Poliittinen Piraatti Nyt blogahtaa

Vatulointikriisi

Meillä on Schrödingerin hallitus. Se kaatuu ja ei kaadu samaan aikaan. Se harjoittaa "tehokasta kaatumista". Kaikenlaista hienoa läppää saisi tilanteesta aikaan, mutta yritän vähän analysoida tilannetta.

Luulen että hallitus kaatuu. Jos se ei kaadu nyt, se kaatuu todennäköisesti myöhemmin.

Ensinnäkin Sipilän hallitus ei ole saanut hirveästi aikaan. Se on päättänyt kauppojen aukiolon vapautuksesta ja perustulokokeilusta, mikä on aika positiivista, mutta en tiedä miten näille nyt käy. Monta muuta asiaa se on vatuloinut edestakaisin ja lopulta perunut. Sipilästä ei vaan kerta kaikkiaan ollut pääministeriksi, mutta ainakin mies yritti. Ei voi kovin montaa kertaa antaa uhkavaatimuksia ja sitten perua ne heti jälkeenpäin. Deadlinet paukkuu joka kerta ja päätökset pyörretään. Saamatonkin hallitus on toki parempi kuin huonoja päätöksiä tekevä, ainakin uskaltaa olla jääräpäisesti ajamatta läpi huonoksi todettuja päätöksiä. Toivottavasti tämä Sotehimmeli pysähtyy myös, kun asiantuntijoiden lausunnoilla pyyhitään taas lattiat...

Minusta tuntui uutiset kuullessani että Sipilä on väsynyt siihen ettei tämän johtamistavalla saatukaan tuloksia ja etsii nyt ulospääsyä. En ihmettelisi.

Mitä tapahtuisi jos hallitus kaatuu? Sipilään tuskin enää luotettaisiin pääministerinä, eikä tälle varmaan löytyisi hallituskumppaneitakaan. Kokoomuksen kanssa meni sukset ristiin ja Demarit totesivat että uudet vaalit tai 100% heidän linjansa hallituksessa. Vihreätkin varmaan toivovat uusia vaaleja.

Perussuomalaiset varmaan suostuisivat ihan mihin tahansa tällä hetkellä. Nyt on heidän ainoa näytön paikkansa. Tähän mennessä he ovat sössineet ja kuulostaa siltä että oppivat jo että hallituksessa pitäisi varmaan ensin saada niitä omia juttuja läpi ennen kuin rupeaa antamaan liikaa periksi. Jos vaalit tulevat, kuka vielä luottaa Soiniin? Jos hallitus ei kaadu, Soini todennäköisesti rupeaa vaateliaaksi. Perussuomalaiset ovat jo julkisesti haukkuneet hallituksen useampaan otteeseen ja todenneet että luottamus on ongelmallinen jos jatketaan tällä. 

Jos Perussuomalaiset eivät pääse uuteen hallituskokoonpanoon, epäilen että Soini hylkää laivan eikä rupea enää takiaispuolueen johtoon. Soini on johtaja joka selvästi näytti osaavansa oppositiopuolueen nostamisen, mutta hallitukseen hänestä ei selvästikään ole. Hallituksessa pitäisi lunastaa niitä lupauksia mitä tuli annettua ja nyt äänestäjät rankaisevat karkaamalla Demareihin.

Kokoomuksen tilanne on jännä. Tällä hetkellä meillä on melkeinpä oikeistolaisin hallitus mitä voi kuvitella. Uudet vaalit voivat vain huonontaa Kokoomuksen mahdollisuuksia ajaa politiikkaansa. Tässä hallituksessa he ovat saaneet hyvin paljon tahtoaan läpi, mutta AY-liike ja kansa on torpannut tehokkaasti näitä ehdotuksia. En usko että missään vasemmistolaisemmassa hallituksessa nämä saisivat juuri mitään läpi. Todennäköisesti uusissa vaaleissa Kokoomuksen kannatus nousisi, mutta se tuskin auttaa heidän politiikkaansa, kun nytkään eivät voi enemmistöhallituksen turvin nuijia päätöksiä läpi.

Henkilökohtaisesti uskon että tulee uudet vaalit ja Demarit hoitavat hallitusneuvottelut. Vasemmisto on vahvoilla nyt. SDP+VAS+VIH+jotakin voisi olla jopa teknisesti toimiva hallitus. Sitten voisi olla että saadaan nopeastikin ainakin toimiva perustulo, mikä olisi mielestäni hallituksen tärkeimpiä tehtäviä, pelkästään jo yrittäjyyteen ja itsensä työllistämiseen kannustamisen takia. Työpaikkoja kun ei ole paljoa, niin itse pitää tehdä.

Jos tuo hallituskuvio sitten toteutuisi, voidaan heittää sille turhan säännöstelyn karsimiselle hyvästit. Eikä sitten auta kuin toivoa että vasemmisto on oikeassa ja maa saadaan nousemaan velalla talouskurin sijaan.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

Toimituksen poiminnat