Poliittinen Piraatti Nyt blogahtaa

Onko avoimuus ja demokratia mielestäsi vain poliitikkojen vappupuheita?

  • Onko avoimuus ja demokratia mielestäsi vain poliitikkojen vappupuheita?

Räjähtäisikö mielesi, mikäli meillä olisi puolue, joka voisi lonkalta ihan konkreettisesti listata ajamiaan asioita demokratian ja avoimuuden edistämiseen?

Olen ihan vasta jutellut useammankin sellaisen ihmisen kanssa, jotka eivät yksinkertaisesti voineet kuvitella tämmöistä puoluetta. Tällä kertaa joku puolusti piraatteja ja piti meitä nuorten ainoana mahdollisena puolueena. Eräs vastasi tälle kiroillen, että piraatithan on yhden asian puolue ja kertoi äänestävänsä muita.

Kysyin tarkoittaako tämä avoimuutta vai demokratiaa, jotka ovat isoja teemoja vaaliohjelmassamme. Sieltähän se sitten tuli.


"Vai ovat avoimuus ja demokratia päässeet oikein vaaliohjelmaan? Eihän nuo ole kuin täytelauseita vappupuheissa, vai meinaatko että Suomessa olisi oikeasti puolue, joka kampanjoisi avoimmuutta ja demokratiaa vastaan.

Vähän sama kuin se että vasemmistoliiton puolueohjelmassa olisi keskeisinä arvoina vapaus, veljeys ja tasa-arvo. Hienoja, kannustettavia arvoja, mutta käsitteinä niin abstrakteja ettei niitä voi pitää minään konkreettisena."


Ymmärrän, miksi noita arvoja pidetään sanahelinänä poliitikkojen puheissa. Suhtautumisen liittäminen myös omaan puolueeseeni on helppoa, mikäli ei tunne toimintaamme ja ohjelmaamme.

Väitän kuitenkin tosissani piraattipuolueen olevan puolue, jolle avoimuus ja demokratia ovat kaikkea muuta kuin abstrakteja täytelauseita vappupuheissa.

Tässä vaiheessa on varmaan syytä esittää sitä konkretiaa. Ensimmäiseksi esitän bulletpointteja kuntavaaliohjelmastamme. Voit lukea sieltä hieman lisää näistä kohdista.

 

Yhdessä tehty on avointa hallintoa

● Kunnanhallituksen ja lautakuntien kokoukset on avattava joka kunnassa.

● Pöytäkirjat, esityslistat ja liitteet on saatava koneluettavaan muotoon.

● Asioiden valmistelua ja etenemistä on päästävä seuraamaan helposti avaamalla päätöksentekoprosessit.

● Julkisuuslain periaatteita on noudatettava myös kunnallisten liikelaitosten ja niiden yhtiöiden toiminnassa, joista kunta omistaa enemmistön.

 

Yhdessä tehty on hajautettua valtaa

● Osallistava budjetointi on otettava käyttöön kaupunginosissa tai muulla rajatulla kunnan alueella.

● Palveluita tulee kehittää yhdessä niiden käyttäjien kanssa.

● Verovaroilla tuotetun tiedon tulee olla kaikkien vapaasti käytettävissä.

● Kuntalaisaloitteen tueksi on otettava käyttöön kuntalaiskysymys.

 

Yhdessä tehty on yhteistyötä

● Palvelualoite on otettava kokeiluun joka kunnassa.

● Avoimet rajapinnat ja tietoaineistot mahdollistavat uusia yhdessä tekemisen muotoja.

● Kilpailutus saadaan paremmaksi paloittelulla ja kehittämällä osto-osaamista.

● Kannustetaan kolmannen sektorin toimijoita ja paikallisia yrityksiä osallistumistaan kilpailutuksiin pilkkomalla ne pienempiin osiin.

 

Kohtuullisen selkeitä ja konkreettisia pointteja, jotka avaavat päätöksentekoa kansalaisten silmille tai kehittävät muuten demokratiaa. Vaaliohjelmassamme on toki vielä paljon muutakin, mutta en kopioi kaikkea tähän.

Puolueohjelmassamme taas on vähän rajumpiakin tavoitteita. Esimerkiksi vaalitavan uudistaminen siirtoäänivaaliksi voisi vaikuttaa tehokkaasti fiilikseen että ääni menee hukkaan ja kaikista eduskuntaryhmistä tukea saanut puoluetukiuudistusehdotuksemme taas kävi jopa eduskunnassa Vihreiden esittämänä viime vaalikauden lopulla.

Tässä vielä pari hyvää tekstiä avoimuudesta Jyväskyläläiseltä ehdokkaaltamme, puouehallituksen jäseneltä ja Keski-Suomen piiriyhdistyksen puheenjohtajalta Miika Hämyseltä. Ensimmäisessä painotetaan avoimuuden vaativan aktiivisuutta ja toisessa perustellaan miksi vaadimme hallinnon avoimuutta, vaikka julkisuuslain mukaan asiakirjat ovat jo julkisia.


Jos me olemme yhden asian puolue, niin se on varmaan sitten se avoimuus ja demokratia, mitkä kulkevat aika lailla käsi kädessä. "Ole se muutos, jonka haluat maailmassa nähdä" ja sitä rataa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän uskap kuva
Pasi Kortesuo

Yleimaailmallisesti pätevä dokkari siitä, mikä vastustaa avoimmuutta ja rehellisyyttä. Kova on vastustaja.

http://yle.fi/aihe/artikkeli/2017/03/17/dokumentti...

Käyttäjän ollimarkkanen kuva
Olli Markkanen

Enpä ole nähnyt vielä, näyttää mielenkiintoiselta.

Toimituksen poiminnat