Poliittinen Piraatti Nyt blogahtaa

Kaikki blogit puheenaiheesta Riippumaton media

Median riippumattomuudesta

Msn-Suomeen ja moneen muuhunkaan mediaan ei kannata luottaa ollenkaan

Ensin Yle, sitten Helsingin Sanomat

Ylen journalistisen riippumattomuuden horjuminen poliittisen painostuksen edessä synnytti vähän aikaa sitten paljon keskustelua. Tänään puolestaan Helsingin Sanomat yllätti monia lukijoitaan Terrafamen saavutuksia propagandistisesti hehkuttavalla jutulla (ks. linkki). Juttu tyytyi esittelemään yhtiön johdon tarinoita kaivostoiminnan erinomaisesta sujumisesta, vesiongelmien vähenemisestä ja tulevista kannattavuusnäköaloista ilman kritiikin häivääkään.

Ylen tulisi olla hallituksen media

Ylen toiminta rahoitetaan julkisin varoin. Toisin sanoen Yle on riippuvainen valtiosta, ja sen kyvystä ja halusta kerätä Yle-veroa, jolla Ylen toiminta rahoitetaan.

 

Eri medioiden kohdalla joko korostetaan tai ei korosteta niiden riippumattomuutta. Jos ei muuta, niin ainakin kaupallinen media on riippuvainen lukijoistaan, ja samalla voisi sanoa, että Yle on riippuvainen valtiosta ja kulloinkin istuvasta hallituksesta. Joka tapauksessa haluan murtaa myytin, jonka mukaan Yle olisi täysin riippumaton media.

 

Voiko Juha Sipilä jatkaa pääministerinä?

 

Oikeusvaltion keskeisiin ehtoihin kuuluu riippumaton media. Tiedotusvälineiden on oltava riippumattomia valtiovallan tahdosta. Näyttää siltä että Suomessa tämä periaate ei ole toteutunut vähään aikaan, mutta asia on noussut tietoisuuteen vasta nyt. Vallan vahtikoira on ollut hampaaton.

 

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä