Poliittinen Piraatti Nyt blogahtaa

Pettynyt politiikkaan? Äänestä piraattia.

Siirtoäänivaalitapa

Äänestäjä voi listata ehdokkaita tärkeysjärjestyksessä. Mikäli ensimmäinen ehdokas ei pääse läpi, ääni siirtyy seuraavalle. Näin yksikään ääni ei mene hukkaan, ja äänestämisestä tulee mielekkäämpää. Tässä aiheesta lisää.

Reilumpi puoluetuki

Reilumpi puoluetuki kannustaa nukkuvia äänestäjiä osallistumaan vaaleihin ja takaa konkreettisen merkityksen jokaiselle äänelle myös silloin, kun puolue ei saa eduskuntapaikkoja. Puoluetuki jaetaan ehdotuksemme mukaan reilummin myös eduskuntapuolueiden kesken. Kampanjasivusto:  reilumpi.puoluetuki.fi

Parempi kansalaisaloite

Kansalaisaloitteiden allekirjoitusten määrää on alennettava kahteenkymmeneentuhanteen ja sitä on porrastettava niin, että aloite voi edetä jossain muodossa vaikkei saisikaan täyttä kannattajamäärää.

Kansanäänestysaloite

Uusi kansalaisaloitteen muoto, joka velvoittaa järjestämään kansanäänestyksen, kun kannattajien lukumäärä ylittää vaaditun kynnyksen.

Äänioikeus 16-vuotiaille

Kun nuoret saavat osallistua politiikkaan jo aiemmin, myös kiinnostus osallistumiseen kasvaa. Jo 16-vuotias on kypsä ymmärtämään yhteiskunnan toimintaa.

********

Nämä asiat on listattu demokratiaflyerissämme. Se on kuitenkin vain osa asioista joilla edistäisimme järjestelmäämme. Haluamme tuoda politiikkaan avoimuutta ja demokratiaa. Olemme vieläkin ensimmäiset joilla on joka ikinen ehdokas jättänyt vaalirahoitusilmoituksen. Vihreät tulevat hyvänä kakkosena ja Vasemmistoliitollakin on ainakin yritystä.

Tässä avoimuuteen liittyviä kantoja ohjelmastamme.

Lakien ja asetusten tulee olla riittävän suppeita ja selkeitä, siten että kansalainen voi kohtuullisella vaivalla perehtyä itseään tai tiettyä asiaa koskevaan lainsäädäntöön.

Hyvän hallinnon perustana ovat avoimuus, tasapuolisuus ja riippumattomuus. Valtiot keräävät kansalaisista yhä enemmän tietoa, mutta toimivat samaan aikaan itse usein suljettujen ovien takana. Suljetut ovet on avattava ja kansalaisten sekä kansalaisjärjestöjen mielipiteitä on kuultava entistä paremmin jo lain valmisteluvaiheessa. Tietotekniikka tarjoaa erinomaiset mahdollisuudet laskea kynnystä osallistua päätöksentekoon.

Valtioiden ja Euroopan Unionin on toimittava nykyistä avoimemmin ja demokraattisemmin. Puolue- ja vaalirahoituksen avoimuus on taattava. Piraattipuolue toimii edelläkävijänä rahoituksensa, hallintonsa ja toimintansa avoimuudessa.

Kansalaisen oikeusturvan kannalta hallinnon avoimuus ja julkisen tiedon saatavuus on erittäin tärkeää. Julkisen sektorin on osakeyhtiön omistajana pyrittävä toteuttamaan yrityksessä julkisen sektorin käytäntöjä, erityisesti painottaen toiminnan avoimuutta. Asia korostuu myös tilanteissa, joissa yksityinen yritys saa käyttöönsä julkista tukea.

Kansalaisten oikeusturvasta täytyy pitää kiinni myös silloin kun he paljastavat tietojen luvatonta keruuta tai käyttöä.

Suojelupoliisin tulee jälkikäteen ilmoittaa vakoilusta vakoilun kohteelle.

*************

Mekin olemme pettyneet politiikkaan. Siksi haluamme muuttaa sitä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

11Suosittele

11 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

Toimituksen poiminnat