Poliittinen Piraatti Nyt blogahtaa

Yle ja Hesari vallan sylikoirina

  • Yle ja Hesari vallan sylikoirina

Hesari kertoo artikkelissaan median tasapuolisuudesta. Asia on varsin relevantti näin vaalien alla. Hesari myös julkisti hienon mediakoneen, jolla näkee eri puoleisiin liittyvää uutisointia eri lehdissä.

Me piraatit ja varmaan muutkin eduskunnan ulkopuoliset olemme päässeet naureskelemaan Hesarille. Ensin kun julkistivat koneen, ja toisen kerran kun pulauttivat tuon artikkelin ulos. Mikäs siinä on hauskaa?

Hesari kertoo Etyjin tarkkailijoiden huomauttaneen, että "pienille ja uusille puolueille pitäisi antaa enemmän aikaa ja oikeudenmukaisia mahdollisuuksia esittää kantojaan. Tämän vaatimuksen vaalitarkkailijat kohdistivat nimenomaan Ylelle, jolla on julkisen palvelun velvoite." Huvittavaa on seuraava toteamus: "Sinänsä vaatimus on relevantti myös kaupalliselle medialle. Helsingin Sanomat antaakin näissä vaaleissa aiempaa enemmän tilaa myös eduskunnan ulkopuolisille puolueille."

Helsingin Sanomat on luvannut antaa aiempaa enemmän tilaa eduskunnan ulkopuolisille puolueille! Mahtavaa!

 

Paitsi että heidän mediakoneessaan on vain eduskuntapuolueita. Eikä sieltäkään edes Muutoksen ryhmää.

 

Oikeasti.

 

Ilmeisesti eduskunnan ulkopuolisilta ei vaan löydy mitään uutisoinnin arvoista.

Piraattien lehdistötiedote Saksan Piraattien MEPin tekijänoikeusreformiraportista ei kiinnosta.

Eikä ole uutinen eikä mikään, että piraatit ehdottivat lakialoitetta puoluetuen demokratisoinnista. Aloite on saanut kaikkien eduskuntaryhmien tuen.

 

En yksinkertaisesti tiedä, mitä eduskunnan ulkopuolinen puolue voi enää tehdä päästäkseen mediaan. Pitääkö ottaa yhteyttä ja kysyä millaisen kohun haluaisitte?

Hienoa, että ajatellaan, ettei eduskunnan ulkopuoliset puuhaile mitään mielenkiintoista. Käytännössä median mielipide tuntuu olevan, etteivät ne oikeastaan ole edes puolueita. "Kaikki puolueet" vilisee kaikkialla.

 

********

 

Yle. SDP:n Heinäluoma sen jo sanoi. Ja hallintoneuvoston puheenjohtaja Markku Laukkanen. Ja Keskustan Lintilä. Yleisradio on eduskunnan radio. Eduskunnan valvonnassa ja hallinnassa.

 

Yle järjestää vaalitentit kaikille puolueille ennen vaalien alkamista. Tai siis ei järjestä. Yle järjestää vaalitentit kaikille eduskuntapuolueille ennen vaalien alkamista. Eduskunnan ulkopuoliset puolueet joutuvat jälleen kerran keskenään "tenttiin" ennakkoäänestyksen alkamisen jälkeen.

Ylen omien eettisten ohjeiden mukaan "Vaaliehdokkaiden esiintymisessä Ylen ohjelmissa ja sisällöissä on huolehdittava siitä, ettei kukaan ehdokas saa erityistä etua muihin ehdokkaisiin nähden."

Väitän, että tätä rikkoo sekä eduskuntapuolueiden erottelu ulkopuolisista, että varsinkin ulkopuolisten tenttiajankohta äänestyksen alkamisen jälkeen.

 

Tässä myös hyvä teksti Ylen toiminnasta edellisissä vaaleissa.

 

Myös puoluelain 10 § vaatii tasapuolista kohtelua:

"Valtion, kunnan ja kuntayhtymän viranomaisten sekä niiden  määräämisvallassa olevien yhteisöjen ja laitosten on kohdeltava kaikkia  puolueita tasapuolisesti ja yhdenmukaisia perusteita noudattaen.

Yleisradio Oy voi soveltaessaan 1 momenttia yhtiön vaaliohjelmiin ottaa huomioon myös ohjelmallisia näkökohtia."

Eiköhän olla kaikki samaa mieltä, että nykykäytäntö ei ole tasapuolista kohtelua edes "ohjelmallisten näkökulmien" kanssa ja Yle rikkoo puoluelakia ja tahallisesti sementoi eduskuntapuolueiden valtaa.

 

Yle on kuitenkin onneksi alkanut kuvaamaan kaikista ehdokkaista vaalivideon nettiin. Valitettavasti aktiivisin äänestäjäkunta kuitenkin viettää aikansa television äärellä ja käyttää nettiä usein lähinnä työkaluna, eikä netin videot tuo tälle ryhmälle siten mitään lisää. Televisiossa ei välttämättä näy yhdestäkään pienpuolueesta yhtään mitään koko eduskuntakaudella ennen äänestyksen alkamista.

 

Säälittävää Yle ja Hesari, säälittävää.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

7Suosittele

7 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Käyttäjän ollimarkkanen kuva
Olli Markkanen

En osannut mainita muiden eduskunnan ulkopuolisten puolueiden uutisarvoisesta toiminnasta, koska en niistä jostain syystä ole kuullut mitään.

Käyttäjän fazerinsini kuva
Jouni Suonsivu

Eipä ihme, sillä eduskunnan ulkopuoliset puolueet saavat itse kukin tyytyä varjoissa eloon. Kotimaisen, eduskunnan ulkopuolisen puolueen, minkä tahansa niistä, on ilmeisesti saatava medianäkyvyyttä ulkomailla, että voisi tulla huomatuksi kotimaassa - sama periaate kuin sanonnassa "kukaan ei ole profeetta omalla maallaan".

Jos jotakin on opittavaa ja rohkaisuakin kaikille tämän hetken pienille PS:n tarinasta, ainakin se, että pieni voi perin nopeasti olla iso. Minulla on sellainen kutina, että kansalaiset ovat aika yleisesti lopen kyllästyneitä vallitsevaan menoomme ja se tarkoittaa mahdollisuuden avautumista tämän hetken eduskunnan ulkopuolisille. Tulokulmia riittää aika monenlaisiakin, joten yhden menestys ei välttämättä ole toiselta pois.

Tässä muuten yksi esimerkki, niistä perin harvalukuisista, jolloin eduskunnan ulkopuolinen puolue toiminnallaan on ylittänyt uutiskynnyksen:

Itsenäisyyspuolue: Lapin kunnille sijoitusrahasto Soklia varten
http://yle.fi/uutiset/itsenaisyyspuolue_lapin_kunn...

Käyttäjän seppaeo kuva
Oskari Seppänen

Piraattien tulee näkyvyyttä vastaan ensin sitoutua PSn ja Vihreiden tapaan linjauksiin, joista päätetään jossain muualla eikä kerrota kansalaisille. Tehän voisitte vaikka muuttaa jotakin jos saisitte tilaisuuden.

Vinkkinä sellainen, että negatiiviset asiat kyllä pääsevät YLEn sivuille ihan helposti. IPU ainakin pomppaa aina esille kun Hsaaren päätä vaaditaan vadille jostakin. Näin asia oli parit vaalit takaperin myös PSn kanssa. Ottakaa kunnon kännit ja lähtekää porukalla kaupungille juhlimaan, mielellään moottoripyöräjengien kanssa, ja Bot, julkisuutta rapisee.

Käyttäjän ollimarkkanen kuva
Olli Markkanen

Valitettavasti piraateilla on kaikennäköistä avoimuusperiaatetta niin tuollainen salailu ei ehkä oikein sovi linjaan. :)

Miika Juntunen

Jos jollekin uudelle poliittiselle teemalle tai suuntaukselle ja sen ympärille muodostuneelle puolueelle on aidosti tilausta kansan parissa niin se nousee kyllä esiin omalla painollaan ilman, että median täytyisi antaa kaikille mahdollisille friikeille yhtä paljon ruutu- ja palstatilaa kuin Suomen pääministerille.

Vihreät ja Perussuomalaisetkin ovat nousseet tyhjästä varteenotettaviksi puolueiksi ilman mitään "tasapuolista" kohtelua, koska heidän politiikalleen on ollut kysynytää. Niin jännittäviä kun Piraattipuolueen yllä pitämät teemat ovatkin heille itselleen ja alan harrastajille niin "lehdistötiedote Saksan Piraattien MEPin tekijänoikeusreformiraportista" ei kiinnosta vaan pitkästyttää keskivertoihmisiä.

Käyttäjän ollimarkkanen kuva
Olli Markkanen

Kiitos kommentistasi.

Kukaan ei tosin ole vaatimassa että pitäisi antaa "yhtä paljon ruutu- ja palstatilaa kuin Suomen pääministerille."

Hesarille minulla ei edes ole vaatimuksia, naureskelen vain tuolle yhdenvertaisuuskommenteille. Sen sijaan, Ylellä on Suomen laista tulevia velvollisuuksia tasapuolisuuteen. On törkeää että ainoan kerran kun eduskunnan ulkopuolisista tulee mitään, tapahtuu äänestämisen alkamisen jälkeen. Oletko eri mieltä?

muok: Myöskin tekijänoikeusasioissa on kovasti meuhkattu täälläkin. Kansalaisaloitteeseenkin tuli tarpeeksi ääniä. Reformi vaikuttaisi myös suomeen monin tavoin tullessaan voimaan ehdotusten mukaisesti. Eikö mielestäsi ylittäisi uutiskynnystä?

Käyttäjän jaga kuva
Lars-Erik Wilskman

Oikeastaan juttujen määrä ei ole niin tärkeä kuin niiden sisältö. Toivoisin analyysiä siitä miten mistäkin puolueesta kerrotaan.

Käyttäjän ollimarkkanen kuva
Olli Markkanen

Sisältöäkin tärkeämpää on se, että niitä juttuja edes olisi.

Toimituksen poiminnat