Tykkään teknologiasta, kulttuurista, nörtteilystä ja rationaalisesta keskustelusta. Soitan harppua ja kehitän pelejä. Siis suomalainen luovien alojen ihminen. ;)
Hampaiden kanssa on ollut harmia viime vuosina. Kun on korjauttamassa käynyt, niin on aiemmin tottunut siihen, että homma on kerrasta selvä. Näin ei enää ikävä kyllä näytä olevan.
Pääsiäisen leppoisan vapaa-ajan piti laskeutua kun huomasin murukeksiä mutustellessa, että osa siitä meni hampaaseen ilmestyneeseen rakoon ja sitä kautta vastinhampaan purenta kolisi kiinni. Eipä siitä mennyt tuntiakaan, kun hampaasta lähti kolmasosa irti. Auki ammottava kolo kielellä tunnustellessa, vaikka kuinka syvälle. Kiroilua pahemmin kuin kolme turkkilaista merimiestä.
Jyväskylän kaupunginvaltuustolle esiteltiin kaupungin edunvalvonnan toimintamalleja ja tavoitteita valtuuston iltakoulussa 26.3.18. Tavoitteet olivat tutun oloisia ja ehdottoman tärkeitä Jyväskylän kaupungin menestykselle. Niitä kaikkia on ainakin minun helppo tukea, mutta ei ryhdytä erittelemään niitä tässä. Tiivistetysti voisi sanoa, että vain SOTE puuttuu ja itse asiassa näin sanoinkin. Jäin kuitenkin pohtimaan erityisesti yhtä näkökulmaa, jota olen ihmetellyt jo pidemmän aikaa. Kaupunkipolitiikkaa.
Alueellisesti Suomi on laaja ja harvaanasuttu maa. Koko maahan sote- keskuksia ei varmaankaan saada yhtä paljon kuin nyt on terveyskeskuksia maassa?
Mikä on sitten kuntien rooli jatkossa terveyspalvelujen järjestäjänä? Kunnissa ei voi olla kaikkea sitä tietoa terveydenhoitoalalta, mitä kaavailluilta sote-keskuksilta vaaditaan, sosiaalialan tuntemusta, erikoissairaanhoitoa jne. Vain laajamittaisella yhteistyöllä terveydenhuollon organisaatioiden kanssa voidaan hoitaa tämän mittaluokan kysymyksiä. Pelkkä raha ei ratkaise näitä kysymyksiä, vaan tarvitaan tietoa ja osaamista.
Kuinka kummassa on mahdollista, että yhden kansanedustajan yksi blogikirjoitus sai koko Suomen sekaisin? Aivan koko Suomen ja aivan täydellisesti. Suomi siis sekosi täysin.
Kuka poliitikko on kyennyt vastaavaan viime aikoina? Ei kukaan. Ei pääministeri Sipilä, ei valtiovarainministeri Orpo, ei ulkoministeri Soini. Ei edes tasavallan presidentti Niinistö. Sen kykeni tekemään Kokoomuksen rivikansanedustaja, joka ei ole ministeri, ei minkään eduskunnan valiokunnan puheenjohtaja eikä siis viralliselta asemaltaan yhtään mitään.
Päätöksentekijät sekä politiikassa että yrityksissä valittavat säännöllisesti siitä, että muutoksia on niin vaikea viedä maaliin, kun niitä aina vastustetaan.
Vastustuksen syy on lopulta melko yksinkertainen.
Meillä kyllä osataan vaatia muutoksia, mutta kun keskustelu muutoksesta siirtyy konkreettisen valmistelun tasolle, se keskustelu käydäänkin pienen piirin kesken. Ihmisten mielipiteitä ollaan valmiita kuulemaan yleisellä tasolla, mutta käytännöllisten asioiden ratkaiseminen yhdessä on jo vaikeampi juttu.
Terveydenhuoltoamme ajetaan kunnissa ja kaupungeissa kovaa vauhtia alas, eivätkä kaikki kuntapäättäjät edes tajua tilanteen vakavuutta. Helsingissä on asetettu jopa tuottavuustavoite. Tämä merkitsee sitä, että työntekijöiden on tehtävä enemmän töitä samalla palkalla.
Kun talo on tulessa - on vaikeaa saada palovakuutusta, tokaisi eräs ystäväni keskustellessamme NATO - jäsenyydestä joskus silloin, kun NATO:sta oli vielä ylevää keskustella siihen savyyn, että asiaan ei liittynyt poliittista agendaa. Olin ja olen luonnollisestikin NATO - jäsenyyttä vastustava suomalainen mies, jolla ei ole oikein mitään muuta sanottavaa asiaan kuin se, että NATO - jäsenyys ei ole rauhaa edistävä ajattelutapa. Tai jos ajatellaan, että on, niin voidaan aivan yhtäältä todeta, että esimerkiksi vaimon uhkaileminen väkivallalla on hyvän avioliiton tae.
Viikonloppuna tehtiin periaateratkaisu kuinka sote-uudistus tehdään. Asiaa on vatvottu vuosikausia ja nyt siinä päästiin eteenpäin.
Niinsanottu maakunnallinen itsehallinto jakautuu ratkaisun myötä 18 alueelle ja sote-alueita tulee 15. Laajan päivystyksen sairaaloita tulee olemaan 12 jotka jakautuvat suurinpiirtein tasaisesti ympäri maan. On syytä huomioida, ettei laajan päivystyksen kriteeristön ulkopuolelle jääviä sairaaloita kaikkia suinkaan lakkauteta.
Nykyisessä sote-kiistassa ei näytä olevan kysymys niinkään sote-hallinnosta kuin uusien alueellisten hallintokeskusten perustamisesta Suomeen.
Viime vuosituhannen lopulla toteutettiin ns. väliportaan hallinnonuudistus, jossa byrokratiaa kevennettiin luopumalla valtion "läänityksistä", lääniperusteisesta aluehallinnosta. Etenkin presidentti Urho Kekkosen pitkällä valtakaudella maaherran virat olivat kysyttyjä "eläkevirkoja" maakunnasta kotoisin oleville poliitikoille. Lääninhallituksissa oli toki muitakin hallintovirkoja.
Tykkään teknologiasta, kulttuurista, nörtteilystä ja rationaalisesta keskustelusta. Soitan harppua ja kehitän pelejä. Siis suomalainen luovien alojen ihminen. ;)