Poliittinen Piraatti Nyt blogahtaa

Miten kansanvalta toimii.

Aika monelta taholta on tullut keskusteluissa hallituksen puolustelua tyyliin: "Demokraattisesti valittu, valitusoikeus seuraavissa vaaleissa!" Enkä nyt yhtään liioittele. Selitän miksi hakkaan päätäni pöytään.

Aloitetaan törkeästi Hitler-kortilla, kun se tuli avainsanoihinkin laitettua niin ei ole yllätys. Jos tässä maassa äänestettäisiin uusi Hitler kavereineen valtaan, ja nämä rupeaisivat pistämään porukkaa uuniin ja muuta kivaa, olisiko oikea vaihtoehto todeta että "ne on ny demokraattisesti valittu, suurin osa kansasta haluaa pistää porukkaa uuniin."? Varsinkin jos nämä pääsevät valtaan lasketellen luikuria, kuten eräät meillä.

Demokratia eli kansanvalta tarkoittaa että valta on kansalla. Meillä harrastetaan edustuksellista demokratiaa, missä valitaan päättäjät hoitamaan asioita puolestamme. Tämä ei tietenkään tarkoita sitä, että päättäjillä ei pitäisi olla minkäänlaista vastuuta hoitaa maata niin kuin on luvattu valitessa toimeen.

Demokratiassa päättäjillä on vain sen verran valtaa mitä kansa niille antaa. Jos kansa kieltäytyy tottelemasta, ja saa puolelleen armeijan ja poliisinkin, on päättäjillä aika vähän eväitä pakottaa kansaa. Päättäjien kannattaa olla ylen määrin ärsyttämättä kansaa, tai valta saattaa vaihtua jopa väkivalloin. En nyt tietenkään kannata Suomessa aseellista vallankaappausta tässä tilanteessa, mutta teknisesti on mahdollista kuvitella päättäjät jotka olisi moraalista heittää aseidenkin kanssa pois vallankahvasta, kuten tuo esimerkkini uushitleri.

Kreikassa pääministeriä vaihdellaan kuin sukkia ja Suomessakin on pari kertaa miesmuistiin pääministeri päättänyt heittää pyyhkeen kehään vähemmästäkin kuin tämänhetkinen tilanne.

Vasta oli vain 38% tyytymättömiä hallitukseen, mutta se on ilmeisesti noussut jo puoleen kansasta. Kuinkahan paljon sen pitää nousta ennen kuin päättäjien pitäisi tehdä johtopäätökset asiasta?

Vielä totean että en ole AY-liikkeessä, mutta ymmärrän kovasti lakkointoa. Toisaalta työttömänä olisin ollut valmis rikkuriksi kun raha on vähän tiukassa, mutta Rovaniemellä ei näyttänyt lakko oikein vaikuttavan.

Piraateilla on hieno demokratiaohjelma, joka sisältää elementtejä joilla kansa voi saada joissakin asioissa tahtonsa läpi myös huonosta hallituksesta huolimatta.

***

Kun kuitenkin joku tulee nillittämään etten anna vaihtoehtoja vaan itken vaan, niin kerron sellaisen salaisuuden, että ajatteleppa sitä että miksi pitäisi antaa vaihtoehtoinen keino saada hallituksen 5% "tuottavuusloikka", jos sille ei olekaan tarvetta? Aikamoinen kasa asiantuntijoita on todennut että ei ole. Hallituksen ensimmäinen tehtävä tällä hetkellä tulisi olla osoittaa pitävät perusteet että sille oikeasti on tarve ja että se kilpailukyky on huono. Taloutemmehan on ilmeisesti tällä hetkellä jo nousussa. Jos hallitus siihen kykenee, niin eiköhän se auta yhteisen sopimuksen löytymisen kanssa.

Tuosta tuottavuusloikasta on myös todettava että se on monella tavalla vähän pöljä. Ensinnäkin hallitus olisi halunnut toteuttaa sen työajan pidentämisellä. Käytännössä tämä olisi näkynyt monella alalla niin, että ollaan 20min enemmän facebookissa. Hienointa oli kun joku näistä totesi että perumalla ennytmuistamikä näistä leikkauksista pitäisi työaikaa lisätä kolme minuuttia. Mitä luulette montako minuuttia työn määrä käytännössä lisääntyy jos työaikasi on 7 tunnin ja 45 minuutin sijasta 7 tuntia ja 48 minuuttia? Sitten toisaalta Ruotsissa on tehty kokeiluja työajan lyhentämisen kanssa aika hyvin tuloksin.

Budjettivajeeseen taas löytyy kyllä vaihtoehtoja. Aikaisemmin olen jo antanut 5-7 miljardin leikkauslistan, mikä on aika nätisti riittävä, kun sitä luokkaa velkaantuminenkin on. Keksin kyllä kuitenkin heti lisääkin fiksuja kohteita tarvittaessa.

Loppuun vielä sanon että minulle tämä hallitus olisi OK, kunhan tekee mitä lupasi esim. koulutuksen suhteen, edistää verosuunnittelun lopettamista (Kok, ja RKP ovat hidastaneet sitä) ja suorittaa fiksuja leikkauksia eikä leikkaa suoraan tulevaisuudestamme esim. taas sen koulutuksen muodossa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

7Suosittele

7 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän hansi kuva
Hansi Harjunharja

Demokratia tarkoittaa sitä, että kansalla on valta antaa valtansa käytettäväksi ja ottaa se pois. Aito valta tarkoittaakin sitä, että valta saadaan sen sijana, että valta otetaan.

Jos alamme kokea, että joku on ottanut vallan, eikä halua sitä antaa takaisin, olemme tilanteessa, jossa vallan käyttö onkin vallan illuusioon pohjaava. Tämä vallan illuusio on sellainen, joka katoaa erittäin nopeasti ja usein jopa väkivaltaisesti - koska silläkin on tapana olla itse väkivaltainen.

Mielestäni poliitikon tulee olla erityisen itsekriittinen ja arvioida toimintaansa sen mukaan, mitä kritiikkiä saa. Mielipide saa olla avoin ja näkyvä ja mielellään myös erityisen perusteltu, mutta tuo mielipide ei saa nousta "ainoaksi oikeaksi totuudeksi".

Toimituksen poiminnat