*

Poliittinen Piraatti Nyt blogahtaa

Kaikki blogit puheenaiheesta Perustili

Perustulo ja kansalaisosinko ovat kaksi eri asiaa, ei sotketa niitä

Perustulo tuo oikeuden yhteiseen varallisuuteen (HS 14.10.2017):

"Perustuloa ei pitäisi ajatella vain sosiaaliturvauudistuksena vaan jokaiselle kuuluvana sosiaalisena osinkona."

Vaikka Johanna Perkiön tarkoitus on hyvä, mielestäni hän ampuu kirjoituksellaan perustuloa jalkaan.

Lomaraha on oikeastaan yksivuotinen sosiaaliturvatili

Joissakin työehtosopimuksissa, muttei kaikissa, määritellyt lomarahat ovat aika-ajoin herättäneet kritiikkiä ja niitä on pyritty leikkaamaan esimerkiksi kilpailukykysopimuksessa ja joidenkin yhteistoimintaneuvottelujen lopputuloksissa, joskus onnistuneesti, joskus ei. Tyypillinen lomarahojen vastustus perustuu siihen, että ne olisivat aikansa eläneitä, koska ne olisivat alunperin olleet käytössä lomaltapaluurahoina teollisuudessa 1960-luvulla siksi, että työntekijöillä olisi ollut kannustimia jäädä Suomeen mieluummin kuin muuttaa silloisten parempien palkkojen perässä Ruotsiin.

TYÖ JA TEKIJÄ ETSIVÄT TOISIAAN

Avoimia työpaikkoja on tällä hetkellä 40 000 – saman verran kuin ennen lamaa. Suurin osa avoimista työpaikoista on Uudellamaalla, mutta niin on työttömistäkin. Hortoilevatko työttömät ja työpaikat eri kaupunginosissa? Eikö työttömien osaaminen tai motivaatio riitä? Ovatko työt paskaduuneja, joilla ei tule toimeen? Ovatko kannustinloukut suurin syypää?

Haastattelin Lepomäkeä perustilistä ja vähän muustakin

Elina Lepomäki on pyrkimässä Kokoomuksen puheenjohtajaksi ja oli käymässä Rovaniemellä, niin sain haastateltua häntä hieman. Aiheena oli pääasiassa hiertämään jäänyt perustili, jota olin aikaisemmin kritisoinut ja johon Lepomäki hieman vastailikin, mutta mielestäni huonosti. Tällä kertaa vastaukset olivat hyviä, ilman perinteistä poliitikkomaista kiertelyä. Olin varannut useampiakin kysymyksiä, mutta alkoi aika loppumaan, niin vedettiin nuo muut aiheet erittäin nopeasti ja lopetettiin ne lyhyeen.

Taatailusta opintotukiongelmiin

Monesti kuulee puhuttavan vaihtoehdoista. Velkaantuminen on mahdollista kääntää voimakkaammalla progressiolla, tuloerojen kasvu tuhoaa hyvinvointivaltion, opiskelijoiden tuista ei saa leikata jne. Lisäksi kannattaa miettiä, kuinka realistisia nämä "vaihtoehdot" ovat Suomen taloudellisessa tilanteessa. Eivät kovinkaan!

 

Vastustan sosiaaliturvan muuttamista lainaksi! Perustili-idea roskiin.

Hallitus on vastoin lupauksiaan ruvennut leikkaamaan koulutuksesta, eli syömään tulevaisuuttamme. Koulutuksen jättileikkaukset eivät sille ilmeisesti riittäneet, vaan se on keksinyt myös tehdä jättimäiset leikkaukset opintotukeen. Ei näin. Mielestäni hallituksella ei ole kunnon mandaattia tehdä täysin päinvastaisia päätöksiä kuin tuli luvattua. Demokratiaa pitäisi saada tähän maahan.

Perustili opintotuen tilalle

Merkittävä osa hyvinvointivaltion tulonsiirroista tapahtuu henkilön elinkaaren sisällä eikä eri henkilöiden elinkaarien välillä. Elinkaaren sisäiset siirrot tarkoittavat karkeasti samaa kuin rahan siirtämistä vanhalta itseltä nuorelle itselle. Siirtäminen tapahtuu kuitenkin sillä erolla, että välissä ovat verottaja, Kela ja muutamia vuosia. Elinkaaren sisäisten tulonsiirtojen osuus kaikista tulonsiirroista on jopa 70 prosenttia.

 

Lupaamani perustilikritiikki

Perustili on Liberan idea sosiaaliturvasta. Se on tarkoitettu perustulon kilpailijaksi, ja on tietyillä tavoilla verrattavissa siihen. Perustili on Liberan sanoin "lainamuotoinen sosiaaliturva". Tarkoitus on, että ihmiset maksaisivat itse sosiaaliturvansa takaisin päästessään töihin. Tässä blogauksessa kerron miksi pidän perustiliä huonona ajatuksena.

 

Ehdotus perhevapaiden uudistamiseksi

Hallituksen perhepoliittisen mallin kaaduttua perhevapaiden uudistusta tulisi pohtia kokonaisuutena perheiden ja erityisesti pienten lasten mahdollisuuksien tasa-arvon kannalta.

En kannata nollatuntisopimusten kieltoa

Vastasin juuri kieltävästi Metalliliiton ja PAMin masinoimaan "Operaatio Vakiduuni" -kyselyyn, jolla halutaan kieltää lailla ns nollatuntisopimukset.

Tein itse nollatuntisopimuksella töitä 2002-2005 ja minusta järjestely oli täydellinen ja työnantaja oli tosi joustava, mikä sopi opiskelijalle kuin nyrkki silmään. En halua riistää tätä mahdollisuutta muilta.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä