Poliittinen Piraatti Nyt blogahtaa

Hallitus "ottaa ehdotuksia vastaan".

"Keinot eivät ole kiveen hakattuja, mutta tavoite on, Sipilä toisti kantansa hallituksen tavoitteeseen eli työn yksikkötyökustannusten alentamiseen viidellä prosentilla."


Kuulemme huutoja että ei anneta hallitukselle ehdotuksia, ja sitten kun annetaan, ne ovat vääriä. On toki totta, että kun tavoitteena on alentaa yksikkökustannuksia 5%, ei vaihtoehto sille ole leikata kansanedustajien palkkoja, koska se ei asiaan liity, eikä ole vaihtoehto verottaa siitä edestä yrittäjiä, koska nimenomaan yritystoimintaa yritetään tehdä kannattavammaksi. Budjettivajeen vähentäminen leikkauksilla on eri asia. 

Ongelma on nimenomaan se, että hallitus on hakannut kiveen tuon viiden prosentin "tuottavuusloikan", ilman että olisi perustellut kunnolla sen tarvetta.

Meidän taloutemme on lähtenyt kasvamaan.

Ongelmamme johtuu tällä hetkellä enemmänkin Venäjän tilanteesta kuin yksikkökustannuksista. Oltaisiin aika hyvin plussalla. Meidän pitäisi varmaan saada enemmän korvauksia tappioista EU:lta ja myydä tuotteita muihin maihin sen edestä mitä sinne ei nyt saada. Ongelmamme on se, ettemme me myy ulkomaille. Venäjä oli selvästi liian helppo kohde. Joku väitti että ongelma on huonot tuotteet, siihen en oikein usko.

Silti ulkomaille myyminenkään ei ole ihan mahdoton ongelma, sillä se mitä on saatu myytyä, on lähtenyt menemään paremmin. Vienti on lähtenyt nousuun!  Miksi se on silti pakkasella vaikka se kuulemma vetää hyvin? "Vastaus on öljy. Noin kymmenesosaa Suomen viennistä edustaneet öljytuotteet sukelsivat alkuvuonna 48 prosenttia. Hintoja pudotti tietysti öljyn hinnan romahdus, mutta määrien vähenemisen syy on inhimillisempi: Neste piti Porvoon jalostamollaan historiallisen huoltoseisokin. Tuotanto seisoi huhti–toukokuussa kaksi kuukautta eikä toipunut kunnolla kesäkuussakaan."

Kun nyt on todettu, että taloutemme on lähtenyt nousuun ja tilanne ei ole niin huono kuin annetaan ymmärtää, miksi hallitus haluaa 5% "tuottavuusloikkaa"?

Spekuloisin että Suomeen halutaan halpatyömarkkinat. Koulutusta leikataan niin saadaan enemmän kouluttamattomia ihmisiä. Palkkoja leikataan niin saadaan enemmän täyttä päivää tekeviä joilla ei silti riitä rahat. Valtio sitten tukee näitä ja verot avustuksiin kerätään työntekijöiltä eikä työnantajilta, joiden veroja lasketaan. Näin työnantajat saavat halpaa työvoimaa millä kilpailla.

Mikään kilpailuetu ei tule riittämään suuryrityksille. Ensinnäkin suuryritykset kilpailevat jo nyt pienempien kanssa pienemmillä kustannuksilla. Puhun siitä että ne maksavat paljon vähemmän veroja. Suuryritykset maksoivat alle 7% veroja ja pienet maksoivat täydet yli 20%. Kyseessä on järkyttävä kilpailuetu pieniä yrityksiä vastaan.

Näillä suuryrityksillä on valitettavasti varaa ehkä jopa ostaa Suomessa vaalit. Kuka muistaa vaalirahakohun jossa oli eräänä päätähtenä Keskusta? Olisi muuten aika noloa jos Bernie saisi Amerikassa kitkettyä korruption vaaleissa paremmalle tasolle kuin Suomessa.

 

Mielestäni hallituksen on nyt näytettävä aika pätevästi toteen, että tuo yksikkökustannusten pienennys tarvitaan. Muussa tapauksessa ei tule mitään sopua, koska AY-liikkeet eivät siihen suostu. Hallitus nyt vain jakaa kansaa ja vahvistaa AY-liikettä. Luulisin että tulossa on lakkoja ja jotenkin luulisin että hallitus antaa periksi ensin.

Hallitus ottaa vastaan ehdotuksia miten heikennetään työntekijöiden asemaa, muut ei kelpaa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

9Suosittele

9 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (12 kommenttia)

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

Työntekijän asema paranee, kun hän pääsee kortistosta töihin. Toivottavasti Sipilä saa sen urakan valmiiksi mikä jäi Viinaselta kesken, eli ay-liikkeen nujertamisen, niin työttömät kiittää. Ja pitäähän saapuneille pakolaisillekin saada töitä.

Käyttäjän ollimarkkanen kuva
Olli Markkanen

En nyt sanoisi että AY-liikkeen nujertaminen kokonaan olisi loistava päämäärä, vaikka siinä onkin kaikenlaista huonoa. Reformi olisi loistava. Sinnekin lisää demokratiaa ja siitä jonkinlainen yleishyödyllinen systeemi virallisesti, talous julkiseksi ja isoille kihoille ei niitä megapalkkoja mistä vasemmisto haukkuu yrityksiä. Näin niinku alkuun.

Amerikassahan on semmoinen tilanne että kokopäiväduuni ei usein riitä elämiseen, vaan niitä halpaduuneja on oltava useampia. Sellaista tilannetta on syytä pelätä. Muutenkaan meidän ei kannata alkaa kilpailemaan työn hinnalla, vaan osaamisella, minkä takia koulutusleikkaus sattuu kovasti.

Käyttäjän uskap kuva
Pasi Kortesuo

Kaksi edellistä hallitusta antoivat yrityksille helpotuksia kuten kelamaksun siirron ja yhteisöveron alennuksen. Vaikutukseltaan lähes 2 miljardia per vuosi. Molempen piti luoda uusia työpaikkoja. Ei luonut. Loi vain ennätyssuuria osinkoja. Voi sanoa paljoakaan oikomatta, että kaikki valui osinkoihin.

Toimet olivat pörssiyhtiöiden ja EK:n junailemia. Jos tuo 2 miljardia olisi suunnattu suoraan PK-sektorille, olisi niitä työpaikkojakin syntynyt ja säästynyt.

Niin edelliset kuin nykyinenkin hallitus on täysin EK:n omistama.

Käyttäjän ollimarkkanen kuva
Olli Markkanen

On nyt toki todettava että yrittäminen ei ole ihan halpaa hommaa ja sitä olisi mielestäni ok edistää eri tavoin. On myös todettava että ilman noitakin yritysten kustannusten keventämistä voisi olla vähemmän yrityksiä nyt. Tosiasiahan on että ihan vasta päästiin lamasta ja se lama voi hyvin olla osasyyllinen siihen ettei niitä työpaikkoja tullut.

Toki joo, PK-yrityksiä pitäisi nimenomaan tukea tuommoisilla.

Tietääkö kukaan maakohtaisesta kirjanpidosta jotain? Voiko Suomi ottaa sen itsenäisesti käyttöön?

Käyttäjän uskap kuva
Pasi Kortesuo

PK-yrittäjien ja pörssiythtiöiden edut ovat harvoin yhteneväiset jos lainkaan. Yrittäminen on arvokain tapa hankkia elämisen ehdot, eli rahaa. Yrittämisellä ei mielestäni ole kuitenkaan mitään tekemistä pörssipelaamisen kanssa.

Yhteisöveron alennus ei tosiasiallisesti juurikaan auttanut PK-yrityksiä. Se auttoi suuresti vain ja ainoastaan jo valmiiksi kovaa tai kohtuullista tulosta tekeviä yrityksiä. Yhteisövero maksetaan yrityksen tekemästä tuloksesta.

Käyttäjän ollimarkkanen kuva
Olli Markkanen Vastaus kommenttiin #7

En olisi ihan niin varma, mutten tiedä asiasta tarpeeksi. Asiahan on nyt niin että se auttoi eniten niitä isoja firmoja, jotka maksoivat kiltisti verot Suomeen, kuten Supercell.

Sen sijaan, veroparatiiseja kovasti käyttäviä se tuskin auttoi hirveästi prosentuaalisesti. Tottakai silti euroissa varmasti enemmän kuin PK-yrityksiä.

Käyttäjän uskap kuva
Pasi Kortesuo Vastaus kommenttiin #9

Yhteisövero maksetaan yhtiön tekemästä tuloksesta. Yhteisöveron alennuksella ei ole juuri mitään merkitystä yritykselle joka ei tee tulosta, tai tekee pientä tulosta.

Meillä on suuri määrä PK-yrityksiä jotka painivat kannattavuusrajalla. Eli eivät tee tulosta. Tuo yhteisöveron alennuksen verran suunnattuja toimia nimenomaan PK-sektorille olisi säästänyt työpaikkoja ja jopa mahdollisesti lisännyt niitä.

Uutiskynnyksen ylittää vain suuret asiat. Isot yt-neuvottelut ja irtisanomiset huomioidaan. Silti merkittävin työllistäjä yksityisellä puolella on PK-sektori. Siellä on ollut se suurin työpaikkakato. Pienistä puroista ja noroista syntyy se suuri työttömien armeija.

Käyttäjän ollimarkkanen kuva
Olli Markkanen Vastaus kommenttiin #10

Mietin tässä että sehän auttaa niitä jotka miettii että palkkaisko ekaa tai tokaa työntekijää, mutta sittenpä vasta tuli mieleen että nii se on kulu sitten ja siitä ei menekään sitä veroa sitten. Joo kyllä on aavistuksen väärin kohdennettu, ne rahat olis pitäny pistää vaikka sivukulujen keventämiseen tai jotain.

Käyttäjän uskap kuva
Pasi Kortesuo

Vaalirahakohusta mainitakseni, se ei ilmeisesti ole enää ongelma tai ei ainakaan juornalismia kiinnosta.

Nykyinen sosiaali- ja terveysministeri (lapista) valehteli vaalirahoitusilmoituksensa 2011 pääsiessään ensikerran eduskuntaan niin määrältään kuin perusteiltaankin.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Miksei Markkanen ole liittynyt Vasemmistoliittoon tai SKP:hen?

Käyttäjän ollimarkkanen kuva
Olli Markkanen

En ole vassari enkä kommari. Enkä ole kovasti toiseenkaan suuntaan. Olen tehokkaasti siinä välimaastossa.

Mielestäni sekä oikeisto, että vasemmisto ajaa liikaa ideologiaa. Tykkään itse että jos jollakulla on hyvä ajatus, tuli se sitten oikealta tai vasemmalta, otetaan se käyttöön. Politiikassa on tapana että vastustetaan sitä mitä viholliset kannattaa ja kannatetaan mitä viholliset vastustaa.

En tykkää rahan vallasta, mutten oikein fanita AY-liikkeitäkään. (muok:En ole jäsen.) Olen ollut työntekijänä, olen tällä hetkellä työttömänä opiskelijana ja aikomus on ruveta yritystoimintaa pyörittämään.

Piraatit on minulle valitettavasti ainoa oikea puolue tällä hetkellä.

Immateriaalioikeuskannat ovat fiksuja ja nykyaikaisia ja mahdollinen tuleva yritystoimintani tulee olemaan ns. luova ala. Pidän myös itseäni muusikkona.

Millään eduskuntapuolueella ei tunnu olevan halua parantaa demokraattista järjestelmäämme. (muok. No, vähän krediittejä ainakin Vihreille tästä.) Piraatit yrittävät tehdä jotain sen eteen. http://ollimarkkanen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/1848... http://piraattipuolue.fi/2015/09/esitys-puoluelain...

Perustulo, byrokratian keventäminen ja ylipäätään jonkinlainen pyrkimys järkiperäiseen politiikkaan. Muunmuassa siksi Piraatit.

Käyttäjän fazerinsini kuva
Jouni Suonsivu

PV: "Miksei Markkanen ole liittynyt Vasemmistoliittoon tai SKP:hen?"

Pertti, kysymyksesi on blogistille, mutta kommentoin kuitenkin kysymyksesi outoutta. Blogisti esittää käsityksiä, jotka jakanee miltei jokainen tervejärkinen normaali ihminen ja meissä on puoluepoliittiselta käsitykseltämme/sitoumukseltamme monenlaisia. Itselleni vallitsevissa oloissa ainoa mielekäs on Itsenäisyyspuolue, joskin järkeviä ohjelmakohtia esittää useampikin puolue, mutta ei kaikissa puolueissa ole mitään fiksua tarjolla.

Onko Markkasen esittämässä jotakin, mikä sinusta ei ole järkevää?

Toimituksen poiminnat