Poliittinen Piraatti Nyt blogahtaa

Kokoomuksen puheenjohtajakisoista ja lapsilisästä

Kokoomuksella on puheenjohtajakisa hyvässä vauhdissa ja tänään onkin uutisoitu Lepomäen vaatimusta hyvätuloisten lapsilisän poistamisesta.
 

Lapsilisä on tulonsiirto, jota maksetaan, jotta perheet kykenisivät paremmin pitämään lapsia hengissä ja ainakin teoriassa ilmeisesti myös kannustamaan lasten tekemiseen. Kyseessä on käytännössä sosiaalituki, jota on mielestäni vähän turhaa maksaa sellaisille, jotka kykenevät muutenkin hyvin rahoittamaan perhe-elämänsä ja jotka antavat lapsilisän lapsen taskurahaksi tai sijoittavat sen näiden puolesta johonkin.

Argumentti, että lapsilisä olisi lapsen oma raha on naurettava. Köyhillä perheillä se menee elämiseen, eikä lapsen taskuun tai sijoituksiin. Lapsilisä on hyvätuloisen perheen lapsen omaa rahaa ja köyhän perheen lapsen leipää ja vaatteita. Veroilla ei pitäisi rahoittaa rikkaan perheen lapsen ensimmäisiä sijoituksia. Tässä Taloussanomien juttu taannoisesta aiheeseen liittyvästä kyselystä.

Olen samaa mieltä Lepomäen kanssa, hyvätuloisten lapsilisä tulisi leikata pois ja sillä voisi sitten alentaa verotusta muuten.


Sen sijaan artikkelissa mainittu valtion omistusten myyminen on sinänsä mielestäni vähän tyhmää ja olen eri mieltä Lepomäen kanssa siitä, että ne rahat voitaisiin käyttää verotuksen alentamiseen. En oikein ymmärrä, miten kertaluonteisella rahasummalla alennetaan verotusta, joka on kuitenkin jatkuva tulo, mikäli sitä ei sitten sijoiteta fiksusti tuottamaan voittoa. Päinvastoin, valtion omistusten tuloilla voisi periaatteessa alentaa verotusta. Toki, jos on katsottu, että omistukset ei tule tuottamaan tarpeeksi, voisi olla kai fiksuakin myydä, mutta käsittääkseni kyse ei ole tästä.
 En ole Kokoomuslainen, mutta tykkäisin jos Lepomäki valittaisiin puheenjohtajaksi. Eduskuntapuolueita pitäisi muutenkin välillä vähän ravistella. En ole kaikesta samaa mieltä tämän kanssa, mutta pidän tätä rehellisenä ja puheenjohtajaehdokkaista ainoana, jonka uskon oikeasti pistävän työhanskat käteen ja rupeavan niihin kaivattuihin normitalkoisiin.

Piraattina tykkäsin Lepomäen yrityksestä saada järkeä tekijänoikeuslakiin. 

Lepomäki ymmärtää alkoholijuttujen päälle. "Alkoholin saatavuuden rajoittaminen on outoa nyt, kun nuoret ovat vähentäneet alkoholinkulutustaan jo 15 vuoden ajan." 

Hän on myös Ylen vaalikoneen mukaan pakkoruotsin lopettamisen puolesta, toisin kuin Kokoomus. Saman vaalikoneen mukaan pitää yksityisyyden suojaa jossain määrin tärkeämpänä kuin valtion turvallisuutta, toisin kuin Kokoomus.


Eniten taas pelkään tämän työntävän kapuloita perustulon rattaisiin työntämällä tilalle perustiliä, johon vaaligalleriavideossa uhkasi pistää paukkunsa. Toisaalta taas en hirveästi luottaisi tämän tai minkään todenäköisen tulevan hallituksen saavan asiaa hirveästi eteenpäin ilman että nostetaan tarpeeksi älämölöä. Ehkä menestyksekkään perustulokokeilun jälkeen olisi sitten aiheellista paukuttaa kansalaisaloitekampanjaa aiheesta...

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

Toimituksen poiminnat