Poliittinen Piraatti Nyt blogahtaa

Vaalien jälkilöylyjä - melkein joka sadas äänesti piraattia

Aivan aluksi haluan kiittää äänestäjiäni. Teitä oli minut mukaan luettuna 55 yksilöä. Määrä ei sinänsä huimaa päätä, mutta budjettiini nähden se on erinomaisesti ja olen kiitollinen jokaisesta. Kampanjointini rajoittui pitkälti tänne Usariin ja muutenkin someen, tosin juttelimme myös ihmisten kanssa esimerkiksi Rovaniemen yöelämässä ja kaikki flaikut sain jaettua mitä minulle tyrkättiin. Paneeleissa tietenkin kävin myös.

Nämä olivat ensimmäiset vaalini. Olen ollut Piraattipuolueen jäsen jo joitakin vuosia ja vähän harmittaakin etten lähtenyt ehdolle jo aiemmin. Tämä on ollut hieno kokemus monella tavalla. Omia poliittisia kantoja on tullut löydettyä, esiintymistaitoja hiottua ja poliittisesti on tullut sen verran herättyä että olen jatkossakin Piraattilaivassa viemässä asioita eteenpäin.

Piraatit saivat Lapista saman mitä keskimäärin koko maasta, eli 0,8% äänisaaliista. Melkein joka sadas äänesti piraattia. Tämä oli ensimmäinen kerta kun Lappilainen saattoi piraattia äänestää, joten pidän tulosta varsin hyvänä. Läpi sillä ei Lapissa päästy, mutta ei päässyt Kokoomuskaan 9% kannatuksella.

Piraattien äänisaalis nousi 66% edellisten eduskuntavaalien 15k saaliista 25k ääneen. Ei mitenkään huono tulos siis. Helsingissä ollaan jo lähes KD:n kokoinen meidän 1,4% saldolla heidän 1,8% tulosta vastaan. Seuraavissa eduskuntavaaleissa rutistetaan ainakin tuplatulos, sillä voisi jo päästä läpi.


Kannattajakortit

Piraatit tippuvat puoluerekisteristä, niin kuin monet muutkin eduskunnan ulkopuoliset puolueet. Se ei tarkoita että Piraatit eivät olisi nyt puolue ja että kaikki olisi hävinnyt tässä ja pitäisi perustaa puolue uudestaan, vaan se tarkoittaa vain sitä että meidän pitää kerätä 5000 nimeä että päästään osallistumaan taas vaalihommaan omana puolueenamme.

Pidän jopa hyvänä asiana että joudumme keräämään kortit uudestaan. Vaalien välillä näkyvyytemme on ollut heikko, mikä olikin syy sille että itsekin aktivoiduin blogaamaan ja lopulta ehdokkaaksikin. Kannattajakorttien kerääminen on meille mahdollisuus, ei uhka. Pääsemme kertomaan ihmisille puolueestamme feissaten. Pääsemme keräämään samalla lisää jäseniä puolueeseenkin. Lisäksi pääsemme jalkautumaan ja kyselemään ihmisiä myös kuntavaaliehdokkaiksi eri puolilta Suomea.

Meillä on yli 4000 jäsentä ja 25000 äänellä olisi vaikea kuvitella ettei kortit olisi kasassa hetkessä.

Muistutan kaikkia, että kannattajakortin allekirjoittaminen ei sido mihinkään. Joku sanoikin että sen nimi voisi olla "minulla ei ole mitään sitä vastaan että tämmöinen puolue on olemassa -kortti".


Piraateista ja eduskunnan ulkopuolueisiin liittyvästä jälkipuinnista

Olen tyytyväinen Piraattien, ja varsinkin Lapin Piraattien vaalitulokseen. Hansi ei ole "huumoriehdokas", vaan on tehnyt järkyttävästi työtä vaalituloksen eteen, paljon enemmän kuin minä ainakin. Aateluus tietenkin velvoittaa, eli Hansin näkyvyydellä oli pakko jotain jo tehdäkin. Hansi on kiertänyt paneeleja, tehnyt youtubevideoita, feissannut, jakanut törkeästi flaikkuja, ajanut ympäri Lappia laittamassa kylttiä ja julistetta, kerännyt itselleen taustajoukkoja... On ollut ilo tehdä vaalityötä niin motivoituneen tiimin kanssa kuin meillä Lapissa on ollut. Hansi sai 0,5% lapin äänistä, mikä tekee saman verran kuin ehdokkaamme Petrus Pennanen Helsingistä.

Kaikki eivät kuitenkaan ole tyytyväisiä. Puolueen hallituksen päitä on vaadittu vadille. Eduskunnan ulkopuolisia vaaditaan taas liittymään yhteen, näiden ajamista aatteista huolimatta. Nimeä vaaditaan vaihdettavaksi. Katto-organisaatiota on ehdoteltu eduskunnan ulkopuolisille.

Ei näin.

Ehdotan, että tehtäisiin eduskunnan ulkopuolisina puolueina yhteistyötä. Mutta ei niin, että yhdistyttäisiin puolueina. Piraateilla ja Ipulla ainakin on mielestäni enemmän erottavaa kuin yhteistä, näiden täydellisen EU-kammon takia, me taas haluamme ajamaan asioitamme Brysseliinkin, jossa Piraateilla on jo ollut ja on nytkin edustaja tekemässä tekijänoikeusreformia. Me olemme kansainvälinen liike, josta irtaantuminen olisi mielestäni dorkaa. Jos EU:sta halutaan erota, se tulee tehdä kansanäänestyksellä. Tuskin Ipukaan haluaisi yhdistyä Piraattien kanssa.

Ehdotan, että esimerkiksi flyereitä luukuttaessamme sovittaisiin alueita ja luukutettaisiin kerralla kaikkien yhteistyön piirissä olevien flaikut, kuten teimme Muutoksen ja Piraattien kanssa Kemissä nyt. Lisäksi ehdotan, että tehdään yhteistyötä julisteiden liisteröinnissä, laittamisessa ja rikkoontuneiden päivystämisessä. Muitakin ehdotuksia yhteistyöstä otetaan vastaan. Tämmöistä työyhteistyötä.

Katto-organisaatiohommaan vastaisin että Piraattien ei mielestäni ole järkevää ohjata voimavarojaan eri nimellä ja logolla säätämiseen. Meillä on nyt jo selvä näkyvyys ja tunnettuusongelma, mikä ei parane sillä että ollaan toisten tunnusten takana.


Muuta vaalipuintia
 

En pidä vaalitulosta yleisesti ottaen hirveän hyvänä, mutta kuitenkin näen tilanteessa myös valopilkkuja.

Konservatiivit saivat ylivallan eduskunnassa. Tämä tuo seuraaviin vaaleihin liberaalimmille mahdollisuuksia kun liberaalimpi osa kansaa kyllästyy heihin viikossa. Saas nähdä vieläkö Keskusta meinaa viedä keppanan Alkoon, vaikka Puska ei päässytkään läpi.

Eduskunta nuoreni jonkin verran. Eduskunnan keski-ikä laski viidellä vuodella. Joku 24-vuotiaskin sinne pääsi. Hyvä näin.

Vasemmisto kärsi tappion. Oikeastaan joka ikinen selkeästi vasemmistopuolue hävisi. Demarit -8, Vassarit -2 ja eduskunnan ulkopuolist kommunistitkin kaikki menettivät ääniä edellisiin eduskuntavaaleihin nähden. En itse ole hirveän tiukasti oikealla, enkä tykkää kokoomuksestakaan, mutta pidän Demarivallan vähenemistä hyvänä koska se mahdollistaa tarpeelliset rakennemuutokset.

Perustulolla on mahdollisuudet. Keskusta lupaili perustulokokeiluja ja Vihreät ovat sitä myös huutaneet. Molemmat saivat suuren voiton. Vihreät tuskin vastustelevat perustulokokeiluja oppositiostakaan. Vihreillä on nyt iso vastuu ajaa sitä perustuloa oikeasti eteenpäin, en luota Keskustan semilupauksiin aiheesta.

Elina Lepomäki pääsi läpi Kokoomuksesta. Elina on sellainen fiksu ihminen jonka mielellään soisin olevan päättämässä valtion asioista, vaikka joissain asioissa olenkin eri mieltä. köhperustiliköh...

Hanna Mäntylä pääsi läpi Perussuomalaisista. Hannan kanssa oltiin välillä vaalipaneeleissa ja hän vaikutti varsin asiantuntevalta. Jos jonkun heistä pitää päästä läpi, mieluiten sitten hän.

Jyrki Kasvin läpimeno on myös luonnollisesti Piraatin mieltä ilahduttavaa. Piraattien äänisaalis kasvoi ja Jyrki pääsi läpi. Tällä kertaa ei taida tulla valituksia että Piraatit söivät Kasvin äänet? Tuskin söivät viimeksikään.
 

Ja eihän sitä tiedä, ehkä eduskunta tällä kertaa saa jotain fiksuakin aikaan. Suurin valopilkku taitaa olla ettei ole luvassa sixpäkkiä. Eräässä paneelissa totesinkin että sellaisen tullessa noustaan kapinaan.


**********************

 

Omat jatkosuunnitelmani

 

Aion olla jatkossa mukana politiikassa Piraattina. Aion jatkaa aktiivisehkoa blogaamista täällä. Sen lisäksi aion olla näkyvämpi somessa, eli Facebookin ja Twitterin lisäksi yritän rakentaa näkyvyyttä myös Googleplussaan ja ehkä muuallekin. Diasporassa ja Ellossakin minulla on olemassa tunnukset.

Lisäksi yritän hommata jostain toimivan kameran ja mikrofonin ja pitää juutuubikanavani uuteen uskoon. Tällä hetkellä siellä on pari harppurämpytystä vain, mutta jatkossa olisi tarkoitus tehdä sinne vaikka mitä ja muutenkin yhteistyötä muiden tubettajien kanssa.

Nyt nousee prioriteettilistalla ainakin se mobiilisoftaprojekti mikä on jo loppusuoralla. Muitakin projekteja löytyy.

Kannattajakortteja rupeamme kohta puoliin keräämään. Kunnallisvaalistrategioitakin alettiin hiomaan jo vaalivalvojaisissa. Itsekin rupean kunnallisvaaleissa ehdolle, todennäköisimmin Rovaniemellä.

Ensimmäiseksi tosin on Keskiviikkona haastattelu koulutukseen ja viimeistään kuun vaihteessa pitäisi yrittää muuttaa Rovaniemelle kyseistä koulutusta varten. Vähän heikko tilanne kun haastattelu on 22. päivä ja koulutus itse alkaa jo 4.5. päivä, ei jää juuri aikaa hommata kämppää ja hoitaa muuttojuttuja...

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

10Suosittele

10 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän PetriHirvimki kuva
Petri Hirvimäki

Kiitos Olli. luin mielenkiinnolla. Äänimäärä pienpuolueen listalla ei tässä maassa korreloi juuri mitään (eikä myöskään ison puolueen listalla?!). Kirjoitan omiani kun hieman menee aikaa. Myös uusi hallitusohjelma pitää muistaa;-)

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen

Reippaasti vaan uusia kortteja keräämään. Kannatuksemme nousi selvästi viime vaaleista. Pienpuolueena saamme todella vähän näkyvyyttä mediassa. Mutta kun ihmisten tietämys piraateista lisääntyy, lisääntyy myös kannatus. Vielä ei todellakaan ole aika heittää pyyhettä kehään.

Yhteistyö muiden pienpuolueiden kanssa on ok, mutta suhtaudun erittän negatiivisesti ajatukseen, että piraatit sulautuisivat yhteen muiden pienpuolueiden kanssa. Muutoksen ilmiselvästi rasistiset kannanotot eivät kuulu piraattiaatteeseen. Puolestani saavat olla äänessä, sitähän se sananvapaus on. Kansalais- ja ihmisoikeudet kuitenkin kuuluvat kaikille, eikä niitä voi rajoittaa syntyperän perusteella. Jos piraatit alkavat sulautua tuollaisen porukan kanssa, minä häippäsen välittömästi.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Eiköhän pienpuolueiden olisi syytä nähdä tosiasiat ja lyödä voimat yhteen yhtenä uudennimisenä puolueena, tilaus on olemassa ja siihen on syytä vastata.

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

Ei siinä ole mitään järkeä lyödä voimat yhteen mikäli kannat ovat erilaiset. Se about tuhoaisi koko puolueen.

Vai pitäisikö sinustakin demareiden ja kokoomuksen yhdistyä saadakseen paremman kannatuksen?

Muutoinkin Piraattipuolue on kasvamassa ja jo nyt eduskunnan ulkopuolisista suurin. Ilman luovuttamista mahdollisuudet eduskuntaan ovat jatkossa hyvät.

IPU taas voisi saada jättipotin mikäli EU alkaisi saada lisää ongelmia jatkossa. Kommunistien kanssa ainut ei-EU ja ei-NATO puolue. En monissakaan asioissa heitä kannata (joissakin toki), mutta kyllä heillä on omat mahdollisuutensa ihan omana puolueenaan.

En vain käsitä miten vaikkapa Piraattipuolue voisi yhdistyä heidän kanssaan menettämättä yli puolia äänestäjiään.... IPUlla on omat äänestäjänsä ja piraateilla omansa.. vaikka yhteistyötä toki voi tehdä, niin eivät puolueet kovin hyvin mixaudu. Yhdistyminen lähinnä varmistaisi täyden tuhon ainakin Piraattipuolueelle.

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen

Tuossa ei ole mitään järkeä. Tuolloin perustettaisiin vain pienpuolue, koska halutaan pienpuolue. Järkevämpää olisi mennä ehdokkaaksi perinteisiin puolueisiin ja vaikuttaa asioihin sitä kautta. Piraateilla on selkeä näkemys ja puolueohjelma, enkä lähtisi sitä muuttelemaan muiden puolueiden ehdoilla.

Toimituksen poiminnat