Poliittinen Piraatti Nyt blogahtaa

Piraatit rakastaa yrittämistä

  • Piraatit rakastaa yrittämistä

Piraattipuolue on erittäin yrittäjäystävällinen. Kerron tässä joistakin yrittäjyyteen liittyvistä asioista, joihin ohjelmamme ottaa kantaa.

 

Perustulo

Yrittäjän sosiaaliturva on todella epävarmaa ja perustulo varmistaisi yrittäjän säilymisen sosiaaliturvan piirissä. Perustulo laskisi reilusti yrittäjäksi ryhtymisen kynnystä.

 

Yritystuet

Piraatit karsisivat yritystukia, sillä ainakin osa niistä on haitallisia. Tällä hetkellä yritystukia maksetaan enemmän kuin yhteisöveroa kerätään. Voi ajatella yritysten maksavan yhteisöveroa vain antaakseen tukiaisia muille yrityksille, eikä sekään riitä. Jos tukia ei maksettaisi niin paljoa, yritysten verotusta voitaisiin yksinkertaistaa ja alentaa.

Tuoreen selvityksen mukaan investointituet eivät juuri lisää investointien määrää ja työllistämis- ja matalapalkkatuet jäävät pääosin yrityksille. Tutkimus ja kehitystuet kohdistetaan myös väärin. Pari otetta paperista: 

"Criscuolu  ym.  (2012)  tarkastelevat  Isossa-Britanniassa  käytössä  olevien  suorien  aluetukien  ja  investoinneille  myönnettävien  tukien  vaikutuksia.  He  toteavat  suorilla  tuilla  olevan  vaikutusta  vain pienten  yritysten  investointikäyttäytymiseen.  Samankaltainen  tulos  havaitaan  myös  Bronzinin  ja Iachinin (2004) tutkimuksessa Italian aineistolla."

"Työllistämis- ja matalapalkkatuilla ei ole todettu olevan vaikutusta työllisyyteen, jonka parantaminen on kuitenkin näiden tukien tärkein tavoite. Myöskään vaikutusta yritysten tuottavuuteen ei ole havaittu. Tutkimuskirjallisuuden perusteella tuet siirtyvät osittain palkkoihin, mutta vielä suuremmalta osin ne näyttävät jäävän yrityksille.

Investointitukien vaikuttavuudesta ei ole kirjallisuudessa selvää konsensusta, ja luotettavia tuloksia on ylipäätään saatavilla melko vähän. Useimmat tutkimustulokset kertovat, että investointituilla ei ole uusia investointeja lisäävää vaikutusta. Joissakin tutkimuksissa kuitenkin löydetään pieniä positiivisia vaikutuksia. Yleisesti investointituilla ei näytä olevan positiivisia tuottavuusvaikutuksia."

"Vaikka näyttöä on siitä, että pienten yritysten saamilla suorilla yritystuilla on jopa merkittäviä vaikutuksia investointeihin, suuret yritykset saavat valtaosan tukirahoista. Monilla tukea jakavilla organisaatioilla on vuodesta toiseen tukea saavia ”kantaasiakkaita”, ja lisäksi joukko yrityksiä saa jatkuvasti tukea useilta organisaatioilta. Vaikutus tulee kahdesta suunnasta: tuenhakijat oppivat hakemaan tukea ja tuenmyöntäjät oppivat tuntemaan hakijan, jolloin aiemmin tukea saanut yritys saa tukea todennäköisemmin kuin muu yritys."

 

Joukkorahoitus

Kickstarter ja muut joukkorahoitussysteemit ovat aika iso juttu ulkomailla. Suomalaisiakin projekteja on rahoitettu kickstarterilla, mutta siinä on tiettyjä rajoituksia.

Piraattipuolueen mielestä ihmisten tulee voida antaa rahansa vaikka yrityksille niin halutessaan. Joukkorahoituksella pitäisi voida yksiselitteisesti tukea esimerkiksi artisteja ilman että tapahtuu varsinaista myyntiä. Jos rahankeräyksessä epäillään rikosta, siihen voidaan puuttua jälkikäteen.

 

Monopolit

Piraatit luopuisivat alkoholi-, rahapeli-, ja liikennemonopoleista.

 

Elinkeinoluvat

Taksi- ja apteekkialat on avattava vapaalle kilpailulle. Elinkeinoluvat ylipäätään tulee myöntää jokaiselle jolla pätevyys riittää.

 

Henkilökohtainen konkurssi

On yksinkertaisesti mahdollistettava.

 

Seksuaalipalvelut

Kehollinen itsemääräämisoikeus kattaa myös seksin myynnin tai ostamisen. Seksityöntekijän tulee voida vuokrata asunto ja käyttää muita palveluita ilman palveluntarjoajien syyttämistä parituksesta. Kieltolaki haittaa alan turvallisuutta sekä edistää harmaata taloutta.

 


 

Ohjelmassamme on vielä paljon muitakin yrittäjiä varmasti kiinnostavia kohtia, joten ei muuta kuin selaamaan! Pyrin kirjoittelemaan aiheesta myöhemmin lisääkin. https://piraattipuolue.fi/agenda/puolueohjelma

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (11 kommenttia)

Käyttäjän danielantti kuva
Daniel Leppäjärvi

Kertokaas, tekisikö piraatit mitään pikavippaamiselle? Antaisitteko lisää rahaa poliisille?

Käyttäjän ollimarkkanen kuva
Olli Markkanen

Ohjelmassa ei ole pikavipeistä. Poliisi saisi ainakin lisää resursseja muuhun toimintaan, kun huumausaineiden käyttöä lakattaisiin kohtelemasta pelkästään rikosoikeudellisena ongelmana.

Itse taisin valitella aiemmin, kun poliisimenot on Ylen budjetin luokkaa...

Käyttäjän danielantti kuva
Daniel Leppäjärvi

Ei ole, siksi kysyin. Itse pidän muuten suuresti teidän ohjelmasta, mutta teidän visionne asevelvollisuudesta estää minua äänestämästä piraatteja.

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi Vastaus kommenttiin #3

@3. Mikä asevelvollisuudessa on vikana? Minäkin halusin aikoinaan päästä armeijaan, mutta minut vapautettiin vihreällä kortilla ja saan varmaan sota-aikana viedä ruokatarvikkeita ja nostella ruumiita vaunuun.

Käyttäjän danielantti kuva
Daniel Leppäjärvi Vastaus kommenttiin #4

Mitä tarkoitat mitä siinä on vikana?

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi Vastaus kommenttiin #6

@6. Minulla taisi jäädä osa pois. Mielestäni naisten tulee osallistua samanarvoisina kuten miesten.

Käyttäjän HannuValtonen kuva
Hannu Valtonen

Perustulo ei tule onnistumaan siinä muodossa, mitä siitä kuvitellaan tällä hetkellä.
Perustulo pitää korvata kansalaisturvavakuutuksella. KO. vakuutuus alkaa lapsen syntymästä ja jatkuu elonpäivien loppuun asti. Kun vakuutus otetaan käyttöön, poistaa se kaikki muut tuet 96 %:sti. Vkuutuksen piiriin kuuluvat myös yrittäjät, sekä maksajina, että saavana osapuolena tilanteen niin vaatiessa.

Yritystuet luovat useimmiten kilpailulle vääristyneen tilanteen.
Rahaa markkinoilta saa, jos yrityksellä on osoittaa katetta anomukselleen.
Ainoat hyväksyttävät tuet voisivat olla keksintöjen/ patenttien ja visioiden jalostaminen tuetetasolle. Tuki voi olla henkis-teknistukea ja harkitusti tuentyyppistä lainaa.

Käyttäjän ollimarkkanen kuva
Olli Markkanen

Jotkut yritystuet voivat olla järkeviä ja tarvitaan tutkimusta selvittämään sitä. Siksi tässäkin vetoan selvitykseen, joka käsittelee useita tutkimuksia aiheesta.

"Kansalaisturvavakuutuksesta" en muista kuulleeni.

Käyttäjän HannuValtonen kuva
Hannu Valtonen

Suomalainen astuu kansalaisturvavakuutuksen piiriin syntymähetkellään. Turva alkaa siis välittömästi, kuten myös vakuutusmaksun maksamainen. Vakuutusmaksu pidätetään lapsilisästä. Lapsilisää ei siis tule enään olemaan vanhassa muodossa. Se on lapsen turvarahasto, josta tarpeen mukaan voi anoa annosta, ellei lapsella ole muuta mahdollisuutta. Jos lapsi ei käytä omaa rahasto-osuuttaan lapsuuden aikana, se rahasto korkoineen siirtyy opiskeluun ja ammattiin valmistautumiseen.

Kyse on siis vakuutuksesta. Vakuutuslaitos vopi sijoittaa varoja pörssiin, tai muuhun tuottavaan kotimaiseen yrittämiseen.
Alkupääoman vakuutuslaitos saa niiltä laitoksilta ja momenteita, jotka lopetetaan turvavakuutuksen astuessa voimaan.
Kun kansalaisella menee taloudellisti hyvin, maksaa hän vakuutusmaksunsa, joka on kaikille kansalaisille määräsuuruinen. Mikäli yksilö haluaa parempaa vakuutusturvaa, voi hän maksaa lisäosuuksia sovitun kaavion mukaan.

Kun suomalainen kuolee, siirtyy hänen henkilökohtainen perusturvavakuutusosionsa perintökaaren mukaisesti puolisolle ja lapsille. Muut eivät voi periä. Testamentilla osuuden voi siirtää.

Käyttäjän eiltanen kuva
Eero Iltanen

Tiesittekö, että sähköisten palveluiden myynnissä EU:ssa alv maksetaan 2015 lähtien ostajan maan mukaan. Myyjän pitää tunnistaa 2-3 riippumattomalla tavalla ostajan sijainti ja laskuttaa kyseisen maan ALV-prosentin mukaan. Sitten tilittää ne verottajalle ja erittely maittain MOSS-järjestelmään. Ja tietysti 10 vuoden arkistointi.

Mikroyrittäjä kiittää.

Käyttäjän ollimarkkanen kuva
Olli Markkanen

Enpäs tämmöisestä tiennyt. Saa kertoa lisääkin yrittäjyysongelmia.

Toimituksen poiminnat