Poliittinen Piraatti Nyt blogahtaa

Kaikki blogit puheenaiheesta Listavaalit

Tärkein oppi Ruotsin vaaleista

Suomalainen vaalijärjestelmä kaipaa perustavaa uudistusta. Ihmisten äänestysinnokkus on pohjalukemissa, eikä nykyisellä järjestelmällä tätä korjata.

Itse uskon siihen, että siirtyminen pohjoismaiseen listavaalijärjestelmään toisi lisäpotkua suomalaiseen edustukselliseen demokratiaan.

Ruotsissa äänestysprosentti viime valtiopäivävaaleissa nousee 85 prosenttiin.Kotimaassa esim viime kunnallisvaaleissa uurnille vaivautui vain 58 prosenttia äänioikeutetuista.

Kun erot naapurimaiden välillä ovat näin suuret, on pakko kysyä, mikä järjestelmässämme on vialla.

Suomalainen demokratia toimii

Helsingin Sanomissa oli juttu, missä Helsingin kaupunginvaltuusto miehitettiin uudelleen ehdokkaiden saamien henkilökohtaisten äänimäärien mukaan. En ymmärtänyt jutun pointtia. Meillä on käytössä vaalitapa, missä äänestetään sekä puoluetta (tai vaaliyhdistystä) että henkilöä.  Kunkin puolueen saama koko äänimäärä tuottaa suhteellisen laskennan mukaisen edustajaluvun ja edustajat valitaan puolueittain henkilökohtaisten äänimäärien järjestyksessä.

En kannata listavaaleihin siirtymistä

Oman puolueeni parissa on viime aikoina keskusteltu ns. listavaaleista. Tuntumani on, että listavaalien puolesta on yleensä puhuttu eniten demareiden parissa. Miten meidän pitäisi asiaan suhtautua? On ollut mielenkiintoista lukea näitä kannanottoja, puolesta ja vastaan. Tätä keskustelua on hyvä käydä.

Keskustelussa on kaksi näkökulmaa. Ensinnäkin, millaiseksi uuden maakuntatason hallinto tulee muodostumaan. Millaisilla vaaleilla sen ylin päättävä elin siis kannattaa valita? Toiseksi, soveltuvatko yleensä listavaalit suomalaisiin oloihin ja jos soveltuvat, niin milloin?

Listavaaleista vallassa olevien vakuutus vai ääriliikkeiden lottovoitto?

Politiikka on rikki ja äänestysinto on ollut Suomessa laskusuunnassa jo pitkään. Päätöksenteko takkuaa ja kansalaisten luottamus tulevaisuuteen on kokenut kolhun toisensa perään. Tarvittavia yhteiskunnallisia uudistuksia ei saada aikaiseksi ja on yhä vaikeampi arvioida johtuuko Suomen näivettyminen siitä, että emme osaa vai siitä että emme viitsi rakentaa itsellemme parempaa tulevaisuutta.

 

Listavaalikeskustelu on tullut mausteeksi soppaan, jota keitellessä on vaarana pohjaanpalaminen ja poliittisen päätöksenteon entistä syvempi kriisi.

Listavaali - Ei kiitos

Ylen uutisten mukaan keskustapuolueessa on voimistunut kannatus ns. listavaaliin siirtymiseen Suomessa. Keskustan puoluesihteeri Timo Laaninen ei osannut sanoa kantaansa listavaaliin Yle uutisten asiaa kysyessä. Asia on noussut esiin uusien Maakuntavaalien lainvalmistelun yhteydessä. Suomessa selviönä pidetty yleinen oikeus asettua ehdokkaaksi vaaleissa on myös otettu tarkastelun alle kunta-ja uudistusministeri Anu Vehviläisen (kesk.) toimesta. Vehviläinen itse sanoo kannattavansa nykyistä vaalitapaa.

 

Listavaalit – Demokratian irvikuva

On aivan käsittämätöntä, että nyt viritellään edes keskustelua ns. listavaaleista. Tällaisella vaalitavalla riistetään äänestäjältä oikeus äänestää haluamaansa ehdokasta. Listavaalihan tarkoittaa, että puolueet asettavat ehdokkaansa valintajärjestykseen listalle. On ykkösehdokas, kakkonen, kolmonen jne… Kuinka monta tulee valituksi, riippuu miten paljon puolue saa ääniä.

Listavaalit taas kerran esillä

Maakuntavaalien valmistelun yhteydessä halutaan kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläisen mukaan tarkastella samalla koko Suomen vaalijärjestelmää  jälleen kerran. Sen myötä mahdolliset listavaalit putkahtavat myös valmistelussa esiin.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä