Poliittinen Piraatti Nyt blogahtaa

Hallitus kutsuu nörtit nostamaan Suomen tietoturvan ykkösmaaksi!

  • A message from George Orwell: https://www.youtube.com/watch?v=c4EEa0HAqzQ
    A message from George Orwell: https://www.youtube.com/watch?v=c4EEa0HAqzQ

Yle kertoo, että "hallitus kutsuu nörtit nostamaan Suomen tietoturvan ykkösmaaksi".

On hienoa että hallitusta on ruvennut kiinnostamaan tietoturva, koska tähän mennessä päättäjiä on tuntunut kiinnostavan lähinnä sen heikentäminen.

Kaikilla on toivottavasti vielä tuoreessa muistissa valtion halu tehdä verkkotiedustelua seuraamalla kaikkea verkkoliikennettä. Voi tietenkin olla että valtio tekee sitä jo, mutta nyt se haluaa valvonnan vielä lailliseksi. Briteissä jäätiin vasta kiinni laittomasta massavakoilusta. 

Ne, jotka verkkotiedusteluasioista päättävät, eivät ymmärrä siitä mitään edes itse. Tämä video kertoo kaiken oleellisen.

Toisena esimerkkinä voidaan nostaa esille autojen satelliittivalvonta. Jotenkin en vain usko, kun asiaan liittyvästä työryhmästä todetaan, että "tietosuoja ja yksityisyyden suoja on otettu työryhmässä huomioon". Tietosuojavaltuutettukin otti asiaan kantaa ja kertoi että hänen mukaansa ehdotuksessa ovat riistiriidassa verotuksen ja yksityisyydensuojan lait. "Laki vaatii verotuksen kannalta olennaisten tietojen tallentamista kiistatilanteiden selvittämistä varten, mutta tällainen reaaliaikainen rekisteri taas ei olisi tietosuojan kannalta mahdollinen." 
 

Valtion rekisterit ovat muutenkin kuralla, kuten esimerkiksi poliisin epäiltyjen rekisteri, jossa sinäkin saatat olla, löytyi siihen perusteita tai ei. "Apulaisvaltakunnansyyttäjä Jorma Kalskeen mukaan järjestelmässä on myös sellaisten henkilöiden tietoja, joiden ei ole epäilty syyllistyvän tai myötävaikuttavan rikoksiin." 

Poliisi käyttää siis rekisterejä väärin, eikä ketään tunnu kiinnostavan. Syytteitäkään ei näistä tapauksista nostella, vaan ne vanhentuvat sopivasti. "Virkarikosten tutkinnan aikana vanhemman konstaapelin esimies kertoi kuulusteluissa olleensa tietoinen alaisensa yksityisestä riidasta ja siitä, että tämä oli katsellut riitakumppaninsa rekisteritietoja." 

Muistetaan kuitenkin, että meillä otettiin käyttöön passirekisteri, johon kansalaisten sormenjäljet tallennetaan, ja johon poliisi tietenkin haluaisi pääsyn. Tällä kertaa perustuslakivaliokunta onneksi kielsi sen, mutta passierekisterikin tulee todennäköisesti vielä laajempaan käyttöön. Kun muitakin rekisterejä käytetään väärin, miksi luottaisimme siihen ettei tätä käytettäisi? Paalijärvi kirjoittaa asiasta tässä.

 

Täällä eletään yksityisyydensuojan osalta kuin pellossa, ja nyt pitäisi uskoa että hallitusta kiinnostaa tietoturva.

Piraattien selkeä kanta on, että kansalaisten säännönmukainen, laajamittainen valvonta johtaa vääjäämättä väärinkäytöksiin, eikä sille ole perusteita vapaassa yhteiskunnassa.

 


 

Hallitus haluaa että nörtit, eli tietotekniikan osaajat ryhtyisivät auttamaan valtiota tietoturvahommissa.

Mietityttää, että minkä ihmeen takia nörtit kiinnostuisivat tästä, kun valtio ei selvästikään ole kiinnostunut nörttien huolista.
 

Niin paljon nörtit ovat katsoneet päättäjien heitä ylenkatsoneen, että on pitänyt perustaa omia puolueita. Hallituksia kun ei yksinkertaisesti kiinnosta nörteille tärkeät asiat. Ensin perustettiin Tietoyhteiskuntapuolue, joka oli teknisesti vain Piraattipuolue eri nimellä. Silloin ei haluttu "teinien nettikopiointipuolue" -tyylistä mainetta. Se ei pärjännyt. 

Sitten tuli Piraattipuolue. Meillä on nyt yli prosentin kannatus, eli enemmän, kuin Perussuomalaisilla eduskuntaan päästessään. Piraattipuolueita on perustettu siksi, että ainoa tapa vaikuttaa näihin nörttejä kiinnostaviin asioihin näyttää olevan valtapuolueiden parlamenttipaikkojen uhkaaminen. "Ottakaa kantaa näihin asioihin, tai me viedään teiltä edustajapaikkoja."

Päättäjät ovat tekijänoikeusjärjestöjen talutusnuorassa. He tuhoavat yksityisyydensuojan. Sananvapauden rajoituksia mietitään kuumeisesti. Joukkorahoitus ei kiinnosta. Ohjelmistohankkeet menevät toistuvasti puihin, kun ei vaan osata. Nörtit tykkäävät avoimesta tiedosta, jota voisi hyödyntää, joten julkisrahoitteisen tutkimuksen avaaminen olisi kova juttu.

Piraatit lähtivät politiikkaan parantamaan tämmöisiä asioita. Ohjelma on sittemmin laajentunut nörttijuttujen ulkopuolelle, mutta kuitenkin tavoilla, jotka tyydyttävät sisäistä nörttiäni. Nörtit tykkäävät tehokkuudesta ja perustulo, sekä verotuksen ja byrokratian yksinkertaistaminen on tässä kova sana.
 

Meidät pakotettiin politiikkaan, tekisimme mieluummin jotain muuta. Totesimme, että politiikkaa voi tehdä paremminkin. Siksi Piraattipuolue.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

7Suosittele

7 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

Toimituksen poiminnat