Poliittinen Piraatti Nyt blogahtaa

Salaisesti Hitler - Kuinka totalitarismi voittaa

  • © 2016 GOAT, WOLF, & CABBAGE · CC SA-BY-NC 4.0
    © 2016 GOAT, WOLF, & CABBAGE · CC SA-BY-NC 4.0

Tässä tekstissä käytän lautapeliä esimerkkinä esittäessäni kuinka totalitaristisia lakeja saadaan läpi puhetaidon keinoin ja saadaan hyvät ihmiset luopumaan oikeuksistaan suuremman pahan voittamiseksi, vaikka juuri nuo lait antavat pahiksille mahdollisuuden voittaa kokonaan ja pilata koko yhteiskunnan. Tässä tekstissä en yritä maalata esimerkiksi urkintalakia ajavia fasisteiksi. Mielestäni nämä ovat kuitenkin tekemässä virhettä.


Sääntöjä:

Secret Hitler on tuore lautapeli, jossa pelaajat pelaavat Fasisteja ja Liberaaleja ja yrittävät saada läpi tietyn määrän fasistisia tai liberaaleja lakeja. Myös Hitlerin ampumisella voittaa pelin. Fasistit voivat myös voittaa jos Hitler valitaan kansleriksi kun fasistisia lakeja on yli kolme.

Pelissä pelaajat eivät tiedä kuka on missäkin puolueessa ja siinä on paljon tilaisuuksia valehdella ja antaa ymmärtää väärin. Se on siis rajoitetun informaation peli, kuten Mafia tai Ihmissusi.

Fasistit tietävät keitä muut fasistit ovat, koska ovat salaliitossa. Paitsi Hitler, joka on yksi fasisteista, muttei tiedä keitä muut ovat.

Presidentti saa kolme satunnaista lakia, joista poistaa yhden ja antaa kanslerille kaksi.

Mitä enemmän lakeja fasistit saavat läpi, sitä suuremmat valtuudet valtio saa. Voimakeinoina on tiedustelu, jolla nähdään millä puolella joku pelaaja on, seuraavan presidentin päättäminen normaalin kiertämisen sijaan ja lopulta toisten pelaajien ampuminen. Nämä oikeudet ovat tietenkin kiertävällä presidentillä, joka ehdottaa kansleria ja kaikki pelaajat tietenkin äänestävät valitaanko nämä.


Pelissä tapahtuu mielenkiintoisia ilmiöitä:

- Kaikki tietenkin väittävät olevansa liberaaleja ja vastustavansa fasismia.

- Yleensä fasistista lakia asettaessa väitetään ettei ollut muuta mahdollisuutta. Vastustajat tietenkin väittävät että oli, mutta todellisuus jää salaisuudeksi ja pitää päätellä pelaajien puheista ja teoista.

- Koska fasistiset lait antavat valtaa, usein perustellaan niiden pystyttämistä sillä, että pärjätään paremmin pahiksia vastaan jos vaikka vähän tiedustellaan, että onkohan tuo kenties pahis, tai annetaan valtaa tälle joka on _ihan_ varmasti hyvis tai parhaimmillaan hyvikset huutavat kilpaa että säädetään laki mahdollistamaan toisten pelaajien ampuminen, kun luulevat tietävänsä kuka on ihan selvä pahis ja varmaan ihan Hitler.

 

Mitä tekemistä tällä lautapelillä on minkään kanssa?

Secret Hitler esittää kuinka helppoa voi olla retorisin keinoin saada totalitaristisia lakeja voimaan niin, että väitetään mustaa valkoiseksi ja perustellaan ihmisoikeuksia rajoittavia lakeja vapauksia turvaaviksi ja välttämättömiksi. Niillä, jotka haluaisivat hyödyntää näitä lakeja, on tietenkin kaikki syyt väittää lakeja harmittomiksi ja väittää että näillä itse asiassa kansana voitetaan jotain.

Jos päästämme tarpeeksi huonoja lakeja läpi ja edes joku tulevaisuuden hallitus on huono, olemme hävinneet pelin. Politiikassa voi tapahtua isoja liikkeitä nopeasti, esimerkkinä Perussuomalaiset ja Trump.


Tässä yksi mielenkiintoinen erä kyseistä peliä englanniksi. Pistä silmät kiinni kun käsketään ja avaa vasta kun käsketään avata kaikkien silmät. Tai oikeastaan vasta kun selostaja huomaa paljastaneensa puoluekantansa, mikäli haluat olla kunnolla pimennossa. Varsinainen peli alkaa vasta 14:45, mutta linkkini on kohdassa jossa sääntöjä selostetaan tarkemmin.

https://youtu.be/j-JISoaNCBA?t=7m25s

EDIT: Kirjoitin vielä siitä, miten tämä retoriikka näkyy urkintalaissa, yrittäen kumota sitä ajavien argumentteja.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (17 kommenttia)

Käyttäjän JuhoPalmroos kuva
Juho Eeva

Sääntökysymys: Tietävätkö muut fasistit pelin alussa myös kuka on Hitler, vai tietävätkö vain että joukossa on X fasistia, joista yhden täytyy olla Hitler?

Käyttäjän ollimarkkanen kuva
Olli Markkanen

Tietävät. Hitler on fasisti, mutta poikkeus siinä ettei tiedä muita fasisteja.

Säännöt löytyy tuolta wikipediasta ja niistä pääsee kärryille hyvin katsellessa noita videoitakin. Erittäin viihdyttävää puuhaa, varsinkin kunhan oppii mikä ääni kuuluu kenellekin.

Hannu Töyri

Jos haluamme pelasta maailman, niin määräämme kouluihin kasvisruokapäivän, vaikkakin tiedämme hyvin, että ne jotka eivät halua syödä määrättyä kasvisruokaa näkevät sen koulupäivän nälkää.

Käyttäjän ollimarkkanen kuva
Olli Markkanen

Olenko jossain ikinä kannattanut kasvisruokapäivää?

Hannu Töyri

Et ole Olli, mutta mitä tulee tupakointi kieltoihin, niin männä vuosikymmenten valistukseen pojautuvan teveystiedon jakamisella on kuitenkin saavutettu varsin hyvä tulos, -60 luvulla miehistä poltti n. 77% ja nyt hieman yli 15% (joissakin tiedoissa 17%). Nyt on jo kaytössä niin tiukat säänöt tupakoinnin suhteen joissakin vuokra-asunnoissa, että ihmiset voidaan häätää asunnoistaan jos kieltoa rikotaan.

Käyttäjän ollimarkkanen kuva
Olli Markkanen Vastaus kommenttiin #10

Sisällä polttaminen voi olla ikävä asia asunnon arvolle. Voi vaatia kovankin remontin, että vuosien jälkeen saa hajut pois. Ihan asiallista ettei vuokrakämpässä saa polttaa sisällä. Omistuskämppänsä saa puolestani pilata, kunhan se ei haittaa naapureita.

Hannu Töyri Vastaus kommenttiin #11

Ei vaadi mitään kovaa remonttia, pesu, tapettien vaihto jotka pitää määrävuosin tehdä muutenkin. Jos ei haluta pestä, niin voidaan käyttää estomaalia, joka on hieman kalliimpaa kuin ns. tavallinen maali. Asenteesi edustaa fasistista, siis kansallissosialistista ja sosialistista ajattelutapaa, puolue/päättäjät tietävät paremmin mitä kansa tarvitsee ja sillä mitä kansa haluaa ei ole mitään väliä. Hyväksyvätkö piraatit sen, että ihmisten oikeudet määräytyvät asumis-/omistussuhteen mukaan?

Tupakoitsijoita ei ole paljon ja suurin osa, ainakin kaikki minun tuntemani tupakoitsijat, eivät tupakoi sisällä, vaan parvekkeella. Yleensä tuon vähän suuremman remontin teko tapahtuu vakavsti päihdeongelmaisten/moniongelmaisten asunnoissa, joiden kanssa on sitten muitakin ongelmia ja tarve erityisasumiseen saattaa olla muutenkin lähellä.

Vuokralaisaktivisti, asukasvalvoja.

Käyttäjän ollimarkkanen kuva
Olli Markkanen Vastaus kommenttiin #12

>Hyväksyvätkö piraatit sen, että ihmisten oikeudet määräytyvät asumis-/omistussuhteen mukaan?

En nyt kai ymmärrä kysymystä. Pitääkö vuokralaisella olla esimerkiksi oikeus rempata vuokrakämppä mieleisekseen sen kummempia kyselemättä tai tehdä sillä mitä vain? En ole asiaa koskaan aikaisemmin pohtinut, joten tämä mielipide ei ole minussa kovin tiukassa. Heitä toki argumentteja ja vakuuta minut.

>Ei vaadi mitään kovaa remonttia

> Yleensä tuon vähän suuremman remontin teko

Niin siis vaatiko vaiko ei? Netissä ainakin puhuttiin tapauksista joissa on vaatinut. Jos kyseessä on puurakenteet, sitä voi joutua ilmeisesti purkamaan vähän enemmänkin.

Kotiverstaalla puhuvat esimerkiksi tämmöistä.
"Joskus olen kuullut että laittaa avonaisen tinneriämpärin huoneistoon vaikka viikoksi niin hajut lähtee. Tiedä sitten kun en ole kokeillut, itse olen joutunut aina purkamaan pinnat ja osan eristeistä. Yksi kämppä oli sellainen että kaikki seinät oli täysin tervan/ muun paskan peitossa, ja ukko oli polttanut 50vuotta talossa sisällä, ja kaikki sai purkaa hirsirunkoon asti."

>puolue/päättäjät tietävät paremmin mitä kansa tarvitsee ja sillä mitä kansa haluaa ei ole mitään väliä

Oletko nyt sitä mieltä, että jos yli puolet kansasta päättää esimerkiksi että tupakointi pitäisi kieltää, niin se olisi mielestäsi hyvä päätös, kun kansaa on kuunneltu? Vai pitäiskö ihmisen kuitenki saada tupakoida tms. jos ei aiheuta muille haittaa?

Huomaa vielä etten minä ole mitään tuollaista lakia ajamassa. :D

Jos vuokralainen aiheuttaa asunnolle vahinkoa, on tietenkin selvää että se pitää korvata. Vuokranantaja luultavasti haluaa myös pitää kämpän vuokrattuna koko ajan, eikä remontoida sitä jokaisen vuokralaisen välissä.

Täällä taas todetaan, että vuokralainen on vastuussa tupakoinnista aiheutuvista vahingoista ellei ole nimenomaan saanut lupaa siihen. Mikä on mielestäni oikein hyvä tila asialla.
http://www.oikeuskysymys.com/sivut/kysymys/asuminen

Hannu Töyri Vastaus kommenttiin #14

Vastauksesi on melkoisen agressiivinen ja loukkaamaan pyrkivä, no ehkä se kertoo siitä että kommenttini kolahti.

Tuo esimerkkisi on hyvin linjassa vihervasemmistolaisen koohkaamisen kanssa, jossa liioittelu, valehtelu ja puolitotuudet ovat joka päiväisiä. Otan nyt huomioon, että esim. nämä yleishyödylliset kuten VVO, Kaupunki, Sato jne. ovat rakentaneet ihan elementtitaloja ei puutaloja. Tupakoida 50v. samassa huoneessa on ääriesimerkki. Suurin osa tupakoivista tupakoi parvekkeella tai ulkona, koska eivät halua hajuja huoneistoonsa. Tupakointi on muuttunut yhtä aikaa sen vähenemisen kanssa, monet polttavat vain tietyn määrän savukkeita /vrk. ja kevyt savukkeita. Yhä suurempi osa tupakoitsijoista ei polta päivittäin vaan siloin kun ollaan "ulkona", esim. vkl. -60 luvulla miehistä poltti n. 77% ja nyt 15 - 17% (lähteistä riippuen), joten Suomessa toteutettu valistukseen perustuva päihdepolitiikka on toiminut hyvin. Ei tarvita totalitäärisiä ratkaisuja.

Käyttäjän ollimarkkanen kuva
Olli Markkanen Vastaus kommenttiin #15

Huomautan, että sinä väitit minun asennettani fasistiseksi. Siinä menetit automaattisesti kaikki oikeutesi valittaa keskustelun sävystä.

Toiseksi, olet täysin väärässä vastaukseni suhteen. Minä vain lainasin tekstejäsi ja kysyin lisätietoja tai osoitin että olet väärässä. Jos on aggressiivista että vastaa henkilökohtaiseen hyökkäykseen laajasti, niin olkoon niin. Jos sinua loukkaa, että osoitetaan sinun olevan väärässä...

Kolmanneksi, olit täysin väärässä. Väitin että tupakointi _voi_ aiheuttaa kovan remontin tarpeen. Itsekin kerroit että näin voi käydä. En missään väittänyt että se aina vaatisi.

En missään käynyt henkilökohtaisuuksiin, toisin kuin sinä. Yrität kätevästi sivuuttaa kaikki pointtini väittäen vastauksen sävyä ikäväksi.

Hannu Töyri Vastaus kommenttiin #16

Kiitos vastauksesta. Jatketaan keskustelua siellä missä suinkin voimme, asia on tärkeä.

Käyttäjän jonnapurojarvi kuva
Jonna Purojärvi Vastaus kommenttiin #11

Löysin Hitlerin? (Vuokrakämppien tupakointikielto)

No, vakavasti puhuen. Tupakointikysymys on joiltain osin katsottu haasteelliseksi liberaalista näkökulmasta. Samaan aikaan ihmisellä tulee olla oikeus tehdä itselleen mitä haluaa, ja toisaalta ei saisi haitata muiden vapauksia (esim. vapaus tupakansavusta puhtaaseen ilmaan). Kaiken tupakoinnin kaikissa vuokra-asunnoissa kieltäminen ei ole lainsäätäjien asia. On taloyhtiön hallituksen asia päättää, tekevätkö he taloyhtiöstä savuttoman vai ei. Mieluusti tietenkin tulisi ottaa huomioon se mahdollinen tupakoiva vähemmistö (oletettavasti vähemmistö, jos moinen sääntö tulisi voimaan), jotta heillä on silti jokin mahdollinen tapa jatkaa sekä asumistaan että tapaansa muita haittaamatta, tai jättää mielekäs siirtymäaika, mikäli kielto merkittävästi vaikuttaa ihmisen aiempaan toimintatapaan. Rutiinien muutos kun vie aikaa.

Sitten on ne tapaukset, joihin oletettavasti Olli viittaa, joissa rankalla tupakoinnilla aiheutetaan asunnolle vahinkoa. Nämä tapaukset keskimäärin voivat jokatapauksessa olla sellaisia, joita ei säännöt tai edes lait vaikuttaisi heidän toimintaansa (mainittu väite on tosin vain vahva mutu). Tämänkaltainen tupakointi on muutoinkin vähentynyt niin paljon (yhä useampi polttaa ulkona sen lisäksi, että yleisesti tupakointi on vähentynyt), että niiden pohjalta päätelty veto kieltoihin on yhtä mielivaltaista, kuin kieltää viina, koska on väkivaltaisia alkoholisteja.

Osallistuin nyt tähän keskusteluun, kun tämä keskustelu tuotiin minulle tietoon. Tuli kyseenalaiseksi puolueen liberaali ajattelutapa. Näissä on pitkälti siis ajateltu taloyhtiöiden itsemääräämisoikeuden kautta tilannetta. Keskustelua silti aiheesta käydään säännöllisen epäsäännöllisesti, sillä tuossakin tapauksessa menisi taloyhtiön valta yli yksilön vallan. Olisi kuitenkin omituista kieltää lailla taloyhtiöitä tekemästä tämänkaltaisia kieltojakaan, joka on ihmisten, eli yksilöiden muodostaman taloyhtiön hallituksen, yhteisesti päättämä linja. Tokikin taloyhtiön hallituksen edustavuus voi olla kyseenalainen, jos sieltä ei yhtäkään tupakoitsijaa löydy, tai tupakoitsijan näkökulman yli vain rynnitään yksinkertaisella enemmistöllä.

Eiköhän tämäkin keskustelu vielä puolueenkin sisällä jatku.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Olisiko kasvisruokapäivä tuossa pelissä fasistinen vai liberaali säännös. Hitlerhän oli kasvissyöjä. Saman kysymyksen voisi tehdä myös tupakointikiellosta. Tupakathan olivat HItlerin mielestä yksi kammottavimmista asioista. Hän piti tupakointia niin tuomittavana, että hän yritti saada koko Saksaan voimaan tupakointikiellon.

Käyttäjän ollimarkkanen kuva
Olli Markkanen

Lakikortit ovat tyhjiä. Liberaalien lakien sisältö ei vaikuta peliin millään tavalla. Fasistien lakien vaikutus lukee pistealustassa, koska ne tulevat aina samassa järjestyksessä.

edit: Voisi sanoa, että liberaalit tuossa kattaa kaiken muun paitsi fasistit.

Ps. tupakointi on ihan hirveää.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Uusi Hitler voisi olla vaikka nimeltään Komissio ja sananvapaus saadaan pois nimittämällä väärämielisten esityksiä vihapuheeksi. Gestabo saadaan kun tuotetaan maahan terroristeja ja näiden tekojen varjolla vaaditaan hallinnolle vapaata urkintaoikeutta kaikkiin kansalaisiin.

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen

Juuri noin. Totalitarinen valvontakoneisto on olemassa, nyt tilanne tulee vain saada sellaiseksi, että valvontakoneistolle voidaan saada lailliset käyttöperusteet.

Käyttäjän PasiRipari kuva
Pasi Ripari

Jep. Secret Hitlerissä kannattaakin usein epäillä niitä jotka pitävät kovinta ääntä suvaitsevaisuudestaan - niin huomio käännetään muualle kun fasistisuus vaivihkaa lisääntyy. Suomessakin tuntuu toimivan hyvin.

Hyvä peli kyllä, voisi joskus katsoa nuo jaksot uudestaan. Kiitos siitä blogistille, jonka kirjoitus ei ehkä mennyt toivottuun suuntaan.

Toimituksen poiminnat