Poliittinen Piraatti Nyt blogahtaa

Vihreät valehtelevat äänestäjille perustulosta.

Tämän Vihreiden levittämän facebookpostauksen kuvatekstissä sanotaan näin: "Perustulo ei tulisi yhtään sen kalliimmaksi kuin nykyinen sosiaaliturvajärjestelmä: mikrosimulaatiolaskelmien mukaan siitä saadaan kustannusneutraali."

Tämä on ihan roskaa. Tosiasia on että se tulee maksamaan 1-2 miljardia enemmän kuin nykyiset ja tuo kerrotaan juuri siinä Vihreiden eduskunnan tietopalvelusta hommaamassa mikrosimulaatiomallissa. Mallissa kyllä sanotaan "kustannusneutraali", mutta Vihreät käyttävät sitä väärässä merkityksessä.


Tässä aiempi blogaukseni jossa puhun perustulosta, toisenlaisissa merkeissä.


Tärkein huomio on nyt tuo lainaus siitä mikrosimulaatiomallista: "Laskelmassa perustulomalli on tasapainotettu kustannusneutraaliksi, jolloin perustulo rahoitetaan tulonsiirtojärjestelmän sisältä.  Perustulon suurta bruttokustannusta kompensoi nykyjärjestelmää korkeammat veroasteet sekä se, että perustulo korvaa huomattavan osan nykyisestä sosiaaliturvasta."

Käytännössä "kustannusneutraali" tarkoittaa siis vaan että ei oteta lainaa, vaan nostetaan veroja. Ei sitä että se olisi saman hintaista kuin nykymeno.

Huomatkaa kommenteissa että Elina Lepomäkikin on myöntänyt että lisäkustannukset ovat noin kaksi miljardia, eikä 15 mitä uutisoitiin aiemmin.

Olen Piraattipuolueen ehdokas Lapista. Olen aiemminkin maininnut Vihreiden puheenjohtaja Niinistölle näistä, minkä johdosta eräs blogauskin otettiin pois Vihreiden sivuilta kun siellä oli höpöhöpölukuja perustulosta. Vetoan nyt lehdistöön kun tämä ei lopu. Itsekin kannatan perustuloa, ja nimenomaan vihreiden mallia tällä hetkellä, mutta ei sitä saa valheellisesti markkinoida.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän JoelJoonatanKaartinen kuva
Joel Kaartinen

Minun nähdäkseni se on kustannusneutraali. Nimenomaan tuon veronkorotuksen ansiosta. Ihmiset saavat virheellisemmän mielikuvan väittämästä, että se lisää kustannuksia 2 miljardia kuin siitä, että kutsutaan sitä kustannusneutraaliksi.

Verotus nousee joo, mutta ymmärtääkseni ihmisten nettotulot eivät siitä juuri muutu. Tämä mielestäni nimenomaan on kustannusneutraaliutta. Kustannuksien nouseminen 2 miljardilla on kirjanpitotekninen yksityiskohta vailla käytännön merkitystä.

En suoraan sanottuna ymmärrä miksi yrität nostaa asiasta haloota. Mitä haet takaa? Näkisin, että haloon nostaminen levittää väärinkäsityksiä selvästi enemmän kuin asian jättäminen sikseen.

Käyttäjän ollimarkkanen kuva
Olli Markkanen

Joo se on kustannusneutraali tietyn määritelmän mukaan, mutta Vihreät käyttävät väärää määritelmää. Vihreät väittävät ettei tule nykyistä kalliimmaksi, mikä on höpöhöpöä, vaan se tulee ainaki miljardin kalliimmaksi. Ja kun lainaa joudutaan ottamaan kuusikin miljardia vuodessa lisää, se on ihan merkittävää.

Haloota nostan siksi että ottaa päähän kun Vihreät torpedoivat hyvää hanketta höpönlöpöllä, valehtelevat äänestäjille. Olen tosiaan aiemmin korjannut näitä Vihreiden kautta, mutta se ei lopu joten pitää nostaa haloota, vaikka itsekin perustuloa ajan joten tämä vahingoittaa omaakin asiaani. Rehellisyys kunniaan politiikassa.

Käyttäjän JoelJoonatanKaartinen kuva
Joel Kaartinen

Mikä vihreiden käyttämässä kustannusneutraalin määritelmässä on siis tarkalleen ottaen mielestäsi vialla? En oikein osaa yhtään hahmottaa mikä on mielestäsi se oikea kustannusneutraalin määritelmä ja miten se eroaa tuosta määritelmästä mitä vihreät käyttävät. Lienekö ainoa jolla on ongelmia ymmärtää?

Käyttäjän ollimarkkanen kuva
Olli Markkanen Vastaus kommenttiin #3

Vihreiden määritelmän mukaan se on sitä että se ei maksa nykyistä enempää. Se taas ei pidä paikkaansa. Mikä tässä nyt on niin vaikeaa?

Muok: Minulle on se ja sama mitä määritelmää käytetään, mutta ei voida ottaa raportissa määriteltyä termiä ja määritellä sitä uudestaan vaihtamatta johtopäätöstä. Toisen määritelmän mukaan se on kustannusneutraali, Vihreiden mainostaman mukaan ei.

Toimituksen poiminnat