Poliittinen Piraatti Nyt blogahtaa

Keskusta kyllästyi varmaan vaalivoittoon

  • Keskusta kyllästyi varmaan vaalivoittoon

Keskusta päätti viimein avata suunsa ja kertoa haluavansa kolmosoluet Alkoon. Piraattipuolue on ilmeisesti vähän niinkuin anti-Keskusta. Puolueohjelmasta löytyy suoraan täysin päinvastainen tavoite. Piraatit haluavat ensisijaisesti PURKAA turhaa sääntelyä.

"Vastuullista päihdekulttuuria edistetään parhaiten vapaamman lainsäädännön kautta. Tiukat rajoitukset saavat kansalaiset ajattelemaan alkoholia ensisijaisesti humalahakuisesti. Siksi erityisesti mietojen alkoholijuomien verotusta tulee keventää sekä myyntirajoituksia purkaa."

 

Eihän keskustan ehdotuksessa ole minkäänlaista järkeä. Entistä enemmän vain ostetaan niitä juomia Virosta, kun verotus ja sääntely täällä menee pieleen.  Virosta saa viinat postitse kotiin. Artikkelin mukaan verot jäävät maksamatta, mutta sepä ei olekaan asiakkaan ongelma, vaikka tulli uhkaileekin.

 

Jos Virosta saadaan viinaa Alkon ohi näin näppärästi, ilman että maksetaan veroja Suomeen, eikö olisi aika kyseenalaistaa tätäkin monopolia? Tämähän on suoraan verrannollinen piratismiin. Kun viimein saatiin aikaan kilpailukykyisiä musiikkipalveluita, musiikin laiton jakaminen on käytännössä nollautunut. Eikä tekijänoikeusteollisuuden tuotot siitä huolimatta nousseet, joten vaihteeksi nähtiin käytännössä taas ettei se piratismi niitä tuottoja myöskään vähentänyt.

Harmi ettei kukaan tajunnut aikaisemmin mistä piratismi johtuu. Ja harmi ettei kukaan tajunnut ettei se vie tekijänoikeusteollisuuden rahoja.

 

Entä jos ruvettaisiin kilpailemaan Viron parempien hintojen ja paremman palvelun kanssa?

 

Muokkausta:

Somessa kerrotaan seuraavaa: "Aikoinaan kauppojen keskioluen myynnin sallimisesta käydyssä keskustelussa yksi argumentti oli se, että Alkot olivat lähinnä kaupungeissa, eikä maaseutua saa tässä suhteessa syrjiä." Eikö Keskustan pitänyt ajaa maaseudun asiaa?

Keskustan alkoholiohjelmasta löytyy kaikkea hienoa.

"Alkoholin hintaa tulee harkiten kaikissa juomaluokissa nostaa siten, ettei hengenvaarallinen korvikejuominen lisäänny."

"Alkoholin verotus säilyy vähintään nykyisellä tasolla."

"Suomalainen alkoholipolitiikka tarvitsee tiukennuksia, mutta myös kulttuurin muutoksia. Pelkät tiukennukset herättävät ihmisissä ankaran vastareaktion ja hyvä tavoite voi johtaa päinvastaiseen lopputulokseen.

Kieltolain negatiiviset vaikutukset on Suomessa aikanaan koettu. Sen sijaan kieltolain jälkeen on suomalaisessa alkoholipolitiikassa menty entistä vapaampaan ja alkoholin hinnan osalta edullisempaan suuntaan. Siksi kieltolain aiheuttamaan traumaan vetoaminen nyt, 80 vuotta lain kumoamisen jälkeen, voidaan jo lopettaa. On aika kääntää kurssia."

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

7Suosittele

7 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (16 kommenttia)

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Keskustan kannattaisi tehdä vaaliliitto viskipuolueen kanssa, niin saisi äänet varmuuden vuoksi molemmilta ääriltä eikä tarvitsisi nolona ottaa takaisin tuota ohjelmajulistusta ennen vaaleja.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Kolmoset Alkoon, kakkoset tilalle - mikä on ongelma?
Ai joo, kolmosellahan saisi pään sekaisin nopeammin ja varmemmin. Siinä mielessä mieto kalja todellakin on ongelma.

Vaadin saada kännäytyä marketin kolmoskaljalla täältä ikuisuuteen! Sipilä ja muut tiukkapipo-raittiusseuralaiset tervemenoa oppositioon.

Elijas Bijur

Siis ehdottomasti loistava aloite. Keskusta saa kaiken tukeni, ja ääneni jos vaan pysyy kannassaan, eikä käännä takkiaan!

Käyttäjän pekkakoivumaki kuva
Pekka Koivumäki

Elijas hyvä, ajattelehan, viitsiikö joku keppanaan mieltynyt mennä Alkoon hakemaan sitä, jotta ei tarvitse reppuaan levittää aivan äärimmilleen 3,7:llä tunnelmaan päästäkseen? Tuskin, ja siksi koko ajatus onkin kuolleena syntynyt - odotellaan vain seuraavaa hallitusta joka normalisoi tilanteen.
Sillä aikaa tissutellaan omatekoisia oluita (sinänsä jopa terveellisempiä) ja käydään välillä Alkossa/Virossa, palaten kera väkevien. Kuinka joku voi tänä päivänä kuvitella (enkä nyt niinkään tarkoita sinua), että tyydyttäisiin johonkin keskustan raittiusjulistukseen! Jonkun optiopeluri/lietekaivo -Paula Lehtomäen innoittamana - vaikka kieltämättä aika namusen näköinen onkin...

Käyttäjän kivisto kuva
Harri Kivistö

Ei sinänsä mitenkään yllättävää että taantumuksellinen Keskusta hakee linjauksiaan 1920-luvun käsityksistä ja maailmankuvasta.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Niin... toisaalta joka vuosisadalla on oma 20-lukunsa. Mistäpäs tuota tietää, vaikka kieltolaki-aate etenisi nopeastikin. Mutta minua eivät kepulaiset janoon tapa, kyllä näin on juttu - hik, röyh (anteeksi).

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

Hah! Onko Keskustan ilmoitus vitsi? Keskusta alkoi vaaliteemaksi lupaamaan 200 000 uutta työpaikkaa, miettikö ne edes työpaikkojen saamiseksi yritysympäristöä? Eivät tasan varmasti miettineet. SDP lupasi vaaliteemassaan 100 000 uutta työpaikkaa ja loivat sen sijaan 100 000 työpaikan menettejää. Olisiko meillä äänestäjillä pitänyt kysyä tarkentavasti, onko siinä luvatussa asiassa miinus- vai plus-merkki? Koska tyhjällä työpaikalla voi todellakin olla 100 000 työpaikan tarvitsijaa eikä se edes tarkoita työtöntä, jolla ei ole edes työpaikan rakennuksia.

Siirtämällä kolmosoluen Alko-kauppaan he vahvistaisivat Alkon monopolin ja samalla tuhoaisivat panimoyritykset konkurssiin sekä kaupallisella alueella olleet työttömiksi ja mitä ne menetetyt työpaikat merkkaavat? En tiedä montako niitä on mutta yksi on varma asia, työnantaja on yksi työttömistä + ne työnsä menettäneet.

Vaaliteemaksi pitää saada yrityksen perustajat nostamaan työllisyys korkeammiksi ja helpottamaan yrittäjien ilmapiiriä. Nykyisin ollaan liian negatiivisia ja minulla ei ole haluja palaamaan yrittäjäksi ikinä.

Minulla itsellä oli perustaa vihdoin pitkään kehittämäni yritys kunnes piti rahoituksen ja starttirahan saamiseksi antaa lausuntoja monenlaiselta tahoilta. Muuten en olisi saanut mitään ja minä jouduin hakemaan lausuntoja muilta ja he vaativat nähdä liikesuunnitelmiani.

Lausunnot saatuani sain rahoituksen ja starttirahan ja yritykseni starttasi hyvään menestykseen kunnes yksi tahoista käytti rahaa RAY:lta saamaansa tukea ja ilmoitti uuden palvelunsa olevan ilmaista kaikille ja tuhosi samalla yritykseni kokonaan.

Tämä taho varasti oman liikeideani kokonaan lausuntopyyntöni kautta ja julkaisi valtakunnallisesti kaikille, että ilmaisena palveluna maksutta RAY:n avulla. Minä näin ne uuden palvelun tekstit omakohtaisesti projektorilta ja ne olivat lähes suoraan omiani. Näitä on mahdotonta kehittää puolessa vuodessa kun ne väitti itse kehittäneen.

Tämä törkeä tapa menetti minulta viimeiset uskot oikeudenmukaiseen yhteiskuntaan. Minä olen työtön ja vaikea saada työtä kuulovammani takia.

Minulla on omat velat maksettavana ja haaveena on saada omat luotot kuntoon.

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Mahtava uutinen. Keskusta hellitti tiukan otteensa vallankahvan tavoittelusta. Luonto ei ehkä kärsikään tulevalla vaalikaudella yhtä paljon kuin aluksi näytti. Vihreät tarvitaan nyt apupuolueeksi kepuleiden pahinpia häröilyjä hillitsemään.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Jaa että olis "lääkehamppua" tarjolla?

Käyttäjän hautakangas kuva
Ville Hautakangas

Piraattipuolue vähintään dekriminalisoisi kannabiksen hallussapidon ja käytön. Ei tarvita mitään lääkediversioita tällaiseen.

Käyttäjän OssiOjutkangas kuva
Ossi Ojutkangas

Surkuhupaisaa on myös tämän Keskustan linjauksen aiheuttamat seuraukset haja-asutusalueilla. Luulisi, että Keskusta ajattelisi maaseudun asukkaiden parasta, mutta kun ei niin ei. Alkothan sijaitsevat taajamissa ja niissäkin vain riittävän suurissa. Kylläpä siinä monen Keskustaa äänestävän maanviljelijänkin hymy hyytyy kun oluenhakumatka sen kuin kasvaa vaan. Newsflash: se entistä laimeampi 3,7 ruokakauppaolut ei todellakaan maistu samalta kuin aikaisemmin. Ja niin uskomatonta kuin se ehkä onkin (ainakin hyysääjäpoliitikoille) 2010-luvulla maku on yllättävän tärkeä ostokriteeri suomalaisellekin.

Käyttäjän JuhoPalmroos kuva
Juho Eeva

Odotan koko ajan lukevani kepun lehdistötiedotteen mallia "se oli läppä, lol". Mutta tällä kansalla on pitkä historia perse edellä puuhun kiipeämisessä -_-...

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Siinä vastaus niille, joiden mielestä kaikki puolueet ovat liian samankaltaisia.
"Duunari on napsunsa ansainnut", taisi Kepun kilpailija joskus sutkauttaa... :D

Käyttäjän timohellman kuva
Timo Hellman

On tuossa kepulien ohjelmassa järkeviäkin kohtia:

" Edistetään tilaviiniyrittäjyyttä
mm. sallimalla mietojen liköörien myynti tilaviinimyymälöissä.
Alkon ja vähittäiskaupan tulee
ottaa pienpanimoiden tuotteita
valikoimiinsa.

Pyritään siirtämään alkoholin ku
lutusta erityisesti julkisilta paikoilta
ravintoloihin, tarpeen vaatiessa
keventämällä alkoholin valmisteveron
aiheuttamaa kustannusrasitusta.

Lievennetään säännöksiä, jotka
rajoittavat useamman alkoholiannoksen kertatilauksia ravintoloissa."

Kaikki nuo olisivat tervetulleita ja ne muokkaisivat alkoholikulttuuria terveelle tasolle, mutta keppanan laimentaminen toki torpedoi tehokkaasti tervejärkisetkin kohdat ohjelmasta - kiitos median ja parviälyn.

Käyttäjän ollimarkkanen kuva
Olli Markkanen

Oli siinä toki niitäkin. Tuo että valmisteveroa kevennettäisiin pelkästään ravintoloilta, kuulostaa vähän ikävältä. Verosysteemiä pitäisi yksinkertaistaa, eikä keksiä koko ajan uusia poikkeuksia.

Käyttäjän hansi kuva
Hansi Harjunharja

Eilen Sipilä ja Kepu ehdotti väliaikaista polttoaineveroa. Tämä on kuolonisku pitkien välimatkojen valtiolle, jonka talous pitäisi kääntää nousuun. Lisäksi mietityttää se, miten kepu kohtelee syrjäseutuja. Jos puolueen pj puhuu tällaisia, ei lappilainen kepun riviedustaja voi saada ryhmässään ääntään kuuluviin. Sama tosin on kaikissa muissakin isoissa puolueissa. Siksi järkevin ja vaikutusvaltaisin vaihtoehto on uusi puolue eduskuntaan.

Toimituksen poiminnat