Poliittinen Piraatti Nyt blogahtaa

Yle näkee vaivaa eduskunnan ulkopuolisten pitämiseen ulkona.

  • Syy ja seuraus vierekkäin.
    Syy ja seuraus vierekkäin.

"Ensimmäisen kansanedustajapaikan saaminen on puolueelle äärimmäisen vaikea tehtävä." Sanoo Yle uutisessaan.  Tämä ei liene mikään ihme, kun Yle itse vain pahentaa ongelmaa, tässäkin artikkelissa kuvataan eduskunnan ulkopuoliset hienosti tonttuina.

Tällä kertaa blogaukseen antoi syytä Ylen uusi uutinen, jossa puolueita sijoitetaan poliittiselle nelikentälle.  Siinä on tietenkin mainittu vain ja ainoastaan eduskuntapuolueet, näin niinkuin pienpuoluepäivän kunniaksi! Käytännössä Ylelle ei olisi ollut mikään vaiva laittaa kaikki puolueet mukaan tuohon, vaivaa on enemmänkin jouduttu näkemään siinä että on vedetty eduskunnan ulkopuoliset pois.

Seuraava lainaus osoittaa miksi tämä on törkeää:

"Silmiinpistävää oli se, että painopiste vaikuttaa aika monilla puolueilla olevan hyvin, hyvin konservatiivispainotteinen. Tämähän  tiedetään kyllä muutenkin, että Suomesta puuttuu vahva, aito liberaali vaihtoehto, mutta se, että se ehdokkaidenkin tasolla ilmenee näin  vahvasti niin, se kyllä minua itseäni yllätti, sanoo valtio-opin professori Matti Wiberg."

Piraattipuolue on nimenomaan se liberaali vaihtoehto. Olemme suorastaan anti-KD. Ihmiset eivät vain tiedä sitä, kun Yle ei halua vahingossakaan verrata meitä eduskuntapuolueisiin

Pistin Matti Wibergille sähköpostia jossa oli tämän blogauksen tietoja ja infoa Piraattien liberaaliudesta ja tältä tuli seuraavanlainen vastaus.

"Hyvä Olli Markkanen, ei media ole tasapuolinen, tässäkään asiassa. Sanomalehti on enemmän mainosväline jossa on uutisia, kuin uutisväline jossa on mainoksia. t: MW"

 

*************************

 

Ylellä on laissa tasapuolisuusvelvoite, mutta uutisoinnissaan tämä jättää eduskunnan ulkopuoliset usein mainitsematta vaikka olisi varsin relevanttiakin.

Perustulo on Piraateille kova juttu, mutta Yle ei edes mainitse.

Eduskunnan ulkopuolisten Natokannoista ei kerrota.

Mitä mieltä ulkopuoliset geenimanipuloidusta safkasta? Etsi tieto jostain muualta.

Entä ansiosidonnaisen lyhentäminen? Nope.

 

Mistähän lie johtuu että eduskunnan ulkopuolisia puolueita tunnetaan niin heikosti ja että sen ensimmäisen ehdokkaan saaminen on Ylen sanoman mukaan "äärimmäisen vaikea tehtävä"?


Miten Ylen voisi saada tasapuoliseksi? Pitääkö se voittaa oikeustaistelussa? Pitääkö lobata läpi oikeasti toimivat tasapuolisuussäännökset?


*************************

 

Hansi Harjunharja esitti vaalien demokraattisuudesta kysymyksen eräässä paneelissa ja Keskustalainen oli sitä mieltä että näkyvyysero johtuu ainoastaan puolueen jäsenten hartiapankkityöstä.

 

Olen kirjoittanut aiheesta aiemminkin.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

12Suosittele

12 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (21 kommenttia)

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

Nykyiset puolueet pitävät YLE:n rahoituksen kunnossa. Vaarana on, että piraatit päästyään valtaan vaihtaisivat YLE:n vapaampaan mediaan.

Käyttäjän ollimarkkanen kuva
Olli Markkanen

Itse ainakin olen uhkaillut puolittaa sen budjetin yms... Voi olla näinkin. Mutta entä Hesarin nihkeys?

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

En edelleenkään ymmärrä, miksi pikkupuolueista tulee tasaiseen valitusta, ettei olla huomioitu tarpeeksi. Viimeksi tänään aamutv:ssä pienpuolueiden puheenjohtajat saivat esitellä laajasti vaaliohjelmiaan. Illalla on prime time-tentti. Ihan vain pikkupuolueita varten!

Kertaakaan en ole kuullut mikroilta hehkutusta siitä, että pienetkin pääsevät esille ja saavat vaaligalleriasta kullanarvoiset neljä minuuttia, yhtä paljon kuin ministeritkin ja eduskuntapuolueasemenansa jo lunastaneet. Jossain toisessa valtiossa ei tällaista luksusta olisi tarjolla.

Jotenkin vetää surulliseksi tällainen kiittämättömyys.

Käyttäjän ollimarkkanen kuva
Olli Markkanen

Vaaligalleria on vain netissä, mutta on toki hyvä alku. Kuinka kiitollisia pitäisi olla siitä että telkkuun pääsee vasta ennakkoäänestyksen alkamisen jälkeen?

Mitä mieltä olet esittämistäni ongelmista? Ei ongelmia lainkaan?

Tiestitkö että ETYJ on valittanut Suomelle useampaan kertaan eduskunnan ulkopuolisten kohtelusta?

On totta että meillä on muihin maihin verrattuna suhteellisen hyvä demokratian tila. Se ei silti ole riittävä.

Vähän kuin sanoisit että mitä ne homot itkee kun ei pääse naimisiin, muualla maailmassa niitä tapetaan, olisivat tyytyväisiä.

Muok: Ylellä on tasapuolisuusvelvoite. Neljän vuoden ajan siellä näkyy taas vain eduskuntapuolueet koko ajan. Vaalien ajan pitäisi olla ihan perhanan tasapuolista meininkiä.

Käyttäjän vekotin kuva
Kyuu Eturautti

"Tiestitkö että ETYJ on valittanut Suomelle useampaan kertaan eduskunnan ulkopuolisten kohtelusta?"

Itsehän olen tästä maininnut tuon tuosta vaalipaneeleissakin ja parhaimmillaan vastaus on ollut stubbimainen "höpö höpö". Tähän ei siis edes uskota, vaikka se on aivan mustaa valkoisella.

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

ETYJ on muistuttanut, että pienpuolueiden tulee olla näkyvillä Ylellä. Ovat nyt olleet, vai eivätkö ole?

Ehkäpä parhaiten tuntuu näkyvän sellainen ehdokas kuin Petrus Pennanen, sillä hän on osaava, taitava, valovoimainen ja positiivinen. Hän näkyisi vaikkei olisi mukana missään gallerioissakaan. Se on ihan hänen omaa ansiotaan.

Käyttäjän ollimarkkanen kuva
Olli Markkanen Vastaus kommenttiin #7

Tarkasti ottaen se sanoo näin "Julkisen palvelun tehtävänsä ja elinvoimaisen kansanvallan jatkuvan edistämisen vuoksi Ylen pitäisi kehittää edelleen kaikkien puolueiden oikeudenmukaista ja syrjimätöntä osallistumista vaaleihin antamalla myös pienemmille ja uusille puolueille riittävästi aikaa ja mahdollisuuksia esittää kantansa."

Onko mielestäsi tavoitteeseen päästy?

Oikeudenmukaista. Syrjimätöntä. Aikaa ja mahdollisuuksia.

Eikä edes vaalikoneuutisoinnissa viitsitä mainita.

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist Vastaus kommenttiin #11

On.

Eduskunnan ulkopuolelta ponnistivat aikoinaan Vihreät ja PS, ennen kuin kaikenalaisista vaaligallerioista ja muista luksuksista voitiin edes unelmoida. Joten teilläkin on ihan hyvät mahdollisuudet. Siis ainakin Piraateilla, muista en mene sanomaan. Mutta kaikki ei tule yhdessä yössä eikä kahdessa. Ja jos ei edustajaa koskaan tule, se ei välttämättä ole aina vain Ylen syy.

Käyttäjän ollimarkkanen kuva
Olli Markkanen Vastaus kommenttiin #15

Ei kukaan väitä että se olisi pelkästään Ylen syy. Mutta tosiasia on että meillä on näkyvyysongelma, mikä johtuu osittain Ylen epätasapuolisuudesta. Jos ihmiset eivät koskaan edes kuule koko puolueesta...

Hesari on toinen joka käyttäytyy samalla tavalla, vaikka lupasi että näissä vaaleissa antaa eduskunnan ulkopuolisillekin näkyvyyttä. Se on sentään yksityinen media joten ihan sama sille, naureskelen vain rikotulle lupaukselle. Ylellä on tasapuolisuusvelvoite, jota ilmeisesti täytyy vahvistaa.

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist Vastaus kommenttiin #16

Jokainen politiikasta kiinnostunut tietää, että eduskunnan ulkopuolella on pieniä puolueita, valinta ei vain aina osu niihin. Useimmat tiedetään ihan hyvin, tosin tulossa on nytkin Viskipuoluetta, Hamppupuoluetta, Kristallipuoluetta jne, saahan sitä olla tarkkana että kaikki jäävät mieleen. Medialle voi olla vaikeaa käsitellä niitä kaikkia erikseen, joten usein niitä esitellään könttänä, mikä tuskin on aina eduksi niille.

Niitä ei-kiinnostuneita on vaikeampi tavoittaa vaikka näkyvyyttä olisikin.

Henk. koht. näin liikkuvana äänestäjänä pidän siitä, että Suomessa on tervehenkistä puolueväsäilyä eduskunnan ulkopuolella, ja parhaat aikanaan menevät läpi ja joku vanhoista puolueista sulaa pois vuosien myötä. Jotenkin vaan helpompi sympata pientä puoluetta, joka ei koko ajan valita näkymättömyyttään. Suosittelen tarkkailemaan, miten Pennanen hoitaa roolinsa. Tuo esille asiantuntemustaan, käy järkevää ja aikuismaista debattia, hänellä on omaperäiset teemat ja tyyli. Teillä ei ole asiat yhtään hullummin.

Käyttäjän JarmoNevalainen kuva
Jarmo Nevalainen Vastaus kommenttiin #15

PS = SMP joten ei pidä paikkaansa että olisivat eduskunnan ulkopuolelta tulleet.

Käyttäjän OulaLintula kuva
Oula Lintula

No jospa lukisit sitten Markkasen kirjoituksen uudelleen, niin ymmärtäisitkö sitten? Tai lue vaikka edes seuraava virke.

Yle teki jutun, jossa käsiteltiin osaa puolueista eri tavalla kuin muita.

Ymmärsitkö nyt? Jos Yle kohtelisi kaikkia puolueita vaalien alla samalla tavalla, sitten ei varmaan valitettaisi.

Yle rikkoo lakia. Tästä on Ylelle useita kertoja huomautettu, joten vahinkoon ei voi enää vedota.

Käyttäjän JarmoNevalainen kuva
Jarmo Nevalainen

Se mikä vetää surulliseksi on se että YLE ei noudata LAKIA.

Yleisradiolain 7 § mukaan Yleisradion julkisen palvelun ohjelmatoiminnan tulee erityisesti...tukea kansavaltaa. Kansanvalta ei toimi ilman tasapuolista kohtelua mediassa.
Myös Puoluelain 10 § määrää Yleisradiota kohtelemaan kaikkia puolueita tasapuolisesti ja yhdenmukaisia perusteita noudattaen.

On törkeää että YLE ei uskalla laittaa eduskuntaanpyrkiviäpuolueita ja siellä jo olevia samaan vaalitenttiin.
Ylen hallintoneuvosto koostuu kansanedustajista....

Janne Suuronen

"Piraattipuolue on nimenomaan se liberaali vaihtoehto. Olemme suorastaan anti-KD."

Vai anti-Persut ? Tutkiskelepa niitä karttoja uudestaan, että osaat kirjoittaa asiaa. Etkä elä mielikuviesi varassa.

Noin muutenkin ihmettelen itkuasi. Eduskunnan ulkopuoliset järjestöt eivät ole varmaan koskaan ennen saaneet näitä paljon mahdollisuuksia ja huomiota Yleltäkin. Vaaligalleria oli massiivinen, mutta suorastaan loistava hanke demokratiaa ajatellen.

Käyttäjän OulaLintula kuva
Oula Lintula

Tässä on linkki. Siinä on huomioitu osa puolueista ja osaa ei. Tämä ei ole tasapuolista, tämä on lainvastaista. Miten tämän voisi selvemmin osoittaa?

http://yle.fi/uutiset/kuka_on_oikeistolaisin_kuka_...

Käyttäjän ollimarkkanen kuva
Olli Markkanen

"Vai anti-Persut ? Tutkiskelepa niitä karttoja uudestaan, että osaat kirjoittaa asiaa. Etkä elä mielikuviesi varassa."

Mitä höpötät? Antamani linkki näyttää selkeästi että Persut on keskimäärin liberaalimpia kuin Kristillisdemokraatit. KD ja Piraatit on siinä päällekäin, ja meillä ei ole yhtään konservatiivia ja KD:lla on hurjat 4 jotka ylittävät keskiviivan liberaaliin suuntaan.

Vaaligalleria on hieno, muttei mitenkään riittävä. Pelkän television katsojat eivät käytännössä tiedä että eduskunnan ulkopuolisia on olemassakaan ennen ennakkoäänestyksen alkamista. Itkuun on syytä.

Janne Suuronen

Jos jotain hyvää haluaa todeta, niin sinullahan on suorastaan loistava ehdokasnumero. Viisi ykkönen tosiaan rulettaa.

Noin muutoin ihmettelen, mistä ihmeestä sinä kirjoitat. Tulkitsemmeko tosiaan samaa nelikenttää ?
http://yle.fi/uutiset/kuka_on_oikeistolaisin_kuka_...

Tarkastelin tilannetta sekä koko maan, että Oulun vaalipiirien osalta ja molemmissa Perussuomalaiset asettuvat y-akselilla alemmaksi. En edes keksinyt, mistä "hurjat 4" KD konservatiivia luvun tempaisit. Meniköhän sinulla x- ja y-akselit sekaisin. Taisi mennä.

Tai mistä "KD ja Piraatit ovat siinä päällekäin" arvio on kotoisin.

Eikä tulkintani voi olla kovin vääräkään, sillä kyseiltä sivulta Ylen uutisesta:
"
Silmiinpistävästi perussuomalaiset tai heidän ehdokkaittensa painopiste on konservatiivisempi kuin kristillisdemokraateilla.
"

Joten kyllä Olli Markkanen nyt kirjoitteli vastoin parempaa tietoa ja kommenttini #6 oli täysin oikein.

Käyttäjän ollimarkkanen kuva
Olli Markkanen Vastaus kommenttiin #13

Ilmeisesti luetaan eri nelikenttiä, eli viittasin siihen linkkiin mikä oli juuri anti-KD kommentin vieressä. Sieltä niitä löytyy, mutta tässä nyt se linkki.

http://ahtoapajalahti.puheenvuoro.uusisuomi.fi/189...

Käyttäjän ollimarkkanen kuva
Olli Markkanen

https://www.avoinvaalikone.fi/eduskuntavaalit-2015...

Kokoomus ja Keskusta sanovat että ei, kaikkien muiden mielestä kyllä. 80% ehdokkaista sanoo kyllä.

Käyttäjän tervoneneduskuntaan kuva
Janne Tervonen

Vaalikoneiden data on helposti purettavissa YLE:n ja muiden mediatoimijoiden tarvitessa sitä, on siis syytä olettaa että uutisoidessa vain eduskuntapuolueet, kahdentoista vastauksia antaneen sijaan, kyseessä on tietojen suodattaminen ja tarkoitushakuisuus, digitaalisessa muodossa tiedon julkistaminen ei maksa mitään, paperille painamisessa tulee ehkä hiven kuluja.

On oletettavaa että vaalikone ohjelmistoon vei tehdä millaisen tahansa kyselyn, on siis surkeata koodia mikäli kyselyn teko tietokantaan ei anna kuin 8 suurinta puoluetta, tai sitten kyselyä rajoitetaan tekijän toimesta. Hyvä tutkimus mistä tahansa lähdeaineistosta edellyttää kaiken tiedon analysointia, jos se on saatavilla. Esim uutisia kutsutaan myös tiedonvälitykseksi, suodatettua ja peiteltyä informaatiota kutsutaan propagandaksi, muunnetuksi totuudeksi eli valheeksi. Tieteellinen tutkimus ei ole relevantti jos kaikkea mitattua dataa ei käytetä analyysissä.

Yhtä järjetöntä olisi laskea tuhannen henkilön taskussa olevat kolikot ja jättää 5, 10 ja 20c (yhteensä keskimäärin 10kpl = n.1,60) kolikot laskematta ja ilmoittaa tämän perusteella, että keskimäärin ihmisen taskussa on 4€50c rahaa, tästä syntyy systemaattinen virhe analyysiin. Summaus tulokseksi saadaan n. 4500€ kun totuus olisi n. 6100€, järkevää?

Kun media jättää tietoja julkaisematta tai vääristää tilastoitua ja vartavasten kerättyä informaatiota, on syytä kyseenalaistaa jokainen julkaisu, jos media julkaisee vaikkapa mediaanitulon, on hyvä olettaa että 1/3 pienituloisista on jätetty analyysin ulkopuolelle. Uutinen missä ilmoitetaan kolmen ihmisen menehtyneen tulipalossa on iahn yhtä valheellinen jos ikääntynyt yläkerran alivuokralainen jätetään laskematta.

Tutkiva journalismi on siis täysi vitsi valtamediassa, en tietenkään syytä tästä toimittajia, eihän ruokkivaa kättä saa purra. Tutkimus tarkoittaisi puolueetonta analyysiä, no jäljen näkee jokaisen median jokaisessa julkaisussa.

Käyttäjän jln kuva
Jarno Luoma-Nirva

Tosiaan mielenkiintoista, että Yle näkee kauhean vaivan tehdäkseen vaalikoneen ja saadakseen ehdokkaat vastaamaan siihen, mutta sitten jättää kuitenkin jutuissaan mainitsematta niinkin olennaisen asian, kuin että mikä puolue mitäkin asiaa kannattaa eniten ja mikä vastustaa eniten. Propsit Ylelle kuitenkin vaalikonedatan avaamisesta; jos eivät he asiaa mainitse, voidaan tieto kaivaa esiin itsekin. Eli tässä jutuissa mainittuja vaalikonekysymyksiä, sekä minkä puolueiden ehdokkaat ovat olleet eniten samaa ja minkä eniten eri mieltä:

Geenimuunneltu ruoka on turvallista ihmiselle ja ympäristölle.
http://www.tyrannyofmajority.net/collective/vaalit...
Eniten samaa mieltä: Piraattipuolue
Eniten eri mieltä: Muutos 2011

Suomessa on siirryttävä perustuloon joka korvaisi nykyisen sosiaaliturvan vähimmäistason.
http://www.tyrannyofmajority.net/collective/vaalit...
Eniten samaa mieltä: Piraattipuolue, yksimielisesti. Jopa Vihreillä on kaksi ehdokasta on eri mieltä.
Eniten eri mieltä: SDP

Nato-jäsenyys vahvistaisi Suomen turvallisuuspoliittista asemaa.
http://www.tyrannyofmajority.net/collective/vaalit...
Eniten samaa mieltä: Kokoomus
Eniten eri mieltä: SKP
(Piraatit jakautuneita, 44% ehdokkaista samaa mieltä)

Ansiosidonnaisen työttömyysturvan kestoa pitää lyhentää.
http://www.tyrannyofmajority.net/collective/vaalit...
Eniten samaa mieltä: Kokoomus
Eniten eri mieltä: SKP ja STP, molemmat yksimielisesti
(Piraatit yhtä jakautuneita kuin Nato-kysymyksessä, 44% ehdokkaista samaa mieltä)

Bonuskysymyksiä:
Kaupan ja muiden liikkeiden aukioloajat on vapautettava.
http://www.tyrannyofmajority.net/collective/vaalit...
Eniten samaa mieltä: Piraatit
Eniten eri mieltä: Kristillisdemokraatit

Verkkovalvonnassa valtion turvallisuus on tärkeämpää kuin kansalaisten yksityisyyden suoja.
http://www.tyrannyofmajority.net/collective/vaalit...
Eniten samaa mieltä: Kokoomus
Eniten eri mieltä: Piraatit

Parantumattomasti sairaalla on oltava oikeus avustettuun kuolemaan.
http://www.tyrannyofmajority.net/collective/vaalit...
Eniten samaa mieltä: Piraatit
Eniten eri mieltä: Kristillisdemokraatit

Mietojen viinien ja vahvojen oluiden myynti ruokakaupassa sallitaan.
http://www.tyrannyofmajority.net/collective/vaalit...
Eniten samaa mieltä: Piraatit, yksimielisesti
Eniten eri mieltä: Kristillisdemokraatit

Ruotsin kielen opiskelu muutetaan vapaaehtoiseksi.
http://www.tyrannyofmajority.net/collective/vaalit...
Eniten samaa mieltä: Piraatit, yksimielisesti. Jopa perussuomalaisten ehdokkaista osa on eri mieltä.
Eniten eri mieltä: RKP (vaan ei yksimielisesti: Jufo Peltomaa rikkoo rintaman ja on samaa mieltä)

Eli eiköhän tämä jo hautaa väitteen siitä, että piraattien mielipiteet piracoren ulkopuolisista asioita olisivat hajanaisia. Tämän mukaanhan piraatit ovat konsistempia kuin esim. vihreät, jotka ovat hyväksyneet listalleen ehdokkaita, jotka vastustavat perustuloa, mitä vihreät nyt kuitenkin pitävät varsin oleellisena tavoitteena.

Voin myös kuvitella, miten hankalaa Ylellä on ollut kirjoittaa juttuja, kun on jotenkin täytynyt yrittää välttää mainitsemasta, mikä puolue kutakin asiaa kannattaa eniten.

Toimituksen poiminnat