekonomian ja yhteisön komissaari on ilmeisesti tehnyt selväksi että modernit tekijänoikeussäännöt on yksi tämän vuoden avaintavoitteista.

Komissio _haluaa_ tehdä jonkinlaisen tekijänoikeusreformin. Kuvittelisin siis että muutoksia ainakin tulee, saas nähdä sitten että minkälaisia. Eniten epäilen tuota suoja-ajan lyhentämistä, mutta uskoisin että nuo rajoitukset tulevat kaikille pakollisiksi.

> Onko muuten tiedossa, miksi Julia Reda sai ko. tehtävän ? Onko se kovan lobbauksen tulos, halutaanko vaihteeksi kuulla muuta kuin tekijänoikeusjärjestöjen lobbareita vai?

Hyvä kysymys. En ole aivan varma, mutta jännästi minulla on sellainen mielikuva, että sitä olisi enemmänkin ehdotettu tälle. Tekijänoikeudethan nimenomaan piraattien agendalla, mutta tätä olisi kuulemma yritetty savustaa hommasta ulos. Tässä artikkeli jossa Reda kertoo että jotkut lobbaajat ovat vaatineet että pistettäisiin joku muu tilalle ja tämä on johtanut kiusallisiinkin tilanteisiin kun nämä nimenomaiset lobbaajat ovat joutuneet keskustelemaan tämän kanssa. :) https://euobserver.com/news/127281

> Mitä ongelmia kirjastojen e-kirja-lainauksessa on ollut. Paitsi, että perustuvat järjestään yhden toimittajan proprietary -teknologiaan ?

Ainakin raportissa mainittiin juurikin se että pakotetaan hommaamaan pääsy sellaiselle lainausalustalle missä on tosi rajallinen valikoima. Reda haluaa että kirjasto voisi ostaa itse omalle alueelleen relevantteja sähkökirjoja ja lainata niitä verkon välityksellä.

Kyseinen edustaja on malliesimerkki siitä poliittisesta avoimuudesta mihin piraatit Suomessakin pyrkivät. Alla olevassa linkissä tämä luettelee ja lajittelee lobbaajat jotka ovat pyytäneet tapaamista ja joiden kanssa on lopulta keskusteltu. https://juliareda.eu/2015/01/report-eu-copyright-r...

Toimituksen poiminnat