Tykkään teknologiasta, kulttuurista, nörtteilystä ja rationaalisesta keskustelusta. Soitan harppua ja kehitän pelejä. Siis suomalainen luovien alojen ihminen. ;)
Alakoululaiset pystyvät kertomaan kokemastaan sisäilman laadusta ja oireilustaan yhtä hyvin kuin vanhemmat, selviää Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tekemästä tutkimuksesta.
Vietin ensimmäiset kouluvuoteni Sarvaston viipalekoulussa. Kun vuosia sitten kävelin kyseisen paikan ohi, paikalla oli vain hiekkakenttä ja mietin että mitäköhän koululle on käynyt. Kirjoittaessani nyt tätä juttua selvittelin asiaa ja Google osasi kertoa, että kyseinen viipalekoulu ilmeisesti jatkaa elämäänsä Itä-Helsingin musiikkipiston väistötilana (hel.fi 3.3.2015), homeettomana:
"Ilmanlaatu ja vaihtuvuus on hyvä; tarkastuksessa ei todettu poikkeavia hajuja eikä home- tai kosteusvaurioita."
Länsimetro-projektin myöhästyminen, Olympiastadionin perusparannuksen epäonnistuminen sekä lukuisat homekoulut ympäri Suomea kertovat karua kieltä julkisen rakentamisen puutteellisesta tulosvastuusta ja projektiosaamisesta. Sipilän hallituksen nimeämän selvitysmiehen, TEM:n ex-kansliapäällikkö Erkki Virtasen mukaan suurin ongelmien lähde on julkisten hankkeiden puutteellinen projektinhallinta, joka on paikoin täysin “kelvotonta”. Osaamisen puute johtaa säännönmukaisiin budjettiylityksiin ja aikataulujen venymisiin.
YKSINKERTAINEN ELÄMÄ Yksinkertainen elämä on kivaa. Kun on rahaa voi rakentaa kouluja. Kun on tahtotilaa niin sellainen syntyy 2 vuodessa. Nykyaikaisilla CAD-systeemeillä on nopea suunnitella koulut ja kaavat ja muutokset. Kiireessä projektin saa alle vuodessa läpi. Varsinkin kun rakennuttajana on kaupunki, joka myös kaavoittaa ja päättää asioista. Yksinkertaisen koulun saa 1/3 hintaan kuin arkkitehtikilpailun mukaisen ja riskejä sisältävän wow-koulun, tai 3 koulua heti yhden wow-hinnalla joskus sitten.
Sadan yläkoululaisen joukossa 39 ei juurikaan pidä koulusta, 7 joutuu viikottain kiusatuksi koulussa, 8:lla ei ole läheistä ystävää, noin 15:lla ei ole harrastusta. (Kouluterveyskysely, WHO koululaiskysely, Lapsiuhritutkimus, OKM/Vapaa-aikaselvitys)
Lapsemme kokevat tutkitusti eriarvoisuutta arjessaan. Nämä ovat pysäyttäviä lukuja ja niille on tehtävä jotakin.
Helsingissä kuntavaaliehdokkaita ja äänestäjiä puhuttavat eniten kaavoituskysymykset, pormestarin valinta, Kruunuvuorensillat, Malmin lentokentän rakentaminen, sekä tietenkin suurmoskeijasuunnitelmat. Itse toivoisin, että keskusteluun nousisi meidän kaikkien kannalta tärkein asia eli lastemme tulevaisuus.
Hyvät koulutusmahdollisuudet on jatkossakin turvattava Helsingissä. Laadukasta perusopetusta pitää tarjota kaikille ja ryhmät on pidettävä oppimisen kannalta sopivan kokoisina. Meidän täytyy lisäksi suoda mahdollisuus erikoistua musiikkiin tai joihinkin muihin oppiaineisiin, joista oppilas on kiinnostunut. Itse olen käynyt yläasteen matemaattis-luonnontieteellisellä linjalla.
Homekoulut tai tarkemmin sanottuna sisäilmaongelmaiset julkiset rakennukset ovat tämän ajan ilmiö vähän joka puolella Suomea. Kannatan näiden korjaamista, mutta ongelmaa ei pelkillä korjauksilla poisteta. Ei alkuunkaan. Korjauksilla saadaan vain pahimmat tapaukset jonkinlaiseen kuntoon. Jotta sisäilmaongelmaiset julkiset rakennukset saadaan hoidettua sellaiseen kuntoon, ettei niitä löydy yhä uudelleen ja uudelleen täytyy koko ketjun muuttua tontin luovutuksesta ja koulun suunnittelusta sen käyttöön ja kunnossapitoon. Ainakin seuraaviin asiohin pitäisi kiinnittää enemmän huomiota.
Vaikea hengittää. Päänsärky. Yskiminen ja tukkoinen olo. Näistä oireista monet helsinkiläiset oppilaat ja opettajat kärsivät päivittäin. Ne vaikuttavat työkykyyn, oppimiseen ja hyvinvointiin. Koulujen home- ja sisäilmaongelmat ovat mielestäni yksi Helsingin kiireellisimmistä ongelmista asuntopulan ohella. Tilanne on saatava hallintaan: Helsingillä ei ole varaa heikentyneisiin työoloihin ja paheneviin terveysongelmiin. Homekoulut on korjattava.
Kaupunginvaltuustossa lähtisin alkuun ratkaisemaan ongelmaa seuraavilla keinoilla.
Kuntaliiton mukaan yli tuhat suomalaista koulua kärsii jonkinlaisista homeongelmista.
Helsingissäkin on kymmeniä kouluja, joissa on eriasteisia sisäilmaongelmia. Näistä perusteellisia korjauksia tehdään kuitenkin vain n. viisi vuodessa.
Kunnissa valtaosa rakennushankkeista toteutetaan edelleen perinteisesti urakoimalla, jossa kunnan organisaatio vastaa suunnittelusta tai suunnitteluttamisesta ja urakoitsija hankkeen toteuttamisesta. Ylläpito hoidetaan omana työnä, jos toteutetaan.
Tykkään teknologiasta, kulttuurista, nörtteilystä ja rationaalisesta keskustelusta. Soitan harppua ja kehitän pelejä. Siis suomalainen luovien alojen ihminen. ;)