Poliittinen Piraatti Nyt blogahtaa

Vastustan sosiaaliturvan muuttamista lainaksi! Perustili-idea roskiin.

  • Selvästikään "väärinymmärrykseni" ei ole tuo alkupääoma, jota käsittelin tekstissäni kyllä.
    Selvästikään "väärinymmärrykseni" ei ole tuo alkupääoma, jota käsittelin tekstissäni kyllä.

Hallitus on vastoin lupauksiaan ruvennut leikkaamaan koulutuksesta, eli syömään tulevaisuuttamme. Koulutuksen jättileikkaukset eivät sille ilmeisesti riittäneet, vaan se on keksinyt myös tehdä jättimäiset leikkaukset opintotukeen. Ei näin. Mielestäni hallituksella ei ole kunnon mandaattia tehdä täysin päinvastaisia päätöksiä kuin tuli luvattua. Demokratiaa pitäisi saada tähän maahan.


Nyt kun perustulo on ollut myötätulessa, Libera ja Lepomäki ehdottelee, että opintotuki korvattaisiin perustilillä. Tämä on järkyttävän pöljä idea ja yritys kammeta lainamuotoista sosiaaliturvaa ensin opiskelijoille ja lopulta muillekin, eli juuri sellainen idea, mikä tätä hallitusta varmaan kiinnostaa. Perustilihän suunniteltiin nimenomaan yleiseksi sosiaaliturvan korvaajaksi.

Oikeasti. Perustili on lainamuotoinen sosiaaliturva. Pureskeles sitä hetki.

Kirjoitin aikaisemmin melko kattavan kritiikin tuosta perustilimallista. 

On todella huolestuttavaa, että tuota pusketaan lööpeissä ajatuksella, että kaikki saa aluksi 20,000€ ja "jos et käytä, eläkkeellä odottaa potti".

Huolestuttavaa se on siksi, että se ei yksinkertaisesti pidä paikkaansa. 20k alkupääoma on käytännössä mahdoton, kuten kritiikissäni yritän osoittaa. En tietenkään ole mikään talousasiantuntija, mutta linkatessani juttua Lepomäelle, tämä kuittasi kritiikkini mielestäni järkyttävän pöljästi. Heitin kyseiset kommentit tuohon kuvaksi.
 

Ensin tämä väitti, että väärinymmärrykseni on perustilin alkupääoma, joka on laskennallinen ja se voisi olla vaikka nolla.

Tosiasiassa mainitsin itse tuon "laskennallisuuden" kritiikissäni ja nimenomaan kritisoin sitäkin väitettä ihan argumentin kanssa.
 

Väite siitä, että perustilin alkupääoma voi olla ihan hyvin nolla, on pöljä, koska koko mallia nimenomaan markkinoidaan sen alkupääoman perusteella. Vähän kuin jos Kokoomus vaalihommissa lupailisi tonnin perustuloa lööpeissä ja sitten tingatessa todetaan että se voi olla joku muukin luku ja hallituksessa työntävät 200€ perustuloa. Sen toimivuus myös on erilainen eri numeroilla, joten niillä on väliä ja niihinkin pitäisi ottaa kantaa.
 

Vielä Lepomäki kommentoi, että "sitten kritisoit perustuloa, koska sitä voi "nostaa rajatta". Perustili on sos.turvaosaltaan perustulo. Nostoraja voi olla 560e".

Tämä vaikuttaa jo ihan tahalliselta väärinymmärrykseltä. Itsekin puhuin siellä nostorajoista ja en tietenkään tarkoittanut, että sitä voisi kuukaudessa nostaa rajattomasti. Se olisi idioottimaista.
 



Miten ihmeessä kukaan ajaa perustilimallia näillä eväillä? Kommentoikaa. Lukekaa kritiikkiäni ja kertokaa oletteko samaa mieltä Lepomäen kanssa? Missä mahdollinen väärinymmärrykseni piilee? Vai menikö kuitenkin oikein?

P.S. En missään nimessä pidä Lepomäkeä pöljänä, päin vastoin. Fiksutkin sanoo joskus pöljiä juttuja.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän OksanenIlona kuva
Ilona Oksanen

Libera on kokoomuksen,keskustan,ek:n ja muiden kerholaisten hautomo,jossa sikiävät ajatukset edistävät näiden ajamia asioita kuten rikkaat rikastukoon,ja köyhät köyhtyköön.Mikään firma jossa ovat mukana kokoomuslaiset ja joukko liikemiehiä ynm.markkinavoimien edustajaa ei ajattele kaikkien parasta.

Kun puljussa ovat olleet mm.veroparatiisin hallituksessa istunut BERNER,NALLE.W. JNE.JNE.HALOO!

Kokoomus ja kumpp.kun ovat havitelleet suomeen maksullista koulua,ja YKSITYISIÄ varsinkin,jossa amerikan malliin,rikkaat saavat parhaat palat,niin siinä se totuus.

Missä vaiheessa tämä libero on tullut hallituksen neuvonantajaksi,jonka suulla ja julkisella mainostamisella lakeja aletaan laatimaan.Ajatuspaja,joka kehuu olevansa SITOUTUMATON ynm.yhtä huvittavaa,kun katselee keitä siellä on oppejaan jakelemassa suomen hallitukselle,ja KEIDEN INTRESSIT on ajettavina..

Käyttäjän jesper kuva
Tero Ruokamo

Ei pidä uskoa tosiaan mielikuvamaalailua tässä perustiliasiassa. Kuvio vaikuttaa erittäin vahvasti sosiaaliturvan finansiaatiolta. Ostovoima ei koskaan tule tyhjästä, ihmiset eivät yleensä vain osaa ajatella näitä monimutkaisia rahoituskuvioita. Kun pankit luovat luottorahaa esim. perustiliä varten, täytyy tämän kuvion kustannuksena tietenkin huomioida myös valtion tulevaisuudessa pankeille luottoriskien realisoituessa myöntämä pankkituki ja omaisuuksien yksityistäminen.

Tämä finansiaatio näkyy tietenkin monessa muussakin, esim. kodinkoneiden osamaksukaupan yleistymisenä, ym. Perustili olisi kuitenkin yksi lisä tässä kehityksessä. Henkilökohtaisen kirjanpidon kontrollivaikutus on myös aidosti huolestuttava piirre. Talouskriisin yhteydessä alettaisiin helposti syyttää perustilinsä saldon kuluttaneita tuhlauksesta. Talouden menestyjien tileillä olevat tuhlareiden rahat eivät kuitenkaan herätä samanlaista huomiota. Ne onkin sitten täysin ansaittua ostovoimaa. Miettikääpä tarkasti tätä kuviota.

Käyttäjän HansKallberg kuva
Hans Kallberg

valitettavaa on se että suurin osa kansasta edelleenkin uskoo että tässä maassa on sosiaaliturva joka kuuluu kaikille. tosiasiassa se on harhaa ja kaikki suomalaiset eivät kuulu sosiaaliturvan piiriin.
meillä eduskunnan siunaamana ja presidentin hyväkymänä osalta kansaa rajoitetaan perusoikeuksia ilman että kukaan siihen puuttuu.
eduskunta on tästä tietoinen, ja ministeri lindström laaatinut asiasta viime kaudella keskustelualoitteenkin (4/2013). muta mitään muutosta ei ole tehty.
aiheeseen liittyen vuosien saatossa on eri ministereille tehty toista sataa kirjallista kysymystä mutta siitäkään huolimatta mitään korjaavaa ei ole tehty, päinvastoin. aina kun asiaa on "korjattu", tehty lakiin muutoksia on heikomassa asemassa olevan tilanne vain heikentynyt.
meillä on maa joka valtion johdon suojeluksessa rikkoo omaa perustuslakia ilman etä kukaan siihen puuttuu.
meillä on presidentti joka sanoo olevansa arvojohtaja ja tuomitsee rajojen ulkopuolella tapahtuvat perus ja ihmisoikeusrikkomukset, mutta rajojen sisäpuolella tapahtuvan hyväksyy kun se kohdisttuu vammautuneisiin tai sairaisiin. mikään kansalaisjärjestö ei ole kiinnostunut tästä ihmisryhmästä, olemme oikeudettomia omassa maassa. meitä on kymmeniä tuhansia, mutta siitäkään huolimatta olemme näkymätön massa medilalle.
maahan saapuvien siirtolaisten oikeuksista ja ihmisoikeuksista pidetään parempaa huolta ja meteliä kuin omien.
eduskunnan keskustelualoite 4/2013 https://www.eduskunta.fi/FI/vaski/sivut/trip.aspx?...

oma kokemukseni maan oikeus ja sosiaaliturvasta
http://yle.fi/uutiset/vakuutusyhtio_ihmeparansi__a...

tästä on muodostunut maan tapa toimia.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Itsellä oli opiskellessa opintotukea noin 400 euroa/kk ja opiskelijan asumistukea noin noin 350 euroa/kk (huom vuokra oli 560 euroa), päälle sain vielä 400 euroa/kk opintolainaa. Jos perustili korvaa kaikki nuo tulot niin eikös 560 euroa/kk ole pienempi kuin se noin 1150 euroa/kk mitä itse sain opiskeluaikana.

Käyttäjän ollimarkkanen kuva
Olli Markkanen

Ei se asumistukea korvaisi, eikä varmaan opintolainaakaan, mutta sitten opintorahakin olisi lainaa.

Toimituksen poiminnat