Poliittinen Piraatti Nyt blogahtaa

Kulttuuri, piratismi ja Desucon

  • Merirosvohkoa teemaa. Huivi, kotitekoiset silkkipaita ja housut. Viitta kuulemma toi näyttävyyttä.
    Merirosvohkoa teemaa. Huivi, kotitekoiset silkkipaita ja housut. Viitta kuulemma toi näyttävyyttä.
  • Traconissa 2014. Coniväki tykkäsi. :)
    Traconissa 2014. Coniväki tykkäsi. :)

Olin muiden piraattien mukana viikonloppuna Piraattinuorten ständillä Desuconissa, Lahden Sibeliustalolla. Saimme käytyä useita mielenkiintoisia keskusteluja niin tekijänoikeuden suoja-aikojen vaikutuksista GPL-lisenssiin, kannabiksen laillistamisesta, kuin demokratian lisäämisestä poliittisessa järjestelmässämmekin. Flyereitä ja "ainoaa toimivaa kopiosuojaa", eli piraattilogolla varustettua ehkäisyvälinettä, meni aika paljon ja saimme kerrottua harrastajille piraattien tärkeimpiä tavoitteita. Oma tavoitteeni oli keskustella puolueestamme ihmisten kanssa, sillä olen lähdössä vaaleihin itsekin.

 

Piratismi synnyttää kulttuuria, ei tapa sitä.

Suomessa tuskin olisi nykyistä animeilmiötä jos ei olisi tapahtunut tiettyjä tekijänoikeusrikkomuksia. Harkitsin pöydän ääressä istuessani suorittavani seuraavalla kerralla pienen kyselyn, jossa tiedustelisin kuinka moni hommaa edes osan animestaan, mangastaan, fanficeistään ja muusta japanikulttuuristaan laittomasta lähteestä, kuinka moni aloitti harrastuksensa niillä ja kuinka moni on käyttänyt rahaa aitoihin tuotteisiin tai oheistuotteisiin tukeakseen rakkaita tekijöitään. Desuconissa kunniavieraana oli Gen Urobuchi, jolle kuulemma tuli miehekäs kyynel silmäkulmaan kun päättäjäisbileissä kumarsimme yhdessä kiitoksena hänen puheensa jälkeen.

Suomessa japanikulttuuria on edelleen saatavissa aika heikosti. Tässä jonkinlainen lista suomessa julkaistusta mangasta. Lista voi näyttää isolta, jos ei huomioi olemassaolevan mangan suurta määrää ja sitä, että suurin osa listasta on julkaistu ihan lähivuosina. Aikanaan japaniharrastajien on täytynyt tutustua kulttuuriin verkon välityksellä. Löytyy verkkosivuja joissa on kattavia kokoelmia mangaa luettavaksi ja animea katsottavaksi, mikäli ei viitsi käyttää torrentteja jakamiseen liittyvien riskien takia. Youtubesta löytyy fanien tekemiä animemusiikivideoita, ilman asianmukaisia lupia tietenkin.

Väitän piratismin synnyttäneen Suomeen animukulttuurin. Tai siis tietenkin nimenomaan fanit sen synnyttivät, mutta piratismi tarjosi siihen mahdollisuuden. Piratismi on näin lopulta synnyttänyt tänne konkreettisia työpaikkoja, muunmuassa kustantajien ja kääntäjien muodossa. Ensin piti luoda markkinat, että olisi järkeä tehdä tänne asiaan liittyvää yritystoimintaa.

Piraattipuolue rakastaa kulttuuria ja haluaa edistää sen leviämistä muuttamalla tekijänoikeuslakia. Vaaliohjelmasta on näissä vaaleissa jätetty pois tekijänoikeusasiat tässä lehdistötiedotteessa kerrotuista syistä, mutta kyllä ne edelleen ovat puoleelle tärkeät. Tekijänoikeusteollisuus haluaa epätoivoisesti määrätä missä tätäkin kulttuuria saa harrastaa ja mielellään olisi tappanut tämänkin alkuunsa, mutta nykymaailmassa se on kuitenkin onneksi mahdotonta.

 

Minä ja Japanijutut

Itsekin olen harrastellut japanijuttuja. Olen käynyt kielikursseilla ja osallistunut Ranuan ja Fukauramachin ystävyyskuntayhdistyksen toimintaan. Ranuan Japanitalolla on talkoiltu puutarhan sun muun merkeissä. Ensimmäisen animeni näin joskus muksuna, joskaan en sitä animeksi osannut yhdistää kuin vasta lähiaikoina. Kyseessä oli kaverin VHS mecha-anime jossa robotilla oli aseena jättimäinen kartionmuotoinen poranterä. En nyt ole varma oliko Pokemon tämän jälkeen seuraava, vai oliko se Virossa hotellissa näkemäni Prinsessa Mononoke, minkä jälkeen isoveljeni tutustutti minut Evangelionin ihmeelliseen maailmaan ja sitten onkin nähty vaikka mitä. Hikaru no Go tutustutti minut upeaan lautapeliin, josta olen kääntänyt kirjankin englannista suomeksi. Tuntuu jopa vähän pahalta mennä coniin ilman asua, minkä takia piti nyt paniikissa heittää jotain piraatihtavaa päälle.

 

Tällä kertaa Desusta lähti mukaan kolme suomenkielistä mangapokkaria. Toivottavasti lahjojen vastaanottajat tykkäävät ja tutustuvat animekulttuuriin itsekin.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

Toimituksen poiminnat