Poliittinen Piraatti Nyt blogahtaa

Piraattipuolue vaatii Jääskeläisen eroa Ylestä

  • Piraattipuolue vaatii Jääskeläisen eroa Ylestä

Ylen kohu on saanut uudet mittasuhteet, kun kaksi toimittajaa erosi samana päivänä. Ajankohtaistoimituksen esimies Jussi Eronen perusteli eroamistaan sillä, että hänen sananvapauttaan on rajoitettu. Toinen toimittaja Salla Vuorikoski kertoo Ylessä olevan perustavanlaatuisia ongelmia ratkottavana, jotka koskevat journalismin riippumattomuutta ja yleisön oikeuksien toteutumista.

 

Valitettavasti Yleltä on eroamassa väärät ihmiset. Sinne pitäisi jäädä juuri ne, jotka eivät kestä sananvapauden polkemista. Meillä oli ajatuksena pistää ulos tiedote jo aikaisemmin, mutta päätimme seurata vielä tilannetta, sillä olihan liikkeellä monenlaista tietoa eri suunnista ja halusimme saada oikeamman kuvan tilanteesta. Nyt näyttää kuitenkin siltä, että Ylellä on joka tapauksessa suuria ongelmia, joita voidaan korjata vain vaihtamalla johtoa.

 

Ylen toimittajien on tiedetty olevan tyytymättömiä sananvapauden tilaan ja päätoimittajaan jo vuosia. 2011 oli jo liikkeellä ajankohtaistoimituksen vetoomus, jossa muunmuassa väitetään Jääskeläisen viestineen, että poliittisia valtapuolueita ei sovi ärsyttää ja erikseen mainitaan että on syntynyt kuva että Keskustaa ei saa käsitellä ikävästi. Dokumentissa mainitaan useita tapauksia yksityiskohtaisesti ja toteaa että luottamus on palautettava.

 

Kohun myötä kansan luottamus Yleen on epäilemättä rapistunut ja nyt on selvää, että toimittajatkaan eivät luota Ylen johtoon.

 

Eronen on kommentoinut eroamistaan näin:

"– Uskon, että on ainakin kymmeniä toimittajia, jotka ovat syvästi huolissaan näistä sanan­va­pau­teen liittyvistä kysymyksistä. Vain harva kuitenkin uskaltaa avata suunsa, koska pelkää työpaik­ko­jensa puolesta.

Erosen mukaan hänen toimituksensa lisäksi Ylen MOT:n toimituksessa on oltu huolissaan uutis- ja ajan­koh­tais­toi­minnan sanan­va­pau­desta. Eronen uskoo, että ongelmat ovat voineet vaikuttaa ihmisten kykyyn tehdä työtään.

– Ihmisten on varmasti hyvin vaikea keskittyä työhön tällaisen kohun keskellä, varsinkin kun päälliköiltä on tullut hyvin vähän ymmärrystä työntekijöitä kohtaan."

 

Yle on kommentoinut asiaa vähättelevästi:

"Yhtiön vies­tin­tä­joh­taja Reija Hyvärinen totesi, ettei yhtiöllä ole mitään sanottavaa yksittäisten ihmisten irti­sa­nou­tu­mi­sista."

 

********

Piraattipuolueen tuore lehdistötiedote, jossa vaaditaaan Jääskeläisen eroa.

Viittaamani 2011 dokumentti.

Artikkeli, josta lainasin Erosen kommentteja.

*********

 

Totean tähän myös, että minusta pääministeri Sipilän toiminta on ollut anteeksiantamatonta ja vaikuttaa selvästi toimituksen painostamiselta. Myös vitsailu Ylen lopettamisesta näyttää kokonaiskuvaa katsottuna törkeältä painostukselta kun se ei ole yksittäistapaus.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

11Suosittele

11 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (32 kommenttia)

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Olen sivusta diggaillut piraatteja, mutta nyt tuli iso huti.
Toivoisin että poliitikot, tai sellaisiksi halajavat, pitäisivät näppinsä erossa Ylen journalistisista ratkaisuista.

Toki eduskunnan ulkopuolisen ryhmän kannanotto on puskistahuutelua ja paljon vakavampana pidän pääministerin nykyistä ja persujen vuosia jatkunutta painostusta, mutta onko pakko ilmoittautua samaan ryhmään?

Pahaa pelkään, että ensi vuonna Suomi ei enää ole lehdistönvapauden kärjessä, kuten se on ollut viimeiset seitsemän vuotta. Alkaa olla meininki kuin Unkarissa.

Käyttäjän ollimarkkanen kuva
Olli Markkanen

Ylen journalistisiin ratkaisuihin on yksinkertaisesti pystyttävä luottamaan. Epäluottamus Jääskeläiseen on jatkunut vuosia ja toimittajat ovat olleet tyytymättömiä samoihin asioihin. Jatkuvat kohut toimittajien epäluottamuksesta Ylen johtoon rapistavat myös kansan luottamusta. Ratkaisu ei ole, että pidetään ne kohut sisällä, vaan pidetään sellainen journalistinen linja, ettei toimittajien tarvi erota sen takia että kokevat sananvapautensa rajoitetuksi.

Ei voi olla niin, että toimittajat kokevat, ettei valtaapitäviä saa käsitellä niin että nämä saattavat ärsyyntyä. Alkaa kieltämättä olla lehdistönvapauden kanssa ongelmia.

Ylellä on rahoituksensa takia riippumattomuusongelmia, mutta Ylen lakkauttamista en pidä ratkaisuna. TV-maksuihin tuskin on palaamista. Maksukortitkin on vähän niin ja näin. Yle on tehnyt äärimmäisen hyvän nettipalvelun ja sen sisällöstä voi veroina jonkin verran mielestäni maksaakin, tosin budjetti on tällä hetkellä mielestäni ylisuuri.

Toivot että politiikkaan liittyvät pitäisivät näppinsä erossa Ylen journalistisista ratkaisuista. Mielestäni toimittajien sananvapauden puolustaminen ei voi olla poliitikolta kiellettyä. Rajoitusten vaatiminen sen sijaan ehdottomasti.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Länsimaisen sananvapauden piirissä journalistinen itsesääntely on katsottu tärkeäksi juuri siksi, että ulkopuoliset poliitikot eivät puutu asiaan. Tämä on ollut ihan kansalaisyhteiskunnan ja demokratian kulmakivi, vaikka ihan viime vuosina populistit ovat sitä pyrkineetkin horjuttamaan ja jälki on karmeaa.

Väität siis että sananvapauden puolustamista on painostaa ulkopuolelta päätoimittajaa eroamaan väärien journalististen valintojen vuoksi. Hmm, missähän muissa piireissä tuota "sananvapautta" onkaan viime vuosina perusteluksi milloin mitäkin?

Jos sinä tai piraatit olette sitä mieltä että poliitikot voivat erotella päätoimittajia kulloisenkin suhdanteiden mukaan niin olen positiivisella mielellä, että nykyinen populismi ei toivottavasti saa teistä lisäedustajia vaan että parin vaalikauden jälkeen on taas uusi kannattajakortien keruu edessä.

Osaatko Markkanen itse mitenkään problematisoida tätä ulostuloanne noin niinku länsimaisen lehdistövapauden ja sen suhteesta demokratiaan kannalta?

Käyttäjän ollimarkkanen kuva
Olli Markkanen Vastaus kommenttiin #3

Osaatko problematisoida sitä, että toimittajat pitävät julkisella rahalla toimivan uutistoimituksen sananvapauden ja riippumattomuuden tilaa niin huonona, että sieltä on erottava?

On tehtävä ero yksityisen ja julkisen journalismin välillä. Yksityiset toimitukset voivat olla tietyillä tavoilla puolueellisia ja vastaavat kenelle nyt sitten vastaavat. Esimerkiksi Verkkouutiset on kokoomuksen äänenkannattaja ja sanookin olevansa ja siellä näkyvä uutisointi ja sen aiheet on sen mukaisia. Sen toimittajat tuskin yrittävät ärsyttää Kokoomusta. Ylellä ei ole tämmöistä mahdollisuutta. Sen on oltava mahdollisimman tasapuolinen. Jos toimittajat kokevat, että juttuja ei saa tehdä ettei ärsytetä valtapuolueita, se ei sitä ole.

Useat Ylen toimittajat todistavat että näitä kieltoja perustellessa on sanottu että on muita kuin journalistisia syitä. Onko siis Jääskeläinen tehnyt "vääriä journalistisia valintoja"? Vai onko toiminut suoraan journalistien ohjeita vastaan kun on tehty ratkaisuja muilla kuin journalistisilla perusteilla. Argumenttisi vääristä journalistisista valinnoista ei ehkä ole ihan niin hyvä.

http://www.hs.fi/kulttuuri/art-2000004889331.html

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #4

Ohitit Jannen kritiikin kärjen sujuvasti ja mahdollisesti tietoisestikin. Vilpittömyyttä olettaen tarjoan apuani. Emme saa sallia Piraattipuolueen puuttua Ylen toimitukselliseen työhön yhtään sen enempää, kuin Juha Sipilänkään ja sen tulisi vakavasti otettavan puolueen ymmärtää itsekin. Erityisesti kun se on puolustavinaan sananvapautta. Tässä tapauksessa sananvapaus on sitä, että Yle, eikä Piraattipuolue, päättää toimituksellisesta linjastaan ja ketkä sitä toteuttavat.

Käyttäjän jonnapurojarvi kuva
Jonna Purojärvi Vastaus kommenttiin #6

"Emme saa sallia Piraattipuolueen puuttua Ylen toimitukselliseen työhön yhtään sen enempää, kuin Juha Sipilänkään ja sen tulisi vakavasti otettavan puolueen ymmärtää itsekin. "

Ymmärrämme varsin hyvin. Tiedotettamme asiasta voi pitää tahdittomana, jopa irvokkaana, jos sen ajattelee olevan poliittista painostusta. Koimme kuitenkin laajahkosti tarvetta esittää toive / vaatimus päätoimittajan vaihdosta viimeaikaisten toimien tähden. Vaatimus on aina kovempi sana, jota lopulta päädyimme tiedotteessa kuitenkin käyttämään.

Se, mitä lehtitiedoissa on ollut näkyvillä, on maalannut kovin mustaa kuvaa nykyisestä Ylen linjasta, josta juuri Atte Jääskeläinen kantaa suurimman vastuun. Eritoten keskustaan kohdistuva journalismi on toimittajien (osa omalla nimellään ja osa nimettöminä) kertomuksien mukaan saanut hyvin nihkeän ja suorastaan vaientavan vastaanoton päätoimittajan puolelta. Koska tämänkaltainen puoleelliseksi maalautunut kuva on tullut ilmi, katsoimme puoluepoliittisena toimijana kuitenkin jossain määrin olevan "oikeutettua" ilmaista ajatuksensa asiasta.

Olisimme voineet, ja olisi varmaan pitänytkin, käyttää joitain muuta sanaa tiedotteessa vaatimuksen sijaan. Jo tämän kohun alkuaskelilla olimme tekemässä asiasta tiedotetta, mutta se lopulta vielä silloin jäi julkaisematta ja päädyimme tarkkailemaan tilannetta. Oman mielipiteeni kuitenkin jo jaoin sosiaalisessa mediassa, jonka ydin oli muotoiltu näin:

"Jääskeläinen on joka tapauksessa päätoimittajan roolissaan aiemminkin asetettu kyseenalaiseksi sen suhteen, missä määrin toimittajat ovat saaneet journalistista työtään tehdä. Mistä, ja millä tavoin, saa kertoa. Olipa totuus mikä hyvänsä, olisi mielestäni hyvä liike vaihtaa Ylen päätoimittajaa. Vaihto palauttaisi Ylelle sitä luottamusta, joka on vuosien varrella rapissut niin kansan, kuin erityisesti Ylen toimittajien keskuudessa."

Tämä kanta katsottiin lopulta sellaiseksi riittävän kannatettavaksi ajatukseksi, joka tiedotettavaksi asti päätyi nyt tämän aamuisten irtisanoutumisten myötä. Toki voi huomata, että tiedotteeseen asti päätyessään sanavalinnat ovat kärjistyneet varsinkin nk. leipätekstissä.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #16

Kiitos perusteellisesta vastauksestasi. Janne tuossa jo esittikin oleellisimman tarkennuskysymyksen, vaatimus on kova sana. Tässä näyttäisi olevan myös ristiriitaisuutta sananvapauden puolestapuhujan esittäessä vaatimuksia kustantajan journalistisen harkinnan (sananvapauden) ohjailemiseksi. Olisiko sinulla näkemystä siitä, kenen sananvapaus on tullut loukatuksi ja miten, kun Markkaselta ei kysymykseen herunut vastausta?

Käyttäjän jonnapurojarvi kuva
Jonna Purojärvi Vastaus kommenttiin #20

Olemme toki lehtitietojen varassa, kuten moni muukin. Olemme saaneet senkaltaisen käsityksen kokonaisuudesta, jossa journalistien työtä journalistisen ohjeen mukaisesti on haitattu. Pitkälti kyseessä on ollut sellaiset toimittajat, jotka ovat nimenomaan politiikasta kirjoittaneet, ja jotka eritoten keskustan toimintaa tutkineet, ja vielä erityisemmon sen toimiessa pääministeripuolueena. Tätä ennen jo nk. lautakasakohu oli yksi isompi keskustapuolueeseen liittynyt journalistisen tutkinnan kohde, joka juttua tehneen toimittajan mukaan osiltaan 'vaiennettiin' (käytän nyt tuota sanaa, kun en tähän aikaan illasta enää parempaa löydä).

Katsoimme tarpeelliseksi puolustaa niiden journalistien sananvapautta, jotka ovat nyt hyvin yhdenlinjaisesti kokeneet juuri tietyn tyyppisten juttujen julkaisun rajoittamista. He ovat viitanneet paljon juuri journalistin ohjeen muutamiin ensimmäisiin pykäliin:

1. Journalisti on vastuussa ennen kaikkea lukijoilleen, kuulijoilleen ja katselijoilleen. Heillä on oikeus saada tietää, mitä yhteiskunnassa tapahtuu.
2. Tiedonvälityksen sisältöä koskevat ratkaisut on tehtävä journalistisin perustein. Tätä päätösvaltaa ei saa missään oloissa luovuttaa toimituksen ulkopuolisille.
3. Journalistilla on oikeus ja velvollisuus torjua painostus tai houkuttelu, jolla yritetään ohjata, estää tai rajoittaa tiedonvälitystä.

Näitä vahvoja periaatteita olemme nyt halunneet tukea siltä pieneltä osaltamme, mitä pienenä puoleena voimme.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #22

Hienoa että haluatte tukea periaatteita. Vastuu ja journalistinen harkintahan oli käsittääkseni Atte Jääskeläisellä. Hänen mukaansa vaikuttaa siltä, ettei Eronen halunnut sitoutua noudattamaan Ylen journalistisia periaatteita. Toivon aidosti, että Eronen esittää faktaa, tai edes anekdootin sananvapauden rajoittamisesta. Sympatiani Piraattipuoluetta kohtaan ovat koetuksella. Olen kuvitellut voivani äänestääkin puoluetta, kunhan vaihdatte nimenne. En ole enää varma, kun aika löysin rantein lähdetään tekemään vaikutusyritystä itsenäisen median toimitukselliseen työhön, vaikka ollaan olevinaan sananvapauden puolustaja. Minun kirjassani tuo näyttää pahasti puolustamisen vastakohdalta. Miksi ette kannelleet JSN:lle?

Käyttäjän jonnapurojarvi kuva
Jonna Purojärvi Vastaus kommenttiin #26

Tässä on ollut niin monia eri henkilöitä mukana erinäköisiä väitteitä antamassa, että pidän todennäköisenä jonkun yksittäisen toimittajan vain "käyttävän tilannetta hyväkseen". En kuitenkaan osaisi sanoa suorilta, että kuka näistä eri henkilöistä se olisi voinut olla. Näin mittavaa asiaa tästä en kuitenkaan usko, että olisi voinut tulla, jos ei jossain määrin myös johdossa olisi ongelmaa.

Melkein suurimmaksi niin sanotusti paljastavaksi tekijäksi koko hommassa on tehnyt jo alkutaipaleen tieto Stillerin kirjallisesta varoituksesta (joka kohun myötä peruttiin). Kun kyseessä on satiirinen ohjelma, jota pyrittiin estämään kertomasta käytännössä viikon suurimmasta kotimaisesta poliittisesta uutisesta, ei voi olla kaikki ihan kohdallaan. Jos kyseessä olisi ollut vain yksittäiset ja varsinkin nimettöminä pysyneet toimittajat, olisin varmaan ollut hyvinkin myönteinen Jääskeläisen omaa näkökantaa kohtaan ja pitänyt näitä muutamia yksittäisiä toimittajia juuri sellaisina "hankalina tapauksina", jollaisiksi ne nyt on myös leimattu.

On hyvä, että sympatiasi meitä kohtaan on koetuksella. Se on terve suhtautuminen mitä tahansa poliittista liikettä kohtaan - Pitää vähän pitää tutkinnan alla. Voi olla, että tämä oli meiltä paha huti, tai toisten mielestä ei lainkaan, ja riippuu paljon mistä näkökulmasta sitä katsoo. Jos katsoo sen poliittisena vaikuttamisyrityksenä riippumattomaan mediataloon, ymmärrettävästi se tuleekin katsoa pahaksi. Teimme tiedotteen siltä pohjalta, että haluaisimme taata tämän riippumattomaksi kutsutun ja luotetun median riippumattomuuden - Toki sen suhteen olisi tiedote voinut olla huomattavasti parempi. Tässä opitaan porukalla, ei löydy ammattilaisviestintäpalvelua taustaltamme ja siksi myös kiitos tästä itse tiedotteesta keskustelemisesta.

Miksi emme kannelleet JSN:lle? JSN käsittelee pääasiassa juttupohjaisesti asioita, onko tietyssä uutisessa tai artikkelissa annettu esimerkiksi virheellistä tietoa. Ei olisi siis kovin yksinkertaista osoittaa ulkopuolisena selvästi rikettä noita kolmea mainitsemaani kohtaa kohtaan. Moni niistäkin jutuista, joista on tuotu erilaisia epäillyttäviä asioita esiin (esim muokkauksia ja muokkauksista on jätetty jutun lopussa kertomatta), on käsitelty mediassa laajasti. JSN voi langettaa tuomionsa, mutta sen tuomion vaikutus on melko marginaalinen.

Tuomiota tärkeämpää onkin mielestäni keskustelu. Olitpa mitä mieltä tahansa tiedotteestamme, keskustelua (jopa asiallista sellaista) saimme niin tiedotteesta kuin itse aiheesta aikaan, joten siltä osin olemme onnistuneet - Yhtään väittämättä, että täydellisiä olimme.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #28

Olet oikeassa vaatia-sannalla ei ole juurikaan merkitystä, vaikka se pahensi asiaa. Olisitte voineet vaatia Keskustaa lopettamaan vaikuttamisen ja olisitte voineet toivoa Yleltä tasapuolisuutta ja riippumattomuutta. Päätoimittajan työsuhde ei kuitenkaan teille puolueena kuulu mitenkään. Tavallaan ammuitte vaatimuksella itseänne jalkaan. Vain Jääskeläisen jatkaminen todistaa poliittisen riippumattomuuden. Eroaminen tai erottaminenhan olisi johdonmukaisuuden nimissä nyt tulkittava poliittiseen painostukseen taipumisena. Rakensitte ilmeisesti tahtomattanne Catch-22 -tilanteen.

Käyttäjän opwallin kuva
Olli-Pekka Wallin Vastaus kommenttiin #29

Olet siinä oikeassa että Ylen toimittajiin ei tulisi kohdistaa poliittista painostusta. Mutta Jääskeläinen on kansalaisten verorahoilla pyörivän mediatalon päätoimittaja jonka toimenkuvaan on palvella kansalaisia ja edistää demokratiaa ja kansalaisvallan toteutumista Suomessa.

Kukaan ei ole uskonut vuosikausiin siihen kiiltokuvaan mitä Ylestä annetaan puoluettomana tiedonlähteenä mutta tilanne on pahentunut parin viime vudoen aikana ja viimeisimmät kohut antavat viitteitä myös siitä että ilmapiiri Ylen sisällä on tulehtunut.

Tähän tultava loppu ja toimittajien työ on taattava. Jos ei muu auta, niin Ylen päätoimittajaankin tulee kohdistaa myöskin poliittistakin painostusta kunnes tilanne normalisoituu. Samalla Ylen toiminta saatava irti valtioneuvoston pihteestä vaikka oikeuskanserin haltuun kun kerran päämisterillä on keskittynyt liikaa valtaa.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #30

Olen eri mieltä. Poliitikot eivät saa sekaantua toimituksen työhön, siinä on ratkaisu. Ei poliittisen painostuksen ongelmaa voida ratkaista lisäämällä poliittista painostusta. Ensi askel voisi olla, että Ylen hallintoneuvostoon valittaisiin vain ihmisiä, jotka eivät ole kansanedustajia tai kunnallisvaltuutettuja. Nämä ehkä osaisivat nimittää hallituksen, joka kykenee johtamaan yhtiötä sitoutumattomasti.

Käyttäjän ollimarkkanen kuva
Olli Markkanen Vastaus kommenttiin #20

Markkanen on osapäiväpoliitikko ja yrittää tehdä kauden viimeisiä (pakko)ruotsin kurssin tehtäviä, mutta politiikka on vienyt taas aikaa tehokkaasti. Aika ei yksinkertaisesti riitä että ehtisi pohtimaan julkaisukelpoisia vastauksia kaikkiin kommentteihin. Onneksi puheenjohtaja sai vastailtua. ;)

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #25

Tarkoitukseni ei ollut sanoa, ettei Markkanen suostu vastaamaan, vaan selittää miksi esitin saman kysymyksen uudestaan. Piikikäs muotoiluni oli suunnattu epäsuorasti puheenjohtajalle, koska hän oli jostain syystä jättänyt kertomatta miten sananvapautta on rajoitettu, vaikka muuten vastaili kysymyksiin puolestasi. Tuo kysymys on mielestäni edelleen vailla konkreettista vastausta, joten tartu vain kiinni siihen kun ehdit.

Kiitos kun kerroit priorisoivasi opintojasi, se on hyväksi kansantaloudelle. En ole varma miten tieto työn alla olevasta aineesta oli relevantti blogin aiheeseen liittyen, mutta kiitos siitäkin. Muistitko syödä ja käydä haukkaamassa happea ulkona?

Käyttäjän ollimarkkanen kuva
Olli Markkanen Vastaus kommenttiin #27

En tietenkään erityisen tarkasti tiedä mitä siellä tapahtuu, mutta mielestäni on paljon erittäin hyviä syitä uskoa toimittajia, jotka eroavat todeten että heidän sananvapauttaan on rajoitettu. Jos luit blogaukseni, on ilmeisesti jo vuosia jatkunut linja, jossa erityisesti varotaan ärsyttämästä tiettyjä puolueita. Tiedetään myös, että Jääskeläisen vastuualueilla ei saa uutisoida tietyistä jutuista, mitä saa esimerkiksi ruotsinkielisellä Ylellä. Kerrotaan Sipilään liittyvissä uutisissa olevan ihan eri kriteerit kuin muissa. Toimittajien uutisointia suorastaan sensuroidaan.

Nyt myös Toimittajat ilman rajoja on ottanut kantaa ja ei ihan hyvältä kuulosta. http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-200000501081...

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen Vastaus kommenttiin #4

Sinustako kansallisen yleisradioyhtiön päätoimittajan erottaminen on poliitikkojen tehtävä? Tervemenoa Unkariin, Venäjälle, Turkkiin tms.

Jos Jääskeläinen on toiminut journalistin ohjeita vastaan kuten annat ymmärtää, siihen on oma etabloitunut kanavansa jolla asia selvitetään. En ole kuullut että kukaan olisi kannellut JSN:oon. Ymmärrätkö yhtään miksi länsimaisissa demokratioissa tuo kanava ei ole poliittiset puolueet ja poliitikot?

Käyttäjän JuhoRimpelinen kuva
Juho Rimpeläinen Vastaus kommenttiin #7

Huomauttaisin vain ettei missään (tietääkseni) ole sanottu että Piraattipuolue ottaisi kantaa siihen pitäisikö poliitikkojen voida päättää päätoimittajan erottamisesta. He vaativat eroa. Ero näiden kahden välillä saattaa vaikuttaa pieneltä, mutta on kuitenkin olemassa. Minäkin voin toivoa vaikka kenen erottamista tehtävästään, se on kokonaan toinen juttu haluaisinko olla päättämässä asiasta.

That being said on tälläinen vaatimus vähän hassu, vähän kuin minä alkaisin tekemään lehdistötiedotteita joissa vaatisin jonkun erottamista. Olisikohan tyytymättömyyttä voinut esittää paremmin?

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen Vastaus kommenttiin #10

"Huomauttaisin vain ettei missään (tietääkseni) ole sanottu että Piraattipuolue ottaisi kantaa siihen pitäisikö poliitikkojen voida päättää päätoimittajan erottamisesta. He vaativat eroa."

Noo, kyseessä on kuitenkin vaaleihin valmistautuva puolue eikä Juho tai Janne. Itse en näe oikein eroa sillä vaatiiko puolue eroa vs. poliitikkojen ei pitäisi päättää erosta.

Muutoin samaa mielipidettä.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Ymmärrän, että Ylessä voi olla erimielisyyttä toimituksellisesta linjasta ja vapaudesta, jopa riippumattomuudesta, mutta miten sananvapautta on mielestäsi rajoitettu. Eronen horisee todennäköisesti ihan sekavia sekoittaen käsitteitä sujuvasti. Ei anna kovin vakuuttavaa kuvaa toimituksen esimiehestä. Ymmärrän toki että tarkoituksena oli todennäköisesti popularisoida asia, koska sananvapaus on kuuma aihe ja journalistinen vapaus ei, mutta silloin hän tuli myyneeksi journalistin etiikan.

Käyttäjän SauliAittola kuva
Sauli Aittola

"Ylen journalistisiin ratkaisuihin on yksinkertaisesti pystyttävä luottamaan. "

Aina kannattaa epäillä. Varsinkin kun näinkin huteralla pohjalla uutisoidaan 470 miljoonan yhteisellä rahoituksella. Tuutista näillä toimittajilla tullut seiskalehden tasoista journalismia. Pitäisi olla faktaa ja asialla merkitystä.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Onneksi tällaisia lausuntoja ei anna mikään vakiintunut eduskuntapuolue edes nyky-Suomessa joten ne voi periaatteessa jättää omaan arvoonsa niin kauan kuin kyseessä on promillepuolue. Kertoo täydellisestä ymmärtämättömyydestä ja osaamattomuudesta, en usko että edes persuilta tulisi tällaista. Harmittaa vaan piraattien puolesta, kun heillä on ollut ihan hyvä pössis ja ainakin minulla positiivinen kuva monesta piraattien edustajasta.

Haluaisin vielä tietää, onko piraattien hallitus lausunnon takana vai onko tämä puheenjohtajan ja tiedottajan keskinäinen projekti?

Käyttäjän HenriMantysaari kuva
Henri Mäntysaari

Siis...

Vaikuttaa silltä, suuret puolueet ovat enemmän tai vähemmän painostaneet Yleisradion toimimaan tahtonsa mukaan.

Ja nyt on PIRAATTIEN puolelta moitittavaa, että he vaativat toimittajan eroa?

Häh?

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

"FIIUUUUU-UUH"
(<- ääni joka syntyy siitä että edellä esitetyt argumentit menevät niin korkealta yli vastaanottajan hilseen että niitä ei edes jaksa toistaa.)

Käyttäjän HenriMantysaari kuva
Henri Mäntysaari Vastaus kommenttiin #14

Älä nyt ole tollainen. :( Kerro nyt vähän tarkemmin, kyllä minä saatan ymmärtää.

Käyttäjän jonnapurojarvi kuva
Jonna Purojärvi

"Haluaisin vielä tietää, onko piraattien hallitus lausunnon takana vai onko tämä puheenjohtajan ja tiedottajan keskinäinen projekti?"

Puolueemme tekee tiedotteita joukolla. Tämä ei ole vain puheenjohtajan ja tiedottajan keskenäinen projekti. Tämä ei myöskään ole koko hallituksen läpikäynyt tiedote. Tyypillinen tiedotteemme muodostuu jostain mediassa esillä olevasta ydinaiheitamme koskevan uutisoinnin pohjalta - Tässä se on (journalistinen) sananvapaus. Tiedoteen tekoon osallistuu joukko aktiiveja, jotka katsovat, ettei se ole puolueohjelmamme vastainen, ei sisältäisi ainakaan kohtuuttomasti kirjoitus- tai pilkkuvirheitä jne.

Lainaan itseäni tähän aiemmasta kommentistani avaamaan päätöstämme julkaista kyseinen tiedote:

Tiedotettamme asiasta voi pitää tahdittomana, jopa irvokkaana, jos sen ajattelee olevan poliittista painostusta. Koimme kuitenkin laajahkosti tarvetta esittää toive / vaatimus päätoimittajan vaihdosta viimeaikaisten toimien tähden. Vaatimus on aina kovempi sana, jota lopulta päädyimme tiedotteessa kuitenkin käyttämään.

Se, mitä lehtitiedoissa on ollut näkyvillä, on maalannut kovin mustaa kuvaa nykyisestä Ylen linjasta, josta juuri Atte Jääskeläinen kantaa suurimman vastuun. Eritoten keskustaan kohdistuva journalismi on toimittajien (osa omalla nimellään ja osa nimettöminä) kertomuksien mukaan saanut hyvin nihkeän ja suorastaan vaientavan vastaanoton päätoimittajan puolelta. Koska tämänkaltainen puoleelliseksi maalautunut kuva on tullut ilmi, katsoimme puoluepoliittisena toimijana kuitenkin jossain määrin olevan "oikeutettua" ilmaista ajatuksensa asiasta.

Olisimme voineet, ja olisi varmaan pitänytkin, käyttää joitain muuta sanaa tiedotteessa vaatimuksen sijaan. Jo tämän kohun alkuaskelilla olimme tekemässä asiasta tiedotetta, mutta se lopulta vielä silloin jäi julkaisematta ja päädyimme tarkkailemaan tilannetta. Oman mielipiteeni kuitenkin jo jaoin sosiaalisessa mediassa, jonka ydin oli muotoiltu näin:

"Jääskeläinen on joka tapauksessa päätoimittajan roolissaan aiemminkin asetettu kyseenalaiseksi sen suhteen, missä määrin toimittajat ovat saaneet journalistista työtään tehdä. Mistä, ja millä tavoin, saa kertoa. Olipa totuus mikä hyvänsä, olisi mielestäni hyvä liike vaihtaa Ylen päätoimittajaa. Vaihto palauttaisi Ylelle sitä luottamusta, joka on vuosien varrella rapissut niin kansan, kuin erityisesti Ylen toimittajien keskuudessa."

Tämä kanta katsottiin lopulta sellaiseksi riittävän kannatettavaksi ajatukseksi, joka tiedotettavaksi asti päätyi nyt tämän aamuisten irtisanoutumisten myötä. Toki voi huomata, että tiedotteeseen asti päätyessään sanavalinnat ovat kärjistyneet varsinkin nk. leipätekstissä.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

"Toki voi huomata, että tiedotteeseen asti päätyessään sanavalinnat ovat kärjistyneet varsinkin nk. leipätekstissä."

Jokusenkin lehdistötiedotteen sekä lähettäneenä että vastaanottaneena voin vakuuttaa että sanavalinnat eivät vain itsestään kärjisty, vaan joku ne sinne joko lähettävän organisaation mandaatilla tai ilman sitä kirjoittaa.

Tämän vastauksesi jälkeen jäi Johanna epäselväksi, että vaatiiko piraattipuolue päätoimittajan eroa vaiko eikö? Ja jos edelleen vaatii, näetkö itse mitään ongelmaa siinä että mikään poliittinen toimija ylipäätään ryhtyy vaatimaan Ylen journalistisen johdon uudelleenjärjestelyjä?

Käyttäjän jonnapurojarvi kuva
Jonna Purojärvi Vastaus kommenttiin #18

Samahan se on, vaadimmeko vai haluammeko. Voimme, kuten sinäkin, periaatteessa vaatia mistä lystää, mutta ei meillä ole minkään sorttista mandaattia saada vaatimuksiamme toteutettua. Eikä olisi millään muullakaan puolueella. Eli vaatimuksemme on käytännössä aivan sama asia kuin vain asiaa toivoisimme.

Olisiko tilanne parempi, jos toivoisimme asiaa? Eli haluatko nyt keskustella tässä tapauksessa retorisesta sanavalinnasta vai asiasisällöstä? Sanavalinnasta jo totesin, että se olisi voinut olla jokin muu. Aina ei voi onnistua tiedotteissa - Sanavalintojen saati aiheidenkaan kanssa.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #19

En suosittele vetoamista olemattomiin vaikutusmahdollisuuksiin. Miksi ihmeessä kukaan äänestäisi teitä, jos itsekin koette ettei teillä ole (eikä tule) vaikutusmahdollisuuksia?

Käyttäjän jonnapurojarvi kuva
Jonna Purojärvi Vastaus kommenttiin #21

Tarkoitan lähinnä vaikutusmahdollisuuksiamme Yleen. Yleen ei toivon mukaan millään muullakaan puolueella vaikutusmahdollisuuksia ole, mutta juuri sen epäilyksen tähden, että eritoten keskustalle se on kohtuuttoman myönteinen, tämä vaatimuksemme on esitetty. Todellisuudessa sanavalinnallamme aiheen suhteen ei kuitenkaan varsinaista eroa ole asiaan. (Joskin myönnetään, että houkutus heittää painostuspallo Ylen päätoimittajalle on melkoinen, kun hänen toimintansa on koettu hänen alaisuudessaan työskennelleitä journalisteja kohtaan painostavaksi ja rajoittavaksi.)

Olemme kylläkin tämän sanan 'vaatia' kanssa vastaisuudessa varmasti tarkempia.

Vaikutusmahdollisuudet meillä on, ja meillä myös on jo vaikutusta ja toivon mukaan lisääkin tulee. Tässä on saanut vain sen käsityksen, että lähdetään hiuksia halkomaan, jonka tähden nyt tähdensin vielä tuon vaatimuksen Ylen tapauksessa olevan realistisesti yhtä sama kuin toive vaikutusmahdollisuuksien suhteen.

Käyttäjän jsalmi kuva
Juha Salmi

Olen hieman ihmetyksekseni huomannut että se linja missä jutut perustuvat hyvään työhön, jossa faktat on faktoja ja juttuihn ei liitetä omia mielipiteitä ei tunnu saavan kovinkaan suurta kannatusta. Ja nyt näyttää siltä että Piraatit, jopa puolueena moista linjaa vastustavat.
Itse en oikein usko että YLEn lautakasa tapaiset jutut tuota luottamusta tulevat sitten suuresti ylös nostamaan.

YlEhän on haastettu oikeuteen patria uutisoinnista jossa mm. MOT esitteli omassa ohjelmassa "todisteita" joita ei kuitenkaan sitten ollutkaan missään olemassa. Tuota taustaa vasten ei pitäisi olla ihme jos YLEssä on halua tehdä uutiset faktoihin perustuen eikä toimittajan omiin tuntemuksiin

Käyttäjän opwallin kuva
Olli-Pekka Wallin

Demokratia voi vain toteuta vain silloin kun kansalaiset saavat tarpeeksi ja puolueetonta tietoa ajankohtaisista asioista kuten Miracle Hole:n (Uutisraportin nimitys Terraframesta). Monia asioita on pimitetty liittyen juuri Sipilän toimesta vaikuttamalla Jääskeläiseen jonka toimenkuvassa ja tehtävissä on nähtävissä poliittisen politrukin otteita.

Toimituksen poiminnat