Poliittinen Piraatti Nyt blogahtaa

Kaikki blogit puheenaiheesta Vallan vahtikoira

Vastaus – Vahtikoirat nukkuvat

Kirjoittaja pohti mielipidekirjoituksessa Keski-Pohjanmaa 17.1.2019, että missä vallan vahtikoirana tunnettu media on näin eduskuntavaalien alla. Hän epäili että kansanedustajat pääsevät liiankin helpolla median hellässä käsittelyssä, kun heidän ei tarvitse vastata epämiellyttäviin kysymyksiin mm. köyhyydestä. Pohdinta on hyvinkin aiheellista. Muistutan mitä tämä hallitus on saanut aikaiseksi palkansaajan ja heikomman asemassa olevan näkökulmasta.

Miksi media ei halua toimia vallan vahtikoirana?

NAISVIRKAMIES EI SAA JULKISUUTTA MEDIASSA, MIKSI EI? Oikeusprosessini on kestänyt pian kahdeksan vuotta. Yhteydenotot toimittajiin ei ole tuottaneet tulosta. Johtuneeko siitä, että asiaani on sotkeutunut valtiontalouden valvojan (VTV) pääjohtaja, sittemmin sote-projektijohtaja, nyttemmin presidentti Niinistön oikeuskansleriksi vaatima Tuomas Pöysti. Lisäksi tietyt hänen alaisensa virkamiehet VTV:ssä, eräs oikeustaloustieteen professori Oslon yliopistosta (Pöystin ystävä) ja Sitrassa rahakkaissa tehtävissä nykyisin työskentelevä silloinen VTV:n puitesopimuskonsultti.

Helsingin Sanomien pääkirjoitus on olkiukko!

Keskustelu Antti Rinteen sitaatin ympärillä räjähti taas. Tällä kerralla langan sytyttäjänä on valtakunnan päälehti, joka pääkirjoituksessa väittää mm näin: Rinteen ei olisi kannattanut siteerata saamaansa palautetta julkisesti. Kansa­laiset ovat nyt alitajuisesti herkässä tilassa, sillä sisällissodan alusta tulee kuluneeksi sata vuotta.”

Vallan vahtikoirasta lain toimeenpanijaksi?

Mediaan pätee monen monituisen muun asian ohella iänkaikkinen sanonta "hyvä renki, mutta huono isäntä". Muutamien esimerkkitapausten kautta median läpivalaisu kautta yhteiskuntarakenteiden alkaa olla journalismin yleisestä heikosta tasosta huolimatta niin perinpohjaisen kattava, että neljäs valtiomahtimme on siirtymässä rengin paikalta itse kuljettajan pukille. Ohjastamaan kyytiä ja maisema vaihtuu.

Poliittisten kohujen ja skandaalien anatomia 2016

Viimeistään kuluva vuosikymmen on osoittanut, että suomalaisen media rooli on kokenut mullistuksen lähes kauttaaltaan. Se ei enää elä pääasiallisesta leipäpuustaan, eli objektiivisesta, korkealaatuisesta ja asiapitoisesta tiedonvälityksestä vaan kohuista sekä skandaaleista. Tämä kertoo kenties enemmän keskimäärin tavoitettavissa olevasta lukijakunnasta kuin median toimijoiden varsinaisesta toimintastrategiasta, mutta niin ikävää kuin se onkin, on näiden välillä positiivinen korrelaatio. Kysynnän ja tarjonnan laki pyritään täyttämään.

Toimittajien eduskunta

Jos media saisi valita eduskunnan sen kokoonpano olisi seuraava  sunnutaisuomalaisen kyselyn mukaan. Vihreät ainakin 65 edustajaa. Kokoomus 44 edustajaa, vasemmistoliitto 24 edustajaa, perussuomalaiset 2 edustajaa. Muista puoleista ei tarkkaa tietoa. Tämä näkyy median suhtautumisessa erittäin selkeästi. 

Ketä media nyt nostaa?

Valtiolle kalliiksi tullutta panttivankia.

Mutta ei opettajaa ja hallintotieteiden maisteria, joka voitti kansan tuella fasistisen virkakoneiston ja aikaansai opettajien asemaa parantavat lainmuutokset.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä